Efter att ha bokat en överraskningsresa till Marseille för fem personer, släpper jag taget. Inte om gruppen, men om research kring Marseille och vad man kan göra där. Jag funderar lite på om vi ska besöka en vingård. Kanske en tvålfabrik. Utöver det, vet jag inget om staden.

 

Med mig har vi syster. Och hon är anledningen till att jag släpper taget utan tvekan. Det finns ingen bättre på att hitta guldkornen på en destination och se till att man inte missar dem. Det är hon, som har satt ett besök i kvarteret Le Panier på programmet. Och Le Panier visar sig, för oss två, vara så magiskt, att vi lägger ett andra besök här vår sista dag.

 

Le Panier ligger i centrala Marseille, precis ovanför gamla hamnen, och är ett av stadens äldsta och mest fascinerande kvarter. Med sina smala gränder, färgglada hus och rika historia, får man här en unik inblick i Marseilles förflutna och nutid. Området har förvandlats från att vara ett gammalt arbetarklasskvarter till att bli ett kulturellt nav, där konst och kreativitet skapats på varje gata. En av de mest framträdande egenskaperna i Le Panier idag, är just dess graffiti och gatukonst. De pryder inte bara väggarna, utan berättar också historier om områdets förvandling och själ.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Provence och Franska Rivieran

 

 

LE PANIERS HISTORISKA BAKGRUND

Le Paniers historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, ända till den grekiska antiken. Marseille grundades som Massalia av grekiska sjöfarare från Focea omkring 600 f.Kr. På 1100-talet grundades ett sjukhus av Den Helige Andes Brödraskap, vilket senare blev Hôtel-Dieu. År 1745 fullbordades byggandet av ett stort hospice, Vieille-Charité. Marseille är idag Frankrikes äldsta stad och Le Panier var en av de första platserna som bosattes och fungerade som stadens hjärta. Under medeltiden var Le Panier ett livligt handelsområde och dess strategiska läge vid Medelhavet gjorde det till en viktig knutpunkt för handel och utbyte av varor.

 

Under 1700 och 1800-talen genomgick Le Panier flera förändringar. Kvarteret blev ett hem för invandrare från Italien, Korsika och Nordafrika, vilket bidrog till dess mångkulturella prägel. Under 1800 och tidigt 1900-tal var Panier ett ohälsosamt distrikt. Det var ökänt för sin prostitution och hade allmänt dålig rykte. Vid slutet av 1900-talet och början av 2000-talet genomfördes en omfattande renoverings och stadsutvecklingsplan.

 

Idag har distriktet fått en ansiktslyftning och rymmer konstnärsstudior, butiker och designers. Det har blivit ett av Marseilles måsten. Tyvärr drabbades området hårt under andra världskriget. I januari 1943 genomförde den nazistiska ockupationsmakten en omfattande räd i Le Panier och deporterade många av dess invånare. Efter kriget återuppbyggdes kvarteret och befolkades återigen av en blandning av olika kulturer och etniciteter.

 

 

GRAFFITINS HISTORIA I MARSEILLE & LE PANIER

Graffitin i Le Panier har sina rötter i 1980 och 1990-talens undergroundkultur. Marseille, som länge varit en smältdegel av olika influenser, såg en explosion av graffiti och gatukonst under dessa decennier. Le Panier, med sina många övergivna byggnader och tomma väggar, blev en perfekt duk för konstnärer att uttrycka sina idéer och känslor.

 

Till en början sågs graffitin som ett problem, något som vanställde stadens gamla kvarter. Något som jag också reflekterade kring under våra promenader. Varför man inte målat över graffittin. Men det visade sig, att med tiden började både lokalbefolkning och besökare uppskatta den som en form av konst och självuttryck. Stadens myndigheter började också att omfamna graffitin, och vissa delar av Le Panier blev officiellt tillåtna för konstnärlig verksamhet. Och ibland är det svårt att ens se verken som graffitti. De är konstverk som hade kunnat sitta på väggen på vilket museum som helst.

 

 

POPULÄRA GRAFFITTIGATOR I LE PANIER

Le Panier i Marseille är en plats där historia och nutid möts på ett unikt sätt. Kvarterets rika historia, från dess grekiska rötter till dess mångkulturella arv, är fascinerande i sig. Men det är graffitin och gatukonsten som verkligen fångar ens själ.  Varje gatuhörn är ett museum i sig självt. Vissa väggmålningar får en att stanna till och inbjuder till eftertanke, medan andra får en att le. De tre kullarna i Panier är fulla av överraskningar. Trappa upp och trappa ner. Gränd efter gränd.

 

Man förtrollas av platsens magi och lockas att att utforska fler och fler av de smala gränderna och upptäcka de färgglada konstverken på väggarna. Man hittar graffitti längs i princip alla Le Panier smala gator, torg och mysiga gränder. I början försöker man komma ihåg gatunamnen där man hittar verken, men efter tio verk börjar man tappa bort sig. Istället njuter man av att runt vart och vartannat hörn bli överraskad. Men här är några av de mest populära gatorna där du kan se imponerande verk.

 

Rue de l’Évêché
Denna gata är känd för sina stora muralmålningar som täcker hela byggnader. Här hittar du verk av både lokala och internationella konstnärer som skildrar allt från abstrakta motiv till sociala och politiska budskap.

Rue des Petits Puits
En charmig gata där du kan hitta mindre, men lika imponerande, graffitiverk. Väggarna här är täckta av allt från små tags till mer komplexa mönster och figurer.

Montée des Accoules
Denna branta gata är en av Le Paniers mest fotograferade platser. Här möts du av en explosion av färger och stilar, där varje vägg berättar en egen historia.

Place des Moulins
Ett historiskt torg omgivet av vackra gamla byggnader. Graffitin här är ofta mer subtil och integreras väl med de historiska omgivningarna, vilket skapar en intressant kontrast mellan gammalt och nytt.

Rue du Panier
Denna gata, som delar namn med kvarteret, är en annan hotspot för graffiti. Här kan du se hur graffitin har utvecklats genom åren, från enkla tags till mer komplexa och detaljerade verk.

 

 

11 ANDRA SEVÄRHETER I LE PANIER

Att vandra genom Le Panier är som att gå genom ett levande museum. Varje hörn och varje vägg berättar en historia, och graffitin ger en exotisk twist till kvarterets rika historiska bakgrund. Förutom graffitin finns det mycket annat att upptäcka i Le Panier.

1. LA VIEILLE CHARITÉ
Ett vackert gammalt sjukhus och barnhem som nu fungerar som ett museum och kulturcenter. Här kan du lära dig mer om Marseilles historia och njuta av olika konstutställningar.

2. MAISON DE LA BOULE
Ett litet museum dedikerat till petanque, ett populärt spel i södra Frankrike. Här kan du lära dig om spelets historia och dess betydelse i Marseille.

3. MARCHÉ DE LA JOLIETTE
En livlig marknad där du kan köpa lokala produkter och njuta av den autentiska atmosfären i Marseille.

4. MAISON DIAMANTÉE
Byggt av rika spanska och italienska handlare, beboddes Maison Diamantée av framstående familjer från Marseille. Huset är magnifikt med sin fasad av spetsiga diamantformade stenar och panelklädda trappor. Det klassificerades som en historisk byggnad 1925 och undgick att rivas 1943.

5. CATHÉDRALE DE LA MAJOR
En imponerande katedral som står vid ingången till Le Panier. Dess vackra fasad och imponerande interiör är väl värda ett besök.

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

 

6. DAVIELPAVILJONGEN
Den byggdes i mitten av 1700-talet av bröderna Gérard, arkitekter från Marseille, på platsen där ett gammalt domstolshus tidigare stod. Under franska revolutionen stod en giljotin på torget. Monumentet är byggt av rosa stenar som utvunnits från Couronnes stenbrott. Idag hyser det stadshuset.

7. CABRE HOTEL
Byggandet av denna privata herrgård beställdes av Louis Cabre 1535, en konsul och köpman. Det är ett av de äldsta husen i Marseille. Det undgick att rivas när de gamla förorterna förstördes 1943. Men på grund av stadsombyggnad flyttades det från sin ursprungliga plats. Byggnadens fasader klassificerades som historiska byggnader 1941.

8. HôTEL DIEU
Hôpital Saint-Esprit, Helige Andes sjukhus, byggdes på 1100-talet. Det har utvidgats genom åren och slogs samman med sjukhuset Saint-Jacques de Galice på 1500-talet. Det blev Hotel Dieu ett sekel senare. Bronsbysten som föreställer Jacques Daviel är avsedd att påminna oss om den första gråstarrsoperationen som han utförde 1745 på Hotel Dieu. Han blev sedan utsedd till kung Ludvig VI:s ögonläkare. År 2013 blev anläggningen ett 5-stjärnigt hotell.

9. ACCOULES KYRKA
Den lilla församlingskyrkan dedikerad till Notre-Dame des Accoules har stått där sedan 1000-talet. Kyrkan återuppbyggdes på 1200-talet med klocktornet från Sauveterre, varifrån alarmklockan ringdes för att kalla samman stadsrådet. Hela området revs delvis 1794 och kyrkan återuppbyggdes med en centrerad plan precis före julimonarkin.

10. PLACE DE LENCHE
Place de Lenche ligger på den gamla grekiska agoran varifrån medborgarna kunde övervaka hamnens aktiviteter. Idag hittar du flera restauranger, kafféer och barer här. Ursprungligen var torget slutet på alla fyra sidor. Under torget tros valven av Saint-Sauveur ha varit den grekiska stadens vattentankar på 300-talet f.Kr. Den södra delen av torget förstördes enligt tyska myndigheters planer vintern 1943. Byggnaderna återuppbyggdes på 1950-talet nedanför torget.

11. PLACE DES MOULINS
Detta torg är den högsta punkten i denna ovanliga förort och har fått sitt namn från de femton väderkvarnar som fanns där på 1600-talet. Idag är resterna av tre av dem integrerade i hus och kan tyvärr inte nås. År 1850 byggdes väderkvarnens vattentank under torget, 35 meter under havsnivå. Tanken innehåller 160 pelare gjorda av sten från Cassis och har en kapacitet på 12 000 kubikmeter. Arkitekturen påminner om Basilica Cisternen i Istanbul.

 

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Frankrike, Marseille, Le Panier, Graffitti

Dessa bilder är från Marseille, men inte från Le Panier

 

Translation
Le Panier in Marseille, France, is like an outdoor museum filled with graffiti and art. Reflecting art. Funny art. And stunning art.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *