Jag är väldigt svårflörtad när det kommer till konst, arkeologi  och museer.  Kanske mest för att man befinner sig inomhus och att min hjärna tycker det är lite tråkigt. De fyra våningarna på Le MOMA á Paris Louis Vuitton tar mig bara en halv timme att gå igenom. Kanske mer bara precis passera. Kanske en kvart för länge för mig, men alldeles få timmar för många. 

 

Jag är efter denna resan ännu mer säker, på att det här med museer tyvärr är lika lite min grej som träningsresor. Men om man nu inte skulle vara som mig, utan gilla konst och museer, då kommer här elva ställen att besöka i Paris. Ett litet PS, jag gillar verkligen Louvren, kanske för att det mer känns som en upplevelse än bara som ett besök på ett museum. Min film från Paris om alla de här ställena kan du se här.

 

Paris betraktas som en av världens mest romantiska städer och är ett kärt besöksmål för många svenskar. Men om man har begränsat med tid, är kanske inte allt med staden värt att lägga möda på och det kan också vara svårt att välja vad man ska fokusera på. Här finns mer än 70 museer, 37 broar, 31 monument, 3 operahus, 171 kyrkor och tempel, 208 teatrar och cabaréer, 20 täckta alléer, 84 biografer, 14 kyrkogårdar, 108 Wallace fontäner [fontäner som man kan dricka från] och 463 parker och trädgårdar [31 offentliga parker]. Här kommer elva tips till några av dem.

 

KONST I PARIS


1# JEU DE PAUME
Galerie nationale du Jeu de Paume är ett museum med modern konst i Tuilerieträdgården i Paris. Museets byggnad är det gamla bollhuset som byggdes av Napoleon III 1861 där man spelade real tennis.

2# FIAC
Internationella konstmässan för modern och samtida konst som pågår från 19 oktober 2017 till 22 oktober 2017.  En fest för konstälskare av modern och samtida konst. Varje år samlas ett urval av internationella gallerister här för att ställa ut sina senaste fynd.

3# LE MOMA À PARIS LOUIS VUITTON
Fondation Louis Vuitton är ett privat franskt konstmuseum i Bois de Boulogne i Paris, som invigdes den 20 oktober 2014.

4# LOUVREN
Louvren är det största nationalmuseet i Frankrike, det mest besökta museet i världen och ett historiskt monument.

5# MONNAIE [=mynt]
Museet om Frankrikes skapande av mynt och dess historia.

 

 

PARIS I MODETS SPÅR


Vi kör på Avenue Montaigne. På båda sidor om oss passerat vi de fina butikerna som Dior, Chanel, Versace, Fendi, Inget av märkena finns i min garderob och det lär väl inte förändras. Jag har svårt att motivera att lägga så mycket pengar på ett enda plagg, även om jag skulle ha ekonomi till det.

6# LA FABRIQE GÉNÉRALE
Är en väldigt speciell affär som kretsar kring specialbyggda motorcyklar. Man gör två kollektioner motorcykelkollektioner per år, men man gör också egna hattar och håller workshops i hattskapande. Dessutom kan man ta en fika i den fina butiken.

7# YVES SAINT LAURENT
I 16e arrondisementet på Avenue Merceau, hittar man Yves Saint Laurent nyöppnade museum. Man har redan maxat sitt besöksantalet på 800 till 1000 besökare per dagar. Tyvärr får man bara se ett fåtal av hans skapelser, men gillar ändå att man får ta del av hans livs historia.

8# L’ ECOLE DE VAN CLEEF & ARPELS
Tidigare i år öppnade anrika Van Cleef & Arpels, juvelerarfirman och parfymeriet grundat 1896, en smyckeskola för allmänheten,  L’Ecole Van Cleef & Arpels. Skolan ligger vid historiska torget Place Vendôme i Paris, där bland annat flera ambassader, akademier, modehus och juvelerare huserat genom åren.  Här kan man anmäla sig till över 20 olika klasser, bland annat en där man får göra egna smycken. Prisbild, 200 euros för fyra timmar.

9# COCO CHANEL
Gå en promenad i Coco Chanels fotspår.

 

 

KULTURELLA PARIS


10# TUTU EN KOMITRAGISK BALETT PÅ BOBINO
i fjortonde arondissementet hittar man den alternativa teatern Bobino. Det är inte ofta jag går på teater eller artistiska föreställningar, så när jag hamnar på baletten TUTU, har jag bara inte har orden att förklara föreställningen. Det är en lek i BALETT av sex män i balettkjolar. Ohjälpligt går mina tankar till dokumentären om Madonnaa dansare. Om tragiken bakom konsten, dansen och att vara homosexuell. Jag är imponerad och som i de flesta dramakomedier väcks känslor i hela registrera skala. Skratt, glädje, sorg och alldeles för mycket funderingar. Och då, när jag försöker reda ut allt, förklarar de hela föreställningen genom att svara på alla mina frågor. På franska. Men budskapet når fram. Det handlar så klart om att bryta fördomar och låta alla få leva de liv de vill leva.

11# MOULIN ROUGE
Några veckor efter mig åker mannen till Paris. Jag tycker så klart att de ska gå på TUTU, men de bokar biljetter till Moulin Rouge. Jag har själv fortfarande inte gjort besöket. Självklart är det en av de där föreställningarna som bara är Paris och har man möjlighet och ekonomi till det, tycker jag att man bör gå. En biljett går på cirka 1 500 kronor.

 

 

Translation:
Here are 11 tips for your trip to Paris if you are interested in Fashion, Art and Culture. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson
Resan: Denna resan är en pressresa arrangerad av Atout France, #feelfrance och #francefr

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Åh nästa gång jag åker till Paris måste jag följa denna lista till punkt och pricka! Älskar konstmuseum, kulturhus, design och coola platser. Åker ganska ofta på konstresor, eller iaf minst en gång per år. Och i varje stad går jag oftast till nationalgalleriet. I år har jag fått se picassos Guernica, Munchs Skriet och en himla massa samtidskonst på venedigbiennalen. Kan varmt rekommenderas, speciellt om man inte tycker museum är det roligaste som finns – biennalen med sina olika paviljonger är något helt annat, vartannat år.

    1. Vad glad jag blir att jag kunde inspirera lite, fast detta inte är min favoritaktivitet när jag reser :). Gillade dock Yves Saint Laurent för att det nästan mer handlar om en person än något annat. Och den där föreställningen är verkligen något helt annorlunda. Tack för dina tips, det behövs :).

  2. Dins foton blev i alla fall underbara…

    1. Hahaha. Tack Lena. Det är ju det enda som kan göra en lite mindre rolig upplevelse lite roligare. Man fokuserar på människorna istället för på konsten :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *