När vi på väg hem till Sverige och blickade tillbaka till på vår helg, frågade jag mamma;
– Om du hade fått välja en sak som du hade fått se igen, vilken hade det vara?
– Det är så mycket… Men det hade nog blivit Louvren.
Ja, Louvren imponerar…

Så fort man kommer in på gårdsplanen på Louvren, blir man tagen av dess storslagenhet, enorma storlek och fantastiska detaljer. Trots att det kryllar av folk infinner sig en slags lugn som är oväntat. Man ska ta sig tid, och man bör sitta ner och njuta av stämningen, glaspyramiden och myllret. Louvren är ju hem för några av de mest berömda konstverken i världen och är Frankrikes nationalmuseum. Det är dessutom det mest besökta museet i världen. Mona Lisa av Leonardo Da Vinci är ju så klart en av de mest kända tavlorna, men enligt mig finns det tavlor som förtjänar mer uppmärksamhet. Tavlor av enorma mått som tagit ganska mycket mer tid att skapa. Ett besök på Louvren tar sin tid. Eftersom museet är så extremt stort, så bör man ha mycket gott om tid på sig vid ett besök här. Åtminstone bör man sätta av tre, fyra timmar.

Delar av palatset öppnades som museum för offentligheten 8 november 1793, under den franska revolutionen. Glaspyramiden, som är museets huvudentré, lät uppföras av dåvarande president François Mitterrand 1988. Bygget av Louvren har pågått under flera århundraden. Det första kungliga Louvreslottet byggdes 1190 av Filip II August som en fästning för att försvara Paris mot vikingaanfall. På 1300-talet förändrade Karl V Louvren till ett konstpalats, men Frans I och Henrik II rev det för att bygga ett riktigt palats. Den nuvarande delen av slottet Louvren började byggas 1535.

Bland de tusentals ovärderliga målningarna, utöver Mona Lisa, finns där även arbeten av konstnärer som Fragonard, Rembrandt, Rubens, Titian, Poussin och David. Bland de mest kända skulpturerna finns Nike från Samothrake och Venus de Milo. Edmond James de Rothschilds samling som överlämnades till Louvren 1935, har en egen utställningshall. Den inrymmer mer än 40 000 gravyrer, nästan 3 000 teckningar och 500 illustrerade böcker. Vid sidan av konst så har Louvren många andra typer av utställningar, såsom arkeologi, historia och arkitektur.

* Louvren är beläget första arrondissement.
* Inträde 12 euro, 18 om man vill se Napoleonutställningen också.
* Finns ett kafé, ingen högre kvalitet på maten, men självklart mysigt miljö att sitta i.
* År 2005 hade Louvren 7,3 miljoner besökare, ett rekord som till stora delar berodde på Dan Browns roman från 2003, Da Vinci-koden

 

 

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Wikipedia]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *