Vi är på vår kanalresa längs med Canal du Midi Languedoc Frankrike. Och vi vet att nästa stop, Carcassonne är en större stad, men vi trodde aldrig att den skulle vara så stor. De flesta byarna vi passerat har promenerats igenom på en kvart. Vår sista sluss för dagen ligger mitt i staden och är också slussen där turistbåtarna utgår.
Att det är många beskådare är inte helt oväntat. Hamnen är den största för oss hittills och den största längs vår rutt på Canal du Midi. Vi lägger till lite en bit bort. Lite avskilt och lugnt. Men bara sekunder senare kommer båtvakten. Han vill att vi står närmare de andra båtarna och ber oss parkera mellan två båtar. Som står tätt. Vi blir inte helt oväntat lite småirriterade. Kanske i onödan. Men det är bara dag tre och vi känner oss fortfarande som de amatörer vi är.
Och då behöva backa in mellan två båtar som ligger tajt. Ja ni förstår. Men det är nog något med vattnet här… eller vinet. För så fort vi lagt till. Korkat upp första flaskan rött och satt oss i fören för att titta på alla andra som försöker lägga till, är irritationen borta. Nästan lika snabbt som vinflaskan. Och redan då, bestämmer vi oss för att övernatta två nätter här.
LÄS MER: Om hela vår kanalresa på Canal du Midi kan du läsa här.
VI TAR MINITÅGET UPP TILL DEN MEDELTIDA STADEN
Från Canal Du Midi går i nedre Carcassonne går det ett minitåg upp till fästningen och självklart tar vi det. Turen tar oss från nedre delen av Carcassonne, upp till Cité Médiévale de Carcassonne, den medeltida staden. Den fortsätter över den Gamla bron över floden Aude, Pont Vieux som byggdes på 1300-talet, och som förr var den enda länken mellan den övre och nedre delen av staden. Vi passerar gamla torg, fantastiska gamla byggnader och övergivna hotell. Över bron reser sig fästningen som om den vore en uppbyggd temapark. Och tankarna far ofrivilligt till Game of Thrones.
Till och med kyrkogården imponerar och fascinerar. Vår promenad genom den medeltida staden med 52 torn och 3 kilometer vallar låter oss känna 25 århundraden av historia. Vi går igenom den imponerande Porte Narbonnaise och följer de trånga gränderna till citadellets hjärta. I de små gränderna hittar man små butiker med lokalproducerade godsaker, bagerier, små butiker och vad du kan önska av restauranger, barer och kaféer. Och jag som inte gillar att shoppa, hittar en liten butik där jag faktiskt handlar något till mig själv. Ett par shorts.
CARCASSONES TIDIGA HISTORIA
Carcassone har förändrats och byggts upp och ner för olika syften sedan 3 500 år före Kristus. För så länge har det funnits bosättningar här. Den första dokumentationen är från 500-talet före Kristus då det här fanns en romerskt befäst småstad här, en gallisk oppidum, med det keltiska namnet Carsac. Mellan Pyrenéerna och Massif Central gick då här en av antikens viktigaste handelsvägar. Romarna insåg självklart det strategiska läget och säkrade och förstärkte platsen och det som med åren blev en viktig handelsplats. Den fick status som castellum och ståtade med väggar skyddade av bland annat ett fyrtiotal utsiktstorn.
Men platsen har en våldsam historia. Under 400-talet ockuperade Visigoterna staden efter en lång tids belägring och man förstärkte och byggde ut castellet. Visigoterna höll staden ända in på 700-talet, då den föll i händerna på Saracener ifrån Barcelona. Och det tar inte slut här. På slutet av 1000-talet gjorde Katarerna sitt intåg på världskartan och lade beslag även på Carcassonne. Åter byggdes castellet ut. Nu var det dags för det Albigensiska korståget, som slutligen fick Katarerna att fly.
UNESCO VÄRLDSARV & SENARE HISTORIA
MYTEN OM CARCASSONNE
Självklart finns det en myt om Carcassone. Den härstammar egentligen från 700-talet, men dagens legend har förlagts till 1500-talet och är en romantisering av stadens ursprung. Legenden handlar om Sarcenska prinsessan av Carcas, som styrde staden efter att ha förlorat sin make, prins Ballak. Han ska ha stupat i krigen mellan kristna och muslimska Saracener. Enligt legenden belägrade Karl den stores armé staden Carcas i hela fem år. På det sjätte, när Lady Carcas inventerade visthusbodarna, fanns endast en gris och en påse säd.
Grisen göddes på säden och då de muslimska Saracenerna inte åt fläsk, slängde de grisen över stadsmuren. Fransmännen utanför som hittade den feta grisen, trodde att staden visade upp sitt överflöd och övergav raskt belägringen. På vägen bort från Carcas hörde den retirerande armén hur stadens klockor ringde för frihet, varpå man utbrast “Carcas sonne!”, “Carcas ringer!”. Och så fick staden sitt namn, i fablernas värld.
NEDRE CARCASSONNE, CASSOULET & HUNDRATALS PARAPLYER
Istället för att ta minitåget ner till nedre staden, bestämmer vi för att ta den långa promenaden ner. Över bron och genom små gator och gränder. När vi tar oss över bron vid floden Aude, ser vi något stort röra sig i vattnet och upptäcker uttrar som simmar runt brons femhundraåriga stolpar. Vi strosar längs det paraplybelagda shoppingstråket Rue Georges Clemenceau. Längs de rutiga gatorna som kryllar av vackra hus, statyer, museum, religiösa byggnader och modern konst.
Vi bestämmer oss för att äta kvällsmat på torget Place Carnot med den vackra fontänen Fontaine de Neptune från 1700-talet. Och självklart beställer vi Cassoulet. Denna bönrätt som är en typisk fransk “gryta”, och som påminner mig om den Makedonska rätten “Tafce Grafce”. Rätten innehåller alltid bönor och saltat fläsk eller bacon, utöver det har varje hem eller restaurang sin egen personliga prägel på rätten. Här slutar vår resa i Carcassonne och detta är ett av de där tillfällena när man säger, “att hit måste vi komma igen”.
10 SEVÄRDHETER I CARCASSONNE
1. CITÉ MÉDIÉVALE DE CARCASSONNE
Den medeltida staden med 52 torn och 3 km vallar med mer än 25 århundraden av historia och otaliga förändringar och anpassningar som gjorts med utvecklingen av krigstekniker och försvar.
2. BASILIKAN I SAINT NAZAIRE
Basilikan som är från 1000 till 1200-talet och dess glasmålningar är bland det vackraste i södra Frankrike. En lyckad blandning av romersk och gotisk konst.
3. GAMLA BRON
Bron som tidigare var den enda länken mellan den övre och nedre delen av staden.
4. LA BASTIDE SAINT LOUIS
Nedre delen av Carcassonne som är från 1200-talet och sevärdheter som katedralen Saint Michel, kyrkan Saint Vincent, ett fint exempel på sydlig gotik, saluhallarna och dess inomhusmarknad och torget Carnot.
5. KRYSSNING PÅ CANAL DU MIDI
Canal du Midi är Carcassonnes andra UNESCO världsarv. Passa på att ta en tur längs med kanalen med en av alla kryssningar som går flera gånger om dagen.
6. THE CHURCH OF SAINT VINCENT AND ITS BELL TOWER
Den gotiska kyrkan är byggd i den tidens Languedocstil.
7. THE FOUNTAIN OF NEPTUNE
Kanske ingen sevärdhet man behöver jaga, men sitter man på Place Carnot för kvällsmiddag, då kan man ta sig en titt. Fontänen är från 1771 och byggd helt i marmor.
8. LES HALLES
Om man som mig älskar matmarknader, ska man ta sig till Les Halles. Byggnaden är från 1768 och renoverades nyligen och är idag en samlingsplats för stadens fiskare, slaktare och grönsaksodlare.
9. MUSEUM OF FINE ART
Om man gillar konst kanske ett besök på detta museum kan vara av intresse. Här finns konst från 1600-talet till 2000-talet.
10. SAINT MICHEL CATHEDRAL
Denna kyrka är byggd i gotisk Launguedocstil och blev en katedral 1803.
Translation
Carcassonne was one of our favourite stops during our canal boat trip in France on Canal du Midi. This Medeival city lets you go back far back in time. It even gives you a feeling of being on the set of Game of Thrones. It is worth more than one days stay. And we will absolutely go back.
Riktigt imponerande borgar o murar ! Det blir inspiration för sommarens murande
Haha. En game of thrones i trädgården. Kan bli turism hem till dig :))).