Makedonien, Ohrid

 

Makedonien har ingen kust. Men det lilla landet har flera vackra sjöar. En av dem är Ohrid. Den är utsedd till en av Europas vackraste sjöar, och har man varit här, förstår man varför. Här kan man förundras över naturens elegans, mystik och skönhet. Varje dag är en ny upplevelse med nya färger.

 

Den nästan 300 meter djupa sjön är en av Europas äldsta och djupaste och ligger belägen i bergen mellan Makedonien och Albanien. Sjön är så stor att man lätt kan missta den för ett hav. Här finns också en unik flora och fauna. I Ohridsjön finns en variant av öring som inte finns någon annanstans i världen, Ohridska Pastramka. Den tillagas på många av ohrids restauranger och är en specialitet man inte får missa. I ohridsjön finns även en sötvattenpärla kallad Ohridski biser. De pärlorna säljs runtom i staden och kan vara ett bra tips på något man kan köpa med sig hem.

 

Staden med samma namn finns på den östra sidan av sjön och är landets sjunde största stad med sina 42 000 invånare. Den är också landets största turistdestination och en perfekt utgångspunkt för många utflykter i området. Den lockar årligen mängder med sommarbesökare från Makedonien och grannländerna men är ännu okänd juvel för de flesta. Staden var känd för det faktum att den en gång hade 365 kyrkor, en för varje dag på året och har refererats till som “Makedonska Jerusalem”. Staden är rik på kultur, religion, historia, monument och pittoreska hus. Ohrids unika historiska arkitektur och sjö tillsammans är utsedda till ett världsarv, World Heritage Site, av UNESCO.

 

Slå dig ner på ett av de många kaféerna eller ta en promenad till den nybyggda kyrkan Sveti Kliment i Pantelejmon som uppförts intill ruinerna av Ohrids äldsta kyrka. Ta en utflykt till Sveti Naum, besök museet “Museum on Water” Bay of Bones, titta på den gamla antika teatern, besök Tsar Samuil´s Fortress [byggt på 900-talet e.kr], eller ta en båttur till den lilla stranden Kaneo, gör en utflykt upp på berget Galichica ovanför sjön eller besök en av de många kyrkorna. Och glöm inte ett besök i den gamla basaren. Här finns inte brist på saker att se eller göra. Det finns också ett rejält utbud av vattensporter, fiskemöjligheter och vandringsleder. Ohrid är dessutom känt för sitt uteliv på sommaren speciellt för ungdomar. Just nu är det Gradiste eller Cuba Libre som gäller. Längs med vattnet finns det också många mysiga ställen att äta på. Vi gillade Momir. Kanske inte på grund av maten eller servicen, det finns bättre. Men det är en fantastisk miljö och de har även ofta livemusik.

 

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

1 Comment

  1. […] flera andra funderar på att åka dit. Ett stort gäng har redan uppfyllt drömmen, bland annat Daniela (som är trendig nog att ha sina rötter från Makedonien) Maria, Alex, Peter + Helena, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *