– I Samarbete med Warsaw Tourism och Nordic TB –

 

Jag har en viss förkärlek till de gamla stadsdelarna i storstäder. För det är oftast här historien har stannat och färgerna är som klarast. Och i Warszawas gamla stad är färgerna riktigt klara. Självklart är det inte bara jag som har den här kärleken till det pittoreska, oftast i hela pastellaskens färger.

 

Att många andrar resenärer delar platsen med mig förtar inte alls känslan eller dofterna av de smala gränderna och många fina butikerna. Inte för mig. Under min resa i Warszawa passerar vi Gamla Stadsdelen ett flertal gånger. Oftast på väg till andra ställen. Men så sista dagen får jag en stund för mig själv och väljer så klart att strosa runt en stund bland de här magiska färgerna. Jag följer det Royal Route [Ulica Krakowskie Przedmiesie], den stora historiska gatan, passerar det fantastiska och anrika Hotel Bristol, till torget Rynek Starego Miasta.

 

En plats som är med på UNESCO:s världsarvslista. I Gamla Stan finns även flera vackra kyrkor, monument och The Museum of Warsaw. Museet har samlat över 300 000 arkeologiska fynd från Warszawas historia i ett historiskt hus som fortfarande är under återuppbyggnad. Här, vid gamla stan, hittar man också kungliga palatset, Zamek Królewski. En imponerande sevärdhet som tidigare var hem för Polens kungar.

 

“Men så sista dagen får jag en stund för mig själv och väljer så klart att strosa runt en stund bland de här magiska färgerna. Jag följer det Royal Route [Ulica Krakowskie Przedmiesie], den stora historiska gatan, passerar det fantastiska och anrika Hotel Bristol, till torget Rynek Starego Miasta.”

 

 

GAMLA STANS HISTORIA

Gamla stans historia är över 700 år gammal. Staden grundades på en del av floden där mycket handel bedrevs, mellan Östersjön och Svarta Havet. Rika handelsmän och hantverkare bosatte sig här och bidrog till samhällets snabba utbyggnad. Men stadens yttre förändrades med århundradena. Träbyggnader som ödelades i bränder ersattes av stenhus och tegelhus och lervallar ersattes av stenmurar.

 

Ett stadshus uppfördes år 1429 tillsammans med en kyrka som numera är S:t Johannes katedral, försvarstorn och en skans. Men under Andra Världskriget 1944 ödelades nästan allt, då 90 procent av Gamla stan jämnades med marken. Återuppbyggnaden tog många år och slutade med en plats på UNESCOS världsarvslista. Och därav är Gamla stan i Warszawa Europas yngsta gamla stad.

 

LÄS MER om den Polska huvudstaden Warszawa här.

 

 

ETT PLÖTSLIGT ÖSREGN ÖVER GAMLA STAN I WARSZAWA

Men det fina vädret som varit med oss under hela resan överger mig helt plötsligt. Först blir det lite grått och sedan, plötsligt, öppnar himlen sig som den inte gjort under hela resan. Och ja, de där fina bilderna jag hade tänkt ta, blir ju inte lika fina med regn och gråa himlar. Just då är jag lite tacksam för alla bilder jag tagit de andra dagarna, när vi lite farit igenom. Men jag är inte rädd för lite dåligt väder, regn är man ju van vid som skåning, dessutom är det varmt.

 

Jag ställer mig under en port, som många andra, och bestämmer mig för att fördriva tiden med ett samtal till den andra halvan av bloggen, som denna gång inte är med på resan. Jag kör livevideo och visar honom de tomma gatorna här. Konstig säger han, men nej inte så konstigt. Varje månad, den tionde, stängs hela Royal Route av för en specifik demonstration.

 

 

EN OVÄNTAD MINNESDEMONSTRATION I WARSZAWA

Den tionde April 2010 omkom President Lech Kaczynski i en flygplanskrasch, ett polskt regeringsplan, kraschade över Ryssland. Sedan dess har Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, ledare för det konservativa partiet, genomfört en minnesdemonstration varje månad för brodern och de 95 andra som omkom. När jag tar mig fram längs den avstängda gatan blir jag förvånad över antalet poliser och polisbilar närvarande.

 

Utan tvekan finns det över 300 poliser på plats. Anledningen är att det med tiden uppstått motdemonstrationer. Men för oss turister som har lite bakgrund om händelserna, är det lite som vilken demonstration som helst. Så jag lämnar gamla stan, demonstrationen och beger mig tillbaka till hotellet för en sista natt och drömmar om smala färgglada hus.

 

 

Translation:
Warsaw has a lot to offer, something for everyone. But one of my absolute favourite things in big cities is to visit the old towns. Even though a lot of people think the same as me, the old towns offen are a citys soul. And Warsaw isn´t any different. The old town offers a lot of colours, a lot of joy and a great strole amongst beautiful streets. 


Resan gjordes i samarbete med Warsaw Tourism och Nordic TB, #Lifestylepolen #Warsawadventures #Fallinlovewithwarsaw

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *