Sverige, Blekinge, Karlskrona

 

Trots att man bott i Sverige i hela sitt liv, är det så mycket vi inte vet om vårt avlånga land. Att besöka Unesco Världsarv när vi är på resande fot, är ingen konstighet. Men för ett tag sedan började jag fundera på just världsarven i Sverige.

 

Det finns idag 1 121 platser och objekt upptagna på världsarvslistan. Man hittar världsarven över hela vår planet. I 167 länder och stater. Av dessa finns 15 i Sverige. När jag börjar läsa på, inser jag att jag bara har besökt två i Sverige. Karlskrona och Visby. Många av världsarven på listan har jag faktiskt inte ens hört talas om. De Svenska UNESCO världsarven klassades som världsarv mellan åren 1991 och 2012. Världsarven i Sverige har olika ägare och förvaltare, både statliga och privata. Om Unesco Världsarven vi besökt runt om i världen kan ni läsa här.

 

VAD ÄR ETT VÄRLDSARV OCH HUR HAMNAR MAN PÅ LISTAN

1972 skapades Unescokonventionen vid FNs generalkonferens. Den tillkom för att skydda och bevara de mest värdefulla kulturhistoriska platserna och naturmiljöerna på vår jord mot förfall och förstörelse. Sedan 1972 har överenskommelse undertecknats av 193 stater som alla därmed förbinder sig att uppfylla konventionens krav och förpliktelser. Världsarvskommittén består idag av 21 delegationer från 21 olika länder.

 

Ett världsarv är alltså en unik kultur eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. För att bli utvalt som ett världsarv bör platsen eller objektet vara ett unikt landmärke geografiskt och historiskt och vara identifierbart som ett specifikt kulturarv. Det kan vara allt från antika ruiner, historiska byggnader, städer, öknar, skogar, öar, sjöar, monument, bergslandskap eller vildmarker.

 

DE 10 MEST BESÖKTA UNESCO VÄRLDSARVEN I VÄRLDEN enligt Worldatlas

1. Förbjudna staden i Kina. 14 miljoner besökare per år.
2. Kulangsu i Kina. 12.4 miljoner besökare per år.
3.The Great Smokey Mountains i Usa. 11 miljoner besökare per år.
4. Kinesiska muren i Kina. 10 miljoner besökare per år.
5. Gyeongju i Sydkorea. 9 miljoner besökare per år.
6. Seine Banks i Frankrike. 8.1 miljoner besökare per år.
7. Operahuset i Sidney Australien. 8 miljoner besökare per år.
8. Taj Mahal i Indien. 8 miljoner besökare per år.
9. Par Force Jakt Landskap i Danmark. 8 miljoner besökare per år.
10. Versailles i Frankrike. 7.5 miljoner besökare per år.

 

SVERIGES 15 UNESCO VÄRLDSARV

1. Drottningholms slottsområde, Ekerö, 1991
2. Birka och Hovgården, Ekerö, 1993
3. Engelsbergs bruk, Fagersta, 1993
4. Hällristningsområdet i Tanum, 1994
5. Skogskyrkogården, Stockholm, 1994
6. Hansestaden Visby, Gotland, 1995
7. Laponia, Lappland, 1996
8.
Gammelstad kyrkstad, Luleå, 1996
9. Örlogsstaden Karlskrona, 1998
10.
Södra Ölands odlingslandskap, 2000
11. Höga Kusten, Ångermanland, 2000
12. Falun och Kopparbergslagen, 2001
13. Grimeton radiostation, Varberg, 2004
14. Struves meridianbåge, 2005
15. Hälsingegårdarna, 2012

 

Sverige, Lappland, Kiruna

 

1991 | DROTTNINGSHOLM

Sveriges första världsarv var Drottningholm på Lovön i Mälaren. Här finns Drottningholms slott, Kina slott, en slottspark och en slottsteater. Sedan 1981 har Kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia sin bostad i slottet. Vissa delar av parken och slottsbyggnaden är öppna för besökare.

Foto: Tor Svensson

 

1993 | BIRKA & HOVGÅRDEN

Under två århundraden, mellan år 700 till år 900, fanns det här två vikingasamhälle på det som idag är Ekerö Kommun. Birka på Björkö och Hovgården på Adelsö. Birka kallas för Sveriges första stad och övergavs i slutet av 900-talet. Varför vet man inte. Birka är ett unikt, komplett och oförstört exempel på en vikingatida handelsstad.

Foto: Alex Peterson

 

1993 | ENGELSBERGS BRUK I FAGERSTA

Engelsbergs bruk anlades 1681 och ansågs vara världens modernaste järnbruk under 1700 och 1800-talen.

Foto: Jürgen Howaldt

 

1994 | HÄLLRISTNINGSOMRÅDET I TANUM

I bergshällarna i Tanum i Bohuslän, hittar man hällristningar från bronsåldern. På Vitlyckehällen finns nästan 300 figurer inhuggna i stenen och på Litsleby finns en ristning som är 2,3 meter lång. I dag har hällristningarna fyllts med röd färg så att de ska synas tydligare, men det är okänt om ristningarna var fyllda med färg från början.

Foto: Wikicommons

 

1994 | SKOGSKYRKOGÅRDEN I STOCKHOLM

Skogskyrkogården i Enskede har varit begravningsplats sedan 1920. Kyrkogården skapades av Erik Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och betraktas som en av de viktigaste platserna inom modern arkitektur. Idag är kyrkogården landets största med sina 100 000 gravplatser.


Foto: Wikicommons

 

1995 | HANSESTADEN I VISBY PÅ GOTLAND

Visby är en av städerna som utvecklats, bevarats och överlevt genom tiderna. De medeltida byggnaderna visar hur staden från sent 1200-tal var en viktig Hansestad. Hansor var sammanslutningar av beväpnade handelsskepp och i Visby bildades ”Det tyska Gotlandsfararesällskapet”. 1356 bildades Hanseförbundet och Visby blev en Hansestad.

Foto: Stern

 

1996 | LAPONIA I LAPPLAND

I Laponia i Lappland hittar man ett nästan orört naturlandskap som är 9 400 kvadratkilometer stort. Det omfattar fyra nationalparker och två naturreservat. Världsarvet är ett kombinerat kultur och naturområde då samer använder Laponia som betesmark till renar och har gjort så i hundratals år.

Foto: Wikicommons

 

1996 | GAMMELSTADS KYRKSTAD I LULEÅ 

Gammelstads kyrkstad utanför Luleå från 1817 är Sveriges bäst bevarade kyrkstad. Den består av 408 stugor och omfattar bland annat kyrkan och stadskvarteren.

 

1998 | ÖRLOGSTADEN KARLSKRONA

Mitt i Blekinges skärgård hittar man ön Trossö. Här har örlogsstaden Karlskrona sitt centrum. Staden grundades 1680 och stadens stadsplan och bebyggelse är numera ett världsarv.

Sverige, Blekinge, Karlskrona

 

2000 | SÖDRA ÖLANDS ODLINGSLANDSKAP

Södra Ölands odlingslandskap är ett område på 56 000 hektar och marken här har brukats sedan stenåldern. Världsarvet består av Radbyarna, den odlade marken, sjömarkerna och Stora Alvaret.

Foto: Bernt Fransson,Lindås

 

2000 | HÖGA KUSTEN I ÅNGERMANLAND

Landhöjningen på 285 meter efter den senaste istiden och inlandsisens avsmältning har format denna säregna natur. Höga kusten är idag ett populärt besöksmål för vandring.

Foto: Bengt A Lundberg

 

2001 | FALUN OCH KOPPARBERGSLAGEN 

I Falun i Dalarna hittar man det historiska industrilandskapet som består av Falu Koppargruva, innerstaden och bergmanslandskapet runt staden.

Foto: Wikicommons

 

2004| GRIMETON RADIOSTATION I VARBERG

1924 stod Grimeton i Varberg kommun klar. Radiostationen byggdes för att Sverige skulle upprätta en trådlös telegrafförbindelse med Usa. Under 1920-talet byggdes ett nätverk av liknande radiostationer runt om i världen, men endast Grimeton fungerar än i dag. Stationen är den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen och anläggningen är bevarad med sina sex 127 meter höga antenntorn.

Foto: Henrik Enfors

 

2005 | STRUVES MERIDIANBÅGE 

På 1800-talet sattes 265 mätpunkter upp för att bestämma jordens storlek och form. Dessa mättpunkter resulterade i Struves Meridianbåge. 34 av dem har världsarvsstatus och fyra av dem ligger i Sverige.

 

2012 | HÄLSINGEGÅRDARNA I HÄLSINGLAND

Det finns cirka 1 000 hälsingegårdar i Hälsingland idag. De dekorerade och utsmyckade träbyggnaderna på gårdarna från 1800-talet, ser olika ut beroende på var de ligger och vilken period de är från. Sju av dessa blev världsarv 2012.

Foto: Catasa

 

Translation
As of July 2019, a total of 1,121 World Heritage Sites are selected to be on the UNESCO World Heritage list. 15 of those are to be found in Sweden. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. 1,5,9,10,13 för min del.
    Skulle gärna besöka dem alla

    1. Ja, alla lockar inte :). Som radiostationen. Men kul kanske att försöka besöka några i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *