Vilken virvelvind vi hamnat i. När vi precis börjat se ljuset i tunneln och världen där utanför efter två år med Corona, släcktes ljuset något. Kriget i Ukraina har lämnat få oberörda. Och fler än jag undrar just nu vart detta ska leda till. Och vad är okej att göra just nu och inte göra?

 

Jag erkänner att jag åter sitter alldeles för mycket med CNN framför nosen och nästan bara nyhetsläsning i mobilen. Trots att det bara gör att jag mentalt mår sämre. Samtidigt vill man fånga dagen och göra så mycket man bara kan medan man kan. För mig görs det med en stor gnutta dåligt samvete. Över att jag trots allt som händer i världen har förmånen att leva bra, ha familjen nära och kunna resa. Det är en ständig mental kamp om rätt och fel.

 

När många fortfarande stadigt står rotade på marken och vägrar flyga för klimatkampen, ser jag inget annat sätt att leva mitt liv på. Jag valde tidigt bort hus och barn, för att kunna fortsätta se så mycket jag kan av världen obegränsad. För det var där min passion låg. Jag får helt enkelt hitta andra vägar för att hjälpa till i klimatkampen. Om du vill veta mer om klimat och miljö och hålla dig uppdaterad, följ Evelina, Earth Wanderess på Instagram.

 

LÄS MER:Varför plastavfallet i vår värld berör mig mer än flygets klimatpåverkan

 

Tobago, Charlotteville

 

DOKUMENTÄREN UNREST, OM ME/CFS & KRONISKT TRÖTTHETSSYNDROM

De som följer bloggen lite närmare och känner mig privat, vet att jag lever med en sjukdom som heter ME/CFS. Jag nämner det i mina månadssvep och inlägg lite då och då. Det är en sjukdom med väldigt många ytterligheter, men gemensamt för alla är att man är extremt trött. Trots att man kanske sovit sexton timmar är man inte utvilad när man vaknar. Man bli också extremt trött efter aktivitet. Oavsett om det är en mental eller fysisk sådan. Trots att man ständigt vilar och sover, blir man sällan piggare.

 

Inom vården har kunskapen varit oerhört liten. Och många av de cirka 40 000 personer i Sverige, gamla som unga,  får oftast diagnos depression eller att det är mentalt. Men ME/CFS är en neurologisk sjukdom. Tack vare Corona har ögonen öppnats upp för sjukdomen. För många av de som får diagnos långtidscovid, hamnar nu i vår kategori. Kanske det kommer leda till mer allvar kring sjukdomen och mer forskning. Jag har turen som har en familj som är väldigt förstående. Men jag vet att många vänner, även bland mina, har svårt att se att man är sjuk. Eftersom som man är glad när man väl träffar dem. Veckorna där emellan är det ju få som ser en.

 

Alla är inte lika sjuka. Själv pendlar jag på en skala från fyra till åtta på en tiogradig skal. Men jag har varit en nia, där jag var sängliggande dygnet runt i över sex månader. Men faktum är att bara senaste två åren har fler gått bort i sjukdomen och ännu fler har tagit sitt eget liv för att man inte orkar längre. I dokumentären UNREST på Netflix får man följa med några av de som har det värst. De som inte kunnat lämna sängen på flera år, lever på dropp och inte kan göra något alls utan hjälp. För alla som vill veta mer om denna osynliga sjukdom. SE DEN.

 

LÄS MER OM ME/CFS HÄR:
Livet och dagarna mellan resorna & ljuvliga Julhelgen
ME/CFS, om att leva med Kroniskt Trötthetssyndrom

 

 

KOMMANDE RESOR

Helt plötsligt händer allt på en gång. Just Maj och Oktober brukar vara sådana månader. Men jag trodde att även 2022 skulle vara ett Coronaår, och att allt inte skulle lossna förrän nästan år. Jag har ju precis varit i Guadeloupe och är så tacksam för de dagarna. Men om några veckor ska jag först en snabb tripp till Stockholm. Några dagar efter det åker jag och mannen till Paris för att gå på en av Viva River Cruises båtar och kryssa längs med Seine i Normandie. Jag hinner inte mer än hem och vända förrän det är dags att åka till Tjeckien.

 

Tre veckor efter det är det dags för ytterligare en resa. En som jag har längtat länge efter. Men som jag också är lite nervös för. Vi ska på en medelhavskryssning med hela familjen. Alla syskon, respektive och barn. Första resan vi gör ihop sedan 2013. Från Aten ska vi ta oss vidare till bland annat Venedig. Nervöst, inte för själva resan, men för att inget ska bli fel när man är så många som reser ihop. Under Corona. Och ska gå i land i olika länder med olika Coronaregler. Men det ska nog gå bra. Jag ska bara göra allt det andra först, så att jag sedan kan fokusera om.

 

LÄS MER: Paris
LÄS MER: Tjeckien

 

Frankrike, Paris

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

PORTUGAL ÖPPNAR UPP FÖR VACCINERADE TURISTER

Jag har varit i Portugal två gånger. Första gången när vi var på roadtrip i Spanien och bestämde oss för några extra dagar i Tavira i södra Portugal. Andra gången var min, systers och mammas årliga resa som då gick till Lissabon. Mer erfarenhet än så av Portugal har jag inte. Det har däremot Cathinka. Hon och hennes man bestämde sig för några år sedan att helt enkelt lämna Sverige och flytta till Portugal. Hos henne hittar du de mysigaste platserna för både vandring och upplevelser. Och massor av drömmiga bilder. Läs om Algarve hos Cathinka här och om Lissabon här.

 

Portugal, Lissabon, Alfama

Portugal, Sintra, Penapalatset

 

PÅSKHELGEN

Påskhelgen var bara helt ljuvlig. För första gången i år [kanske andra] åkte jag ner till stugan med katterna. Vädret var ju helt underbart och det blev många kaffestunder utomhus. Jag fick hänga och dricka lite bubbel med favvon Malin från Ladda Om. Hennes artiklar för DTP kan du läsa här. Jag satt i ett orangeri och drack bubbel med bästa damklubben. Och bästa av allt, hela familjen kunde äntligen träffas, grilla, äta gott och umgås. Så klart får jag betala för det denna veckan genom långa sovdagar, men helt klart värt det.

 

 

Translation
Time to recap these last weeks and months. And to update you on whats happening next. 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Stort tack! Och så många roliga resor som väntar dig. Själv blir jag nog hemmavid ett tag nu men hoppas på en Greklandsresa när den värsta turistanstormningen är över.

    1. Så lite så :). Bara lite stressad. Du vet hur det är, man vill hinna skriva lite med. Efter dessa resor blir det faktiskt Skåne resten av sommaren :). Du har ju med gjort mycket kul. Följt dig nu i Ljubljana. Är på min Europeiska bucketlist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *