Det är mitten på Juli mitt under Coronaåret. Även om man kan åka utomlands, är rekommendationerna att inte göra så. Och vi är inget annat än solidariska. Så vi bestämmer oss för att stanna i södra Sverige och göra en roadtrip i Blekinge. Veckan är helt oplanerad, förutom första natten som bokats på Eriksbergs safaripark utanför Karlshamn.
Att roadtrippa i Blekinge utan att besöka Karlskrona är dock omöjligt. Så två av våra nätter tillbringar vi här i världsarvsstaden. Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan, gjorde att UNESCO 1998 gav staden en plats på världsarvslistan. Karlskrona lockar besökare från hela världen och här kan man uppleva vackra kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverket och dess marinbas. 330 år efter anläggandet, ligger marinbasen fortfarande kvar på Lindholmen och är hjärtat i världsarvet.
BÅTTUR I KARLSKRONAS SKÄRGÅRD
Vi har inte bråttom och njuter av dagen i slowmotion. Vi äter frukost på systrarna Lindkvist. Gör lite sightseeing i centrum och landar för ytterligare en kopp kaffe på espressohouse. Möter dessutom gamla grannar från Kristianstad. Att inte göra en båttur när man är i Karlskrona är inte att tänka på. Så vi väljer att åka en tur med Hop-on Hoff-off båten. Vi går på vid Handelshamnen som ligger vid Karlskrona stadsmarina. Härifrån avgår flera skärgårdsturer dagligen, och under helgerna kan man resa med Kustlinjen till Ronneby och Karlshamn.
Turen och vädret är så ljuvliga, att vi väljer att inte gå av båten denna gång. Istället njuter vi av färden. Men här finns många spännande öar att gå av på om man vill. Som Mjölnarholmen, Brändaholm, Wämö, Stenshamn, Utlängan och Sturkö. Och nästa gång kommer vi åka med den ombyggda ångbåten M/F Axel genom den idylliska Nättrabyån till Nättraby. Vi passerar Repslagarbanan som är 300 meter lång. Det är det längsta hus vi någonsin sett. Är det kanske Sveriges längsta? Ja, det är det. Repslagarbanan är en av Karlskronas äldsta bevarade byggnader och Sveriges längsta träbyggnad.
Liten anekdot. Vi åker båten längs med flottbasen vid Trossö. Och jag är fascinerad av de bildsköna ljusblå lyftkranarna. Självklart måste jag ha dem på bild. Jag fullständigt missar varenda förbudsskylt om otillåten fotografering. Jag skyller på min dåliga syn :). Lägger senare upp en av bilderna som jag är så nöjd med på Instagram. Inom en timme har jag fått ett meddelande av Försvarsmakten. “Vänligen ta ner bilden.”. Så kan det gå :).
GAMLA ARBETARKVARTEREN BJÖRKHOLMEN
Vi passerar Brändaholm med sina 45 kolonistugor. Vid Dragsö camping ligger husvagnarna i långa raka rader. Karlskronas siluett är bara ljuvlig. Vi har bestämt att vi ska gå av vid Fisketorget. För där står vår bil. Men båtturen är så ljuvlig att vi sitter kvar och väljer den längre promenaden tillbaka. Vi går av på Björkholmen och går längs med Wachtmeistergatan. Och det är så pittoreskt sockersöt att jag nästan får en sockerchock.
Arbetarstadsdelen Björkholmen är en del av världsarvet och inte för inget. Hit hänvisades varvsarbetare och hantverkare som bodde i de små låga stugorna och en del av stugorna är bevarade sedan 1700-talet. Mina converse har gett mig skoskav. Men lika glad är jag. Att promenera genom Björkholmen går lika bra barfota.
När det är dags för kvällsmat, kan jag ju inte missa att be Karlskronas främsta ambassadör, före detta Karlskronabon och resebloggaren Annika på Resfredag om råd. Mot alla odds får vi sista bordet på sista sittningen på restaurang Sjörök som Annika rekommenderat. Vi avnjuter Moule frittes, Skaldjursgryta, Biffa ala Rydberg och ett riktigt gott rödvin i en mysig atmosfär.
KARLSKRONAS HISTORIA
Staden anlades 1680 enligt Kung Karl XI:s önskemål och visioner. Behovet av en ny bas för flottan låg till grund för beslutet. Krigen mot arvfienden Danmark låg bakom beslutet att flytta landets huvudflottbas från Stockholm. Ön Trossö, som är grunden för Karlskrona, ägdes på 1500-talet av en bonde vid namn Offe Månsson, men var då ingen riktig stad. För att förena Trossö med fastlandet och skydda flottbasen, byggdes fästningar och broar. Fler och fler människor flyttade till Karlskrona, och staden blev Sveriges tredje största.
KARLSKRONA CITY
Stadskärnan, tyvärr, matchar inte riktigt skärgårdens charm. Men det kanske den inte behöver. Inte när man har en skärgård som ger en alla upplevelser man behöver. Vi tar oss till stadens centrum och Stortorget som ligger på ön Trossö. Det är också här man hittar Rådhuset, Konserthuset, statyn över Karl XI och vattenborgen. Det som man däremot kanske märker mest, är den orange Fredrikskyrkan. Kyrkan byggdes efter Italienska förebilder och stod klar 1744.
I natt ska vi bo på Clarion i Karlskrona. Det där med mat på hotellet gillas. Framför allt när man är så där trött och nöjd och vill ha nära hem efter maten. Pannbiff med kokt potatis och brunsås. Inte som den tunna man får på Ikea. Utan tjock, gräddig och smakrik. Och här är en sanning om mig. Köttfärsbiffar med kokt potatis och tjock brunsås är en av mina två favoriträtter. Carbonara är den andra.
ATT SE OCH GÖRA I KARLSKRONA
1. BÅTTUR HOP-ON HOP-OFF I KARLSKRONAS SKÄRGÅRD
Passa på att ta en tur i Karlskronas fina skärgård och hoppa av på några av de mysiga småöarna. Till exempel, hoppa av på Stenshamn i Östra Skärgården. Där kan du hyra cykel eller vandra strövstigen.
2. ÅK ÅNGBÅTEN M/F AXEL TILL NÄTTRABY
Åk med den ombyggda ångbåten till Nättraby. Turen går uppför den idylliska Nättraby-ån. Turen tar cirka 1,5 timmar.
3. KUNGSHOLMS FORT
Kungsholms fort är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Den märkliga rundhamnen har blivit något av en symbol för Karlskronas status som världsarv.
4. STADSVANDRING I BJÖRKHOLMEN
Gör en stadsvandring med guide i arbetarstadsdelen Björkholmen. Det är här du hittar en del av färgglada delen av Karlskrona.
5. DROTTNINGSKÄRS KASTELL PÅ ASPÖ
Här kan du gå en guidad tur bland fängelsehålor och kanondäck. Kastellet är ett av Sveriges mest välbevarade försvarsverk från stormaktstiden.
6. TREFALDIGHETSKYRKAN
Kyrkan som byggdes till den då Tyska församlingen stod klar 1709.
7. STORTORGET
Stadens centrum och Stortorget ligger på ön Trossö. Här man hittar Rådhuset, Konserthuset, statyn över Karl XI och vattenborgen.
8. FREDRIKSKYRKAN
Det som man däremot kanske märker mest på Stortorget, är den orange Fredrikskyrkan. Kyrkan byggdes efter Italienska förebilder och stod klar 1744.
9. AMIRALITETSKYRKAN
Kyrkan i trä byggdes som en provisorisk sådan i väntan på en större stenkyrka. Den invigdes 1685.
10. MARINMUSEM
Marinmuseum är båtutställningen som anses vara ett av södra Sveriges populäraste turistmål. Här finns ett brett utbud av utställningar och roliga utmaningar för hela familjen.
11. BLEKINGE MUSEM
På detta museum som ligger vid Fisketorget, kan man lära sig mer om Karlskronas och Blekinges historia.
12. PORSLINS & BILMUSEM
Nära Stumholmsbron hittar du byggnaden där fältspatsporslin tillverkades mellan 1981 och 1968. I en annan del av huset hittar du bilklenoder från dåtid till nutid.
13. MUSEET FÖR RÖRLIGT KUSTARTILLERI
Detta är museet för de som är intresserade av militär historia. Här finns kanoner som använts vid kustartilleriet, uniformer och annat som visar kustartilleriets histora.
14. VANDRA BLEKINGELEDEN
Leden som går längs med stigar, grusvägar, betesmarker, sjöar och åkrar består av 15 etapper och är 26 mil lång.
15. GÅ GUIDAD TUR I MIKROBRYGGERI
Om du är intresserad av öl och ölbryggning, kan du boka en guidad tur och visning på Almadalen bryggeri. Det ligger i Arkipelag hotel och har egen restaurang utöver bryggeriet.
16. BESÖK ÖN BRÄNDAHOLM
Karlskronas idylliska kolonistugeområde med en unik bebyggelsemiljö från 1920-talet.
17. VRAKDRYKING I KARLSKRONA SKÄRGÅRD
Karlskrona är känt för sina enastående dykplatser. Här finns både natur och vrakdyk i toppklass. Man kan se allt ifrån lekfulla sälar till välbevarade vrak från 1600-talet!
Translation
Blekinge is one of the landscapes in Sweden known for its archipelago and many islands. It is also known for its status as a navy town and is listed as a UNESCO world heritage.