Det är dagen efter ett fantastiskt bröllop och anledningen till att vi faktiskt är i England. Men vi har förlängt vår vistelse för att kunna upptäcka lite av England. Det har blivit dags för vår Engelska roadtrip söderut mot Cornwall. Så jag, Göran och arbetskollegan Magnus ger oss av. Worcester är den första större staden vi passerar, så ett stopp där känns självklart.

 

Att uttala Worcestershire, som är grevskapet, är inte helt enkelt. Det tar en stund att få till stadens namn ‘Woostershire’ rätt. Och frågan om worcestersåsen är härifrån blir ett naturligt samtalsämne. För det är det enda vi möjligtvis tror oss kunna om staden vi är på väg till. Självklart måste vi läsa på om den där berömda såsen. Och ja, den är producerad här. Worcestersås är en sås med kyndel [en krydda, ört] vinäger, sardeller, melass, tamarinder, lök och kryddor, som används för att smaksätta olika maträtter och drinken Bloody Mary. En sås som jag max använt en gång.

 

VI UPPTÄCKER HIGH STREET I CENTRUM

Vår upptäcktsfärd börjar längs med gågatan High Street i centrum. Vi passerar det gamla rådhuset från 1721, Worcester Guildhall, som man också kan besöka gratis. Vi väljer att fortsätta strosa och njuta av det fantastiskt oväntade och soliga oktobervädret. Vår promenad tar till floden Severn. På höjden ovanför floden reser sig Worcesters Katedral. Katedralen är en stor del av Worcesters historia och anledningen till att många besöker staden. Den började byggas på 1100-talet och stod inte klar förrän över 500 år senare på 1600-talet. I arkitekturen kan man därför se allt från medeltida stil till romansk och gotisk stil.

 

 

HUNDRATALS SVANAR LÄNGS MED SEVERN

Något som förvånar oss när vi går där längs med Severn, är definitivt inte duvorna. Men svanarna. Hundratals av dem. När jag undersöker saken visar det sig finnas 300. Anledningen är att man här i Worcester har ett “Santurary” [en fristad] för svanar.  Och ja, man får lov att mata dem. De är till och med beroende av att besökare gör just det. Man kan köpa pellets som är bra för dem i katedralen. Vi tar oss in i katedralen bakvägen. Vi köper inga pellets, däremot tittar vi på Kung Johns grav. Katedralen är vacker, men en vacker dag som idag, föredrar vi att fortsätta vårt äventyr utomhus.

 

 

TUDOR HOUSE, FRIAR STREET, AFTERNOON TEA & SCONES

Innan vi lämnar Worcester känner vi att vi måste ta en fika. En Afternoon Tea. Vi strosar på Friar Street där de gamla husen från Tudortiden finns. Här finns också Tudor House Museum där du kan lära dig mer om Familjen Tudor regerande och historia. Huset Tudor var en engelsk kungaätt som härstammade från Wales och som regerade från 1485 till dess att ätten dog ut 1603.  Huset Tudor markerar historiskt Englands övergång från medeltiden till renässansen.

 

Vi kikar in i en gränd och där verkar det finnas ett kafé. Vi sätter oss ner i den mysiga innergården med fruktträd och beställer scones och te. Det är inte förrän hemma i Sverige som jag förstår, att vi av ren tur hamnat på Greyfriars’ House and Garden. Ett av de populäraste ställena i Worcester och en listad sevärdhet. Korsvirkeshuset som är från 1485 och har en lång historia. Vill man, kan man boka en guidad tur där man dessutom får besöka rummen det förr boddes i. Ibland gör det inte så mycket att man inte läst på om sevärdheterna. Ibland hamnar man där ändå.

 

 

KORT HISTORIA OM WORCESTER

Det finns några saker som kommer att tänka på när du hör namnet “Worcester”. Det kan vara det överdådiga gotiska katedralen eller kanske ännu mer Worcestersåsen som bland annat används till  Bloody Marys. Staden är också känd för sitt varumärkta porslin. Stadens historia kan man bland annat hitta bland korsvirkeshusen på Friar Street, men också i den historiska arkitekturen kring College Green och vid stadsmurarna.

 

Worcestershire har en historia som går ända tillbaka till 1200-talet. Det var då platsen för slaget vid Evesham där Simon de Montfort dödades 1265. Senare, under engelska inbördeskriget, utspelade sig slaget vid Worcester här 1651. Cirka hundrafemtio år senare, på 1800-talet, blir staden känd för andra saker. Bland annat för sin tillverkning av handskar i Worcester, för sina mattor i Kidderminster och för  nålar och krokar i Redditch. Men också för sin omfattande salttillverkning i Droitwich Spa som funnits sedan romartiden. Grevskapet är också känt för att man här hittar Storbritanniens äldsta tidning,  Berrow’s Worcester Journal.

 

 

13 SEVÄRDHETER I WORCESTER

1. WORCESTER CATHEDRAL
Räknas till en av Englands vackraste katedraler. Den medeltida katedralen tog över 300 år att byggas klart.

2. GHELUVELT PARK
Gheluvelt Park är ett minnesmärke för Första Världskrigets slut. Namnet kommer från ett
Straddling Barbourne Brook, som matar floden Severn på parkerna västra cusp, Gheluvelt Park från slaget vid Gheluvelt 1914, där Worcestershire Regimentets andra bataljon deltog.

3. GREYFRIARS HUS & TRÄDGÅRDAR
Korsvirkeshuset är från 1485 och har en lång historia. Och vill man, kan man boka en guidad tur där man dessutom får besöka rummen det förr boddes i.

4. TUDOR HOUSE MUSEUM
På Friar Street kan du besöka Tudor House Museum. Här kan du lära dig mer om Familjen Tudor regerande och historia. Huset Tudor var en engelsk kungaätt som härstammade från Wales. De regerade England från Henrik VII 1485 till dess att ätten dog ut på spinnsidan med drottning Elisabet 1603.  Inledningen av huset Tudor markerar historiskt Englands övergång från medeltiden till renässansen.

5. MUSEUM OF ROYAL WORCESTER
Här hittar man den största samlingen av Royal Worcester porslin i världen. Det viktorianska galleriet visar hur världsomspännande resor har påverkat designen.

6. WORCESTER GUILDHALL 
Rådhuset på High Streets som dateras till 1721 och är i klassisk drottning Anne-stil.

 

 

7. WORCESTER WOODS COUNTRY PARK 
Öster om stadens centrum finns en 110 hektar stor park bestående mestadels av gammal skogsmark.

8. COMMANDERY
Ett monument som byggdes av Orden St John of Jerusalem. Senare i det engelska inbördeskriget användes byggnaden av Charles I-styrkor för slaget vid Worcester. Idag ett historiskt museum.

9. COLLAGE GREEN
Denna lilla park strax söder om katedralen har varit en allmän gröning sedan reformationen. Det brukade vara en utarbetad formell trädgård här fram till andra världskriget. Behållningen av College Green är katedralen, prästgårdarna och historiska byggnaderna på King’s School.

11. WORCESTERSHIRE COUNTY CRICKET CLUB
På våren och sommaren kan du göra något väldigt engelskt och titta på en cricket match. Klubben är en av de 18 förstklassiga klubbarna i England.

12. EDWARD ELGAR MUSEUM 
Förmodligen föddes Storbritanniens största kompositör, Edward Elgar, nära Worcester och växte upp i staden på 1860-talet. Hans staty står nära där fadern hade en musikbutik, mot katedralen i slutet av Worcester High Street. Hans födelsehem hittar man på landsbygden. The Firs är stugan där Elgar föddes 1857.

13. BO PÅ ETT GAMMALT NUNNEKLOSTER
Stanbrook Abbey ligger helt fantastiskt på landet i Worcester och har helt ljuvliga omgivningar att vandra i. Och behöver man konferensrum, ja då kan man boka den gamla kyrkan.

 

 

Translation
Worcester in England is maybe most known for it´s cathedral. But the city has so much more to offer. From the historical city center to beautiful nature and surroundings. And defentily more than just Worcester sauce. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Men ååååh, det ser ju verkligen helt fantastiskt mysigt ut! :D

    1. Ja vi blev definitivt överraskade. Dessutom ska det finnas riktigt fin natur runt staden, som vi tyvärr inte hann med denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *