– I samarbete med Czech Tourism – 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

Från Christian den IV och Kristianstad, befinner jag mig bara en dag senare i en stad också namngiven efter en IV. Karlsbad är spastaden och kurorten som fått sitt namn efter den Tjeckiska och Romanska kungen Charles IV. Stadens historia börjar redan på 1300-talet. Hit åkte berömdheter som Tsar Peter den store och och poeten Johann Wolfgang Von Goethe för att använda sig av stadens helande underjordiska källor.

 

Karlsbad, eller Karlovy Vary som staden heter lokalt och alltid gjort, tillhör Europas verkligt klassiska kurorter med kungligheter bland besökarna. Staden ligger i västra Tjeckien cirka 16 mil väster om Prag i en vacker dal kring floden Ohre. Här kan man “dricka brunn”, testa behandlingar, flanera i stadskärnan, besöka vackra slott och göra en skön utflykter. Staden har tolv eller tretton olika hälsokällor man kan dricka ur. Källor säger olika.  Men stadrn är även känd för sin årliga filmfestival och sina fina golfbanor.

 

KARLSBADS HISTORIA

Staden har fått sitt namn från den tysk-romerske kejsaren Karl IV som grundade staden på 1370-talet. Den tillhörde dåvarande Österrike-Ungerns välde fram till 1918, då republiken Tjeckoslovakien bildades. Karlovy Vary ligger i ett gränsområde som under medeltiden var glesbebyggt och som böhmiska kungar koloniserade med duktiga tyska hantverkare och borgare från Sachsen och Thüringen. Med tiden blev dessa etniska tyskar dominerande i område som senare blev känt som Sudetland. Med åren skiftade makten över Böhmen-Mähren. Allt från den tyska Habsurgska monarkin till Sudettyskland och nazistisk ockupation.

 

Karlsbad var dock under alla århundradena en av Europas mest berömda kurorter. I staden finns varma källor, vilkas vatten pumpas upp i olika brunnar, där man själv kan dricka ur karaktäristiska muggar. Vattnet har en temperatur på mellan 30 och 72 grader och är mycket mineralrikt. Staden har dessutom en porslinsfestival och en internationell filmfestival. Vänorter till staden är bland annat kurorterna Baden Baden i Tyskland och Varberg i Sverige.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

1. OUTLOOK TOWER DIANA

Vi checkar in på vårt hotell Atlantic Palace och tar oss sedan upp till utsiktsplatsen Outlook Tower Diana. Vi har lämnat den Skånska värmen bakom oss. Uppe i tornet blåser det och jag känner kylan rätt igenom kläderna. När vantarna åkt på och scarfsen virats flera varv är jag redo. Utsikten är helt otrolig, men jag klarar bara två minuter. Tar mig in i värmen och laddar om. Behöver nog några bilder till. Vad gör man inte för de där bilderna. Springer ut igen. Ett snabbt varv i tornet.

 

Nedanför tornet finns restaurangen med samma namn och här intar vi vår första Tjeckiska måltid. Nästan hela bordet väljer den traditionella gulaschen serverad i ett runt bröd. Och jag vill nog säga att det mer är en huvudrätt än en efterrätt. När huvudrätten kommer in, som räcker till två personer, är vi alla redan mätta. Efter en snabb kopp kaffe tar vi bergbanan ner till byn. Det är dags för en guidad tur i Karlsbad.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

2. TA EN PROMENAD I KARLSBADS VACKRA CENTRUM

Karlsbad är en otroligt vacker och färggrann stad. Man behöver inte göra mer än att bara strosa runt och titta på alla de vackra byggnaderna och broarna. Vill man, kan man göra ett besök i St Peter och Paul Church. Den Ortodoxa kyrkan med sin fantastiska väggmålningar som blev färdig 1897. Man kan besöka den Japanska trädgården eller Smetan´s Park. Eller ta dig till någon av de fem utsiktsplatserna.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

3. GRAND HOTEL PUPP I KARLSBAD

Grand Hotel Pupp är Karlsbads vackra och berömda barockhotell. Utöver sin vackra arkitektur, är hotellet också ett spahotell. Och det är här de stora skådespelarna väljer att bo under filmfestivalen. Filmstjärnor som Kira Nightly, Jackie Chan, Gerard Depardiu, Roman Polanski, Mel Gibson, Morgan Freeman och den Tjeckiska presidenten har alla bott här.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

4. JAN BECHER MUSEUM & BECHEROVKA

Den berömda likören Becherovka har hjälpt till att sprida Karlsbads berömmelse världen runt i över 200 år. Likören kallas på skämt i folkmun “Den trettonde källan”. Och jag vet inte om den är en av de tretton källorna runt om i staden, som man kan dricka mineralvatten från. Bryggeriet grundades 1807 av apotekaren Josef Becher när han började sälja sin unika örtbitter, Karlsbader Becher bitter. Den tjeckiska likören Becherovka framställs i Karlsbad och har närmast fått status som nationaldryck i landet. Likören, vars recept bara några få invigda känner till, kan köpas i hela landet, men är man i Karlovy Vary skall man unna sig ett besök i fabriken och Jan Becher Museum. Inträde med provsmakning kostar 180 coruna, cirka 90 kronor.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

5. HOTEL PRESIDENT MEDICINSKT SPA

Att gå på spa här i Karlsbad innebär inte riktigt samma sak som hemma i Sverige. Istället för våra standardbehandlingar som massage och ansiktsbehandling, ska man inte bli förvånad när man hör ord som Drinking Cure, Hydrotherapy, Thermotherapy, Cryotherapy och Lympdrainage. Man bör förvänta sig en miljö där behandlingarna påminner om en korsning mellan medicinska behandlingar och lite sjukhusmiljö. Poolerna man ska bada i är däremot raka motsatsen.

 

På Hotel President [och nästan alla span här] kan man boka en tid med en läkare som utvärderar vilken typ av behandling man behöver. Men vill man ha utvärdering av den mest berömda läkaren, ska man besöka Hotel President och dess spa. Centrets ägare Dr Milada Sárová har haft kunder som president Václav Havel, Michail Gorbatjev, Gerard Depardiu och Michael Palin. Självklart kan man också boka traditionella behandlingar om man vill.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

6. DRICK KÄLLVATTEN FRÅN DE 13 KÄLLORNA I KARLSBAD

Thermal Spring Colonnade, Mil Colonnade, Park Colonnade, Market Colonnade. Det är namnet på fyra av de tretton varma källorna som man kan dricka ur här i Karlsbad. Källorna är mer än två kilometer djupa och temperaturen varierar mellan 40 och 72 grader. Den mest kraftfulla källan, Vridlo, pumpar upp flera tusen liter vatten i minuten. Vattnet leds över i mindre kar som man kan dricka ur. Ett måste att göra i Karlovy Vary är att köpa en traditionell spakopp och prova mineralvattnet från de 13 olika källorna med olika temperaturer och mineraler. Koppen heter lokalt “Koflik” och koppens historia går ända tillbaka till 1500-talet. Detta är något som man kan se lokalbefolkningen göra dagligen tidigt på morgonen. Fenomenet kallas också “Dricka Brunn”.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

7. TESTA DELIKATESSEN SPA WAFERS, OPLATKY

När man promenerer runt i Karlsbad ser man flera små butiker som säljer delikatessen Spa Wafers. Eller Oplatky som de heter på Tjeckiska. Det är en traditionellt  runt kex som finns i flera olika smaker och som har bakats sedan 1700-talet. De mest kända produceras här i Karlsbad.  De är mycket tunna och ser ut som små vinylskivor. De finns i flera olika smaker som söt kakao, hasselnöt eller vanilj.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

8. GLASBRUKET MOSER I KARLSBAD

Ibland får man vara med om upplevelser som bara gör en upprymd. Exalterad. Glad. Besöket på glasfabriken Moser i Karlsbad är en sådan för mig. Glasbruket Moser är världsberömt och har levererat glas till alla berömdheter i Tjeckien och flera hotell. Bland annat Grand Hotel Pupp i Karlsbad där alla kändisar bor när det är dags för filmfestivalen här.

 

Tjeckien, Karlsbad, Moser Glas

 

9. PORSLIN PÅ PIRKENHAMMER

Karlovy Vary är förutom sina källor också berömt för sin porslinsproduktion. Stadens äldsta porslinsfabrik, Pirkenhammer, är från omkring år 1800. Här kan man få en spännande inblick i porslinsframställningens historia.

 

10. MIDDAG PÅ MICROBRYGGERIET KARLOV IV I KARLSBAD

Vi avslutar dagen med middag på Dinner Becherplatz och Karlov IV. Här kan man dricka bryggeriets egna öl, äta god mat i en underbar rustik källarmiljö.

 

11. LOKET SLOTT

Om du är intresserad av historia ska du göra ett besök i Loket och det medeltida slottet Loket. Här var en gång till och med Svenskarna och härjade. Exakt när borgen började uppföras är man osäkra på, men den första skriftliga omnämningen av Loket är från 1234. Det uppfördes som ett kungligt slott och en strategisk försvarsplats och brukade därför kallas för “Nyckeln till det Böhmiska riket”. En mindre stad, först nämnd 1288, växte upp strax nedanför borgen.

 

Tjeckien, Karlsbad, Loket

 

12. ÖLSPA I MARIENBAD

För en amatör i spaupplevelser, blir det en riktigt positiv och rolig upplevelse. Det kan bero på miljön. Det kan bero på personalen. Men det kan också bero på sällskapet. På Beer Spa Chodová Planá i Marienbad kan man börja med ett ölbad och sedan äta i deras egna restaurang.

 

Tjeckien, Marienbad, Ölspa

 

13. SPELA GOLF

I Karlsbad finns det 9 golfbanor. Hela området är berömt för dessa och de ligger i vackra omgivningar.

 

14. PADDLA KANOT & VANDRA

Från Karlsbad kan man paddla kanot till till exempel Loket och sedan vandra tillbaka. Eller tvärtom. Det går bra att hyra kanot på ett ställe och lämna på ett annat.

 

Tjeckien, Karlsbad, Loket

 

TIPS INFÖR DIN RESA TILL TJECKIEN & KARLSBAD

 • Om du ska ta ut pengar i en bankomat, använd de som tillhör officiella banker och är märkta med bank.
 • Växla inte på flygplatsen. Det är mycket dyrare.
 • Betala med kort går bra i de större städerna. Man kan betala med euro, men det blir dyrare. Så växla och ha med dig tjeckisk koruna till de mindre orterna och för mindre köp.
 • Buss med Regiojet  från flygplatsen till Karlsbad kostar 10 euro. På bussen kan man köpa både kaffe och öl.
 • Liftago är Tjeckiens egen “Uber” och är enkelt och säkert att använda istället för taxi.
 • Om du ska gå på spa och vill ha traditionella spabehandlingar som massage, se till att boka dem i god tid. Tiderna på spana är oftast fullbokade för sådana behandlingar.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

Translation
Carlsbad, Karlovy Vary, is probably now my favourite region in the Czech Republic. And that is not easy to say. Since there are som many stunning places like Kromeritz, Beskedy Mountains and Prag. But there is a special charm in this area with all the stunning colorful houses and beautiful nature. And of course, all the medical spas here. 

 


Resan till Tjeckien och regionen Karlsbad gjordes i samarbete med Czech Tourism under kampanjnamnet #besöktjeckien och #visitczechrepublic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Men åh så många vackra bilder och så härligt vi hade det!

  Stor kram

  1. Tack Lina ♡. Ja verkligen. Riktigt kul och mysigt :).

 2. Det ser ut att vara en jättemysig stad och vilka fina färger på husen! Älskar dina bilder därifrån.

  1. Riktigt mysig. Jag verkar ha en förkärlek för färggranna städer :). Å tack så jätte jättemycket.

 3. Flotte bilder og fint beskrevet. Jeg var der i 2004 på golf ferie og det er morsomt å se igjen bilder fra byen :-)

  1. Tack så jättemycket. Jag är ju själv ingen golfare :), men hörde mycket fint om banorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *