Tjeckien, Komeritz 1

 

Vi sitter i bussen på väg mot Moravia, 30 mil österut, mot Tjeckiens östra delar. Vi passerar mil efter mil med höstfärgade landskap. Städer som Brno som ser ut som askar med pastellfärgade kritor av rosa, ljusblått, gult och grönt. Men sedan passerar man mil efter mil av åkermark och får känslan av att aldrig ha lämnat Sverige.

 

Moravia. Mähren. Ganska okänt, men en del av Europa som börjar få uppmärksamhet. Många åker hit för att uppleva folklore, gamla traditioner, för att prova vin, uppleva natur och upptäcka en unik arkitektur. Här bor 4.1 miljoner invånare och huvudstad idag är Brno. Mähren beboddes ursprungligen av kelter och senare av germanska guader. Först på 500-talet befolkades landet av slaviska stammar som efter floden Morava kallade sig moraver.

 

Och igen måste jag göra ett erkännande. Jag åkte hit med lite fördomar och lite okunskap. Många av östländerna är ju ganska fattiga och har inte jättebra infrastruktur, men Tjeckien är inte ett av dem. Vår guide Stefan berättar att Tjeckien alltid har varit närmare Tyskland både kulturmässigt och stilmässigt och att landet egentligen inte har så mycket gemensamt med de Slaviska länderna mer än språket.

 

Vi är på väg till Kroměříž. En för mig helt okänd stad. Staden som ligger mitt i en trädgård. Vi tar in på det supersöta Hotel Octarna fullt av färg, terracotta, ljusgult och ljusblått. Och den lilla staden levererar. Trots kylan kan jag se hur mysig en sommardag här skulle vara. De vackra husen runt torget, de mysiga kaféerna och Kroměříž Palats, en gång säte för ärkebiskopen av Olomouc. Vi får en trevlig rundvandring av staden först med minitåg och sedan en personlig guide till palatset som finns på världsarvslistan.

 

Tjeckien, Komeritz 2

 

Slottet har varit bakgrund och inspelningsplats för filmer som Indiana Jones [TV-serien], Amadeus, Napoleon och A Royal Affair spelats in. Den första byggnaden uppfördes av biskop Stanislav Thurzo 1497 och var i sengotisk stil. Under trettioåriga kriget plundrades palatset av Sveriges Armé, 1643. Några år senare, 1664, förnyades palatset och fick den nuvarande barockstilen.

 

Palatset är också känt för sin konstsamling. Här finns målningar av Franz Anton Maulbertsch, Josef Stern, Cranach, Veronese, Breughel och Titians sista mytologiska målning, Hudflängningen av Marsyas. Palatset har även ett enastående musikarkiv och ett bibliotek med 33 000 volymer musik. Här finns också världens näst största myntkollektion efter Vatikanens. Men mitt favoritrum, och troligtvis hela gruppens, är Palace Assembly Hall. Det vita rummet som påminner om rummen på Versailles utanför Paris. Till palatset hör också en fantastisk trädgård. Mer om den i nästa inlägg.

 

Kvällen avslutat på Micro Bryggeriet Cerny Orel, Svarta Valnöten, där borgmästaren Zdanak Urbanovsky välkomnar oss. Här bjuds vi på en fantastisk trerätters middag och den lokalbryggda ölen så klart. Och jag och Katarina, den andra svenska bloggaren med på resan, har helt klart haft en riktigt bra dag.

 

Tjeckien, Komeritz 3

Tjeckien, Komeritz 4

Tjeckien, Komeritz 5

Tjeckien, Komeritz 6

Tjeckien, Komeritz 7

Tjeckien, Komeritz 8

Tjeckien, Komeritz 9

 

Translation;
Went on a Press trip last week and got to discover Moravia in the east parts of the Czech Republic. We started of in the town of Kroměříž.

 


Resan arrangerades av Czech Tourism Scandinavia.

Foto på mig: Katarina Wohlfart

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Älska pastellhus!! :)

  1. Man blir ganska glad av lite färg

 2. Ser ju jättetrevligt ut! Vi reste genom Tjeckien med husbil en gång och gillade landet! Vi funderar på att ta vägen upp genom Tjeckien och Polen, men om det blir alltför kallt blir det nog Tyskland ändå. Vi har inga vinterdäck och vi känner oss lite säkrare på vägkvaliteten i Tyskland + att de har många vinteröppna campingar…

  1. Tjeckien är ju fint, men redan kallt. Och vägarna är inte jättebra, inte ens
   de större. Efter ett tag känns det som man har tränat rumpan . Och
   Tyskland är väl också ganska vackert?

 3. Så otroligt vackert! Jag har varit i en annan liten tjeckisk “sagostad” som heter Česky Krumlov, nära gränsen till Österrike. Kan också rekommenderas.

  1. Den går upp på listan. Tack för tipset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *