Det är vår sista kväll i Tjeckien och det har blivit dags att upptäcka det Tjeckiska köket. Tillsammans med mästerkockarna Thomas och Luca ska jag, Maria, Eva och vår guide Mahulena laga en trerätters Tjeckisk meny.

 

Vi känner oss tacksamma och utvalda som får Thomas och Lucas tid. Normalt håller det matlagningssymposier för toppkockar och Michlinkockar och har sina egna bistros. Tjeckisk mat är  ganska okänd idag, men är är nära besläktad med många andra Europeiska länder. Här finns ett matkulturarv från när Tjeckien var en del av det Österriksk-Ungerska monarkin under 1800-talet.

 

Framför allt är det nära besläktat med det Tyska [Bavarian] och Österriska köket. Men det finns också influenser från det Ungerska, Spanska, och Franska köket och även influenser från det Judiska köket och det ryska. På grund av det rika kungadömet fanns det här då en kultur med kaviar, ostron och andra lyxråvaror.

 

LÄS MER: Fler artiklar från både denna resan och andra resor till Tjeckien hittar du här

 

 

TJECKIENS MATHISTORIA

Under kommunismen, efter andra världskriget, förändrades allt. De lyxiga och fina råvarorna fanns, men man var både tvungen att veta var man hittade dem och ha råd med dem. Man var tvungen att lära sig skapa billig och mättande mat på de råvaror som fanns.

 

När revolutionen kom 1989 förändrades allt än en gång. Många internationella matkedjor flyttade hit och man glömde lite bort sin egen matkultur. I början på 2000-talet började tjeckiska kockar att återvända hem från länder runt om i världen. De kom att ändra matscenen i Tjeckien och återvända till sina rötter och sin matkultur. Idag finns ett rikt och unikt restaurangliv i Tjeckien. Framför allt i Prag och Brno.

 

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

 

DET TJECKISKA KÖKET

Det tjeckiska köket är ganska tungt och består mest av kött,  potatis och olika brödrätter. Idag har utvecklingen börjat gå mot att använda sötvattensfisk från de Tjeckiska floderna. Karp har funnits länge i Tjeckiska vatten, men många Tjecker ogillar fisken som gärna äts vid högtider. Det finns gott om vilt och det är därför en stor del av matkulturen. Men här finns också ett överflöd på frukt och grönt. Det finns dessutom en ändlös tillgång till svamp och svamp används idag i många recept. Och inte förglömma att nämna ister. Det används som grund i många, många rätter och förrätter.

 

I Tjeckien brukar en måltid bestå av minst två rätter, soppan och varmrätten. Soppor är en viktig del av det Tjeckiska köket och äts ofta till förrätt.  Oftast en buljong  med olika typer av nudlar. Men även redda varianter är vanliga. Som potatissoppa, soppa på vitkål, bönor, linser och olika typer av gulasch. Till huvudrätt äter man gärna biff eller fläskkött. Och gärna dränkta i en tjock gräddig sås. Såserna är nästan lika viktiga som sopporna och görs av bland annat svamp, tomat, paprika och dill. Till allt detta är bröd eller dumplings nästan ett måste. Portionerna brukar oftast vara rejäla och mättande.

 

Tjeckiska efterrätter är också vanligt förekommande men kan väljas bort om man inte orkar en rätt till. Efterrätterna är ofta gjorda på plommon eller äpplen. Man använder även mycket vallmofrön. Och även här är dumplings vanligt. Dessa äter man både söta och salta. Och ibland äter man till och med de söta till huvudrätt. Eller en brödpudding eller paj gjord på äpplen.

 

 

NÅGRA KLASSISKA TJECKISKA RÄTTER


VEPŘOVÁ S KNEDLÍKEM A SE ZELÍM eller kort VEřO KNEDLO ZELO
Denna Tjeckisk nationalrätt görs på kumminstekt fläsk, tjeckisk knödel, sås och surkål.

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
En av Tjeckiens mest populära rätter är Svíčková. Svíčková är långkokt nötkött som serverat med sås, brödknödel och tranbärssylt. Tjeckiens svar på slottsstek med brunsås och lingonsylt

PEČENÁ KACHNÁ S KNEDLÍKEM A ZELÍM
Tjeckerna älskar kött i alla dess former och detta inkluderar även viltkött och fågel. Pečená kachna är anka som serveras med krispigt skinn, potatis eller brödknödel och sås.

VEPŘOVÝ ŘÍZEK
schnitzel är en vanlig rätt i Centraleuropa och också i Tjeckien. Řízek är den tjeckiska versionen av schnitzel och det som skiljer är att man i tjeckien egentligen struntar i vilket kött man använder till schnitzeln. Serveras med potatis eller med potatissallad.

VEPŘOVÉ KOLENO
Vepřové koleno är fläsknok som oftast serveras med pepparrot.

STRUDEL | OVOCNÉ KNEDLÍKY
Fruktknödel är en typisk tjeckisk efterrätt som är så mäktig att den är en måltid i sig. Runda knödel av sötdeg fyllda med plommon, jordgubbar, aprikos eller annat.

 

 

VÅR TJECKISKA MATLAGNINGSKURS

Vår matlagningskurs är en trerätters Tjeckisk meny. En soppa, gulasch. En traditionell Svitskova, biff som är kokad länge i grönsaksbuljong och serveras med dumplings [tjeckisk knödel]. Till dessert, en traditionell brödpudding med äpple och kanel. Tyvärr kan man inte boka just vår matlagningskurs. Men museet håller matlagningskurser för de  som kan tjeckiska :).

 

RECEPT PÅ EN TRADITIONELL TJECKISK GULASCH

10 portioner

600 gram nötfärs eller små tärningar
200 gram fint hackad lök
400 gram potatis hackad till små kuber
80 gram vetemjöl
2,5 liter nötbuljong eller vatten
6 klyftor fint hackad vitlök
100 gram ister [eller margarin]
4 teskedar söt paprikapulver [20 gram]
2 teskedar kumminfrön
2 teskedar mejram
Salt
Pepper

¤ Stek löken till den är mjuk och gyllenbrun.
¤ Tillsätt vitlök, och stek en kort stund.
¤ Tillsätt kött och stek på hög värme tills all vätska ångat bort.
¤ Tillsätt alla kryddor och rör om.
¤ Häll i vetmjöl och rör om.
¤ Häll i buljongen och låt puttra på medelvärme cirka en timme eller tills köttet är mört.
¤ Till sist lägg i potatisen och koka tills de är mjuka.
¤ Krydda med mejram, salt och peppar.

 

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

Tjeckien, Prag, Tjeckisk matlagningskurs

 

Translation
The Czech cuisine is quit unknown, but it is a rich one. It has influnences from all of central Europe. Like Germany, Austria, Spain and Frence. We were lucky to get a cooking class with the top chefs Luca and Thomas.

 


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Czech Tourism.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *