Frankrike, Korsika, Bonifatu

 

Att vara i Calvi är en upplevelse för sig. En historisk idyll med Citadellet i centrum. Dofterna från lavendel och färggranna blommor, den fina marinan, den lilla shoppinggatan och den rosa kyrkan. Dessutom en fem kilometer lång strand bara tio minuter från Langley Hotel Mediterranée. Det räcker i sig långt. Men skulle man vilja lite mer, göra lite mer, finns det gott om alternativ på denna nordvästra sida av Korsika.

 

Vi är väl inte kända för att vara några friskisar nuförtiden, men jag älskar djur och natur. Vad kan slå frisk luft och bara ljudet från naturen? Idag gjorde vi en trekking med Anton uppe i skogen Bonifatu. Vilken magisk dag. Och det finns bara vissa bilder som är svåra att förmedla. Dagens upplevelse är en sådan. Vi gick cirka en halv mil uppåt och neråt. Som högst var vi på cirka 735 meter. Vandringsleder finns det gott om på ön och i olika svårighetsgrad. Här på Korsika finns dessutom en av världens vackraste vandringsleder och Europas svåraste, GR20.

 

Vi gick ungefär 1,5 kilometer av den leden. I normalt tempo tar de tjugo milen cirka 15 dagar att gå. För några år sedan var det en student, Kilian, som tog sig an leden som projektarbete i skolan. Han sprang den på mindre än 34 timmar och slog ett nytt rekord. Det tog oss två timmar att gå vår lilla runda. Vi avslutade vår runda med ett friskt bad i floden Figarella. Eller ja, de andra gjorde. Sexton grader är inget för badkrukan här. Finalen blev en lunch på restaurang Auberge de la Foret. Och man skulle kunna tro att det bara är snabbmat som gäller på berget. Men på Korsika är det svårt att få mat som inte håller kvalité eller smak.

 

Korsika 14

 

Här kommer några andra aktiviteter utöver vandring och trekking man kan utmana sig själv med i Calvi och runt omkring. De flesta arrangerar hotellet och allt annat hjälper de så klart till med att fixa.

#1 Byarna i Balange
Från Calvi går en hantverksrunda på 5 mil upp i bergen i Balagne, Strada di lÁrtigiani. Där kan man bland annat besöka keramiker, smeder, olje och vinproducenter, honungstillverkare och specialister på charkuteri i de små byarna. Denna turen tar med dig på besök i flera av byarna i området Balagne.

#2 Canyoning
Bör inte förväxlas med canoing. Inga båtar är inblandande, men räkna med att bli blöt. Vid floden Galo utrustas man med våtdräkter, flytvästar och hjälp, sen börjar äventyret.

#3 Via Ferrata
Det här är turen för de som älskar utmaningar och äventyr. På Via Ferrata får man testa bland annat Ziplining, klättra, vandra, gå över broar och stegar.

#4 Båttur till Scandola
Om man inte blir sjösjuk, är denna turen att rekommendera. En vacker båtutflykt till Candolareservatet och byn Girolata. Scandola har sedan 1983 varit ett UNESCO världsarv.

#5 Dyka
Delar av filmen “Det Stora Blå” filmades här. Fina dykvatten och vrak att utforska. Bland annat ett gammalt B-17 bombplan från andra världskriget.

#6 Botaniska trädgården, Park de Saleccia
I denna vackra parken hittar man många av öns endemiska växter.

#7 Calvi Citadel
En guidad tur till Calvis Citadell. Kostnadsfri för hotellets gäster.

#8 Boule
Boule, petanque, är ju en fransk nationalsport. På Korsika utövas den i de flesta parker och även du kan vara med och spela.

#9 Promenad till Notre Dam De La Serra
En två timmars hajk som slutar med en fantastisk vy över Calvi.

#10 Ile Rousse
Följ med till Langleys andra semesterort, Ils Rousse. Här får man först följa med på en stadstur i den mysiga byn och den avslutas med en god trerätters middag på Langley Resort Napoleon Bonaparte.

#11 Hyra Bil
Hyr en bil och kör söderut på ön. Här hittar man flera fantastiska stränder och vacker natur.

#12 Mountainbike
Ön är ett stort mål för cyklister. Och vill du testa att cykla på ön, går det att hyra mountainbike.

#13 Tåget Skakaren
Tåg är en upplevelse här på ön. Tåget kallas Skakaren och är en typ av spårvagn. En del av resan går i tunnlar, viadukter och broar som är ritade av Gustave Eiffel. En nordsydlig linje går mellan städerna Bastia och Ajaccio. Ett stickspår går till städerna Ile Rousse och Calvi. Och det gäller att inte ha bråttom, för det går inte snabbt.

#14 Vandra
Här på Korsika finns dessutom en av världens vackraste vandringsleder och Europas svåraste, GR20.

 

Korsika 15Korsika 16

Korsika 19

Korsika 17Korsika 18

 

Translation
The range in different kind of nature in Corsica gives you the opportunity to do a range of different kind of adventures.Denna resan var en pressresa arrangerad av Langley Travel, Svenska Resebloggar, Langley Hotel Méditerranée.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *