Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Vi har inga förväntningar av Le Havre. Vårt andra stopp på vår kryssning med Viva Cruises. Kanske ändå lite förhoppningar om en fransk känsla. Men denna stora industri och hamnstad ger dig ingen sådan. Arkitekturen är modern och längs med floden Seine ligger enorma industrier. Det är den största hamnen i Frankrike med omkring 100 miljoner ton gods och containrar varje år.

 

Le Havre grundades 1517 och förklaringen till att staden inte har den där klassiska franska arkitekturen är enkel. Staden drabbades hårt av bombningar under andra världskriget och stora delar av Le Havre förstördes. Mellan 1945 och 1964 genomfördes ett enormt arbete med att återuppbygga staden. Och 2005 utnämndes det nya Le Havre till världsarv av Unesco, som ett lysande exempel på efterkrigstidens urbana planering och arkitektur.

 

Vi tar en lång promenad från hamnen där vi lagt till, till stadens centrum och medelpunkt, gamla Place de l’Hôtel de ville. Hotellet ser inte mycket ut och förskönas lite av den gröna parken mitt emot. Vi promenerar genom parken, över raka, breda gator, omgivna av byggnader från 1800- och 1900-talen. Som rådhuset, domstolsbyggnaden och börsen. Förbi kyrkan, Notre-Dame. Ja, den heter så även här och är en blandning av sengotik och renässansstil.

 

LE HAVRE, INGA VACKRA INTRYCK MEN MINNESVÄRDA MÖTEN

Le Havre blir en av de där städerna som inte lämnar några visuella intryck. Däremot tar vi med oss massor av upplevelser. Den där impulsen att springa in på ett bageri och köpa en eclair bara för att. Och det där mötet med Eric som driver en liten butik med det bästa som går att äta och dricka från Normandie. Lacambusegourmande. Något som skulle ta några minuter, blev en halvtimme. Eric bjuder på hemmagjord iced calvados, häller upp vars en snaps till mig och mannen och drar fram en helt ny Copa för att vi ska få smaka. Att den kostar 500 kronor kilot, verkar inte bekymra Eric.

 

Han berättar att han firat sin födelsedag dagen innan och att han fortfarande inte återhämtat sig. “Jag behöver er”, säger han med glimten i ögat. Vi hinner lära oss mycket om Eric. Att han gjort en ryggoperation och startade sin butik efter det. Att han bara tar in produkter som han gillar. Säger att han är helt subjektiv när det kommer till sin lilla butik. Det blir prat om handboll, provningar han har i butiken. Om alla rika som tillbringar sin semester i Deauville, om damerna han handlar sin paté av. En av dem har vunnit bästa pris i Frankrike för sin paté.

 

 

VI TAR MINNEN AV MÖTEN HEM

Han bjuder på en pastejask. Och en godiscigarr. Att vi redan har fyllt disken med godsaker vi vill ha med oss, stoppar inte Eric. Inte heller att det kommer in nya kunder, som får vänta och till och med går. Det sociala är viktigare än inkomsten. Att betala tar ytterligare tio minuter och några historier till. Erics engelska är bra, men emellanåt kämpar han med att hitta rätt ord. Ganska bra, ger oss lite mer tid att hinna med hans storytelling. När vi vinkat tack och hej, är det ändå någon minut kvar. Det här mötet lär vi minnas länge. Le Havre däremot, är en helt annan story…

 

LÄS MER: Om vår kryssning i Normandie i Frankrike med Viva Cruises.

 

 

Translation
Sometimes, when you visit a place it doesn´t leave you with visuall memories. Sometimes it leaves you with more. Meetings. That was it for us in Le Havre in Normandy in France. One person changed our whole perspective of the city.

 


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Åh, att döma på dina bilder tycker jag ändå att Le Havre ser himla fint ut :) Låter som ett fantastiskt minnesvärt möte med Eric!

    1. Haha… jag tog så klart bilderna på det enda jag tyckte om. Borde så klart gjort tvärtom :). Ja Eric var en riktigt härlig karaktär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *