Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

Det finns några storstäder i Europa som jag besökt flera gånger. Prag i Tjeckien är en av dem. Prag är också en av städerna jag inte tröttnar på. Det finns ständigt nya kvarter och områden att upptäcka. Men oftast njuter jag av att bara promenera runt helt oplanerat. Men gärna centralt.

 

I vintras spenderade jag åter två dagar i staden. Ett Prag täckt av snö och solsken. Från designhotellet Hotel Mosaic House hade jag nära till mycket. Centrala Prag är relativt kompakt, och det gör det lätt att upptäcka mycket av staden till fots. Staden hade turen att klara sig undan värre bombanfall under andra världskriget, så mycket av de gamla, vackra byggnaderna finns kvar. Inte minst från det tidiga 1900-talets jugendperiod.

 

Det fina läget på båda sidor om floden Moldau [lokalt känd som Vltava] är förstås det allra främsta ässet i leken. Floden klyver Prag i två delar. Den fridfullare västra sidan och den mer aktiva östra sidan. Prag har sevärdheter i överflöd. Tjeckiens huvudstad är smyckad med ståtliga kyrkor, vackra broar och historiska byggnader. Hela gamla stan är erkänd som kulturminne av UNESCO. Prag har länge också varit ett populärt resmål för sin goda och billiga öl. Men senaste åren också för sin restaurang och barkultur. Idag finns flera Michlinkrogar här och otaliga coola coctailbarer.

 

Har man varit i staden flera gånger, finns en helt annan sida att upptäcka av staden. En lite mer ockult sida. Prag har varit känt för sina kopplingar till det ockulta under en lång tid. Istället för Charlesbron kan man besöka ett gammalt alkemistlabb. Eller om du har ett intresse för det makabra, kan du bege dig till ett benhus, ett hus byggd av mänskliga skelett. Det finns en handfull platser i staden som är höljda i mystik och omtalade i legender.

 

LÄS MER: Fler UNESCO världsarv hittar du här

 

Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

LITE KORT OM PRAGS HISTORIA

Floden Vltava flyter sävligt under urgamla broar. Gamla stan lockar med gränder och hundraåriga hemligheter. Och på höjden tronar den mäktiga Pragborgen. Man har hittat bevis för att området här har varit befolkat sedan 500 år f.kr. Tjeckiens, tidigare Tjeckoslovakiens, historia som en självständig stat är relativt kort. Men Böhmen och Mähren, som idag utgör västra, respektive östra Tjeckien, tillhör de äldsta bosättningsområdena i Europa. Böhmen fick sitt namn efter de keltiska bojerna. De slaviska förfäderna till dagens tjecker och slovaker tros ha invandrat mellan 500 och 700 e Kr.

 

Under 800-talet utgjorde Mähren kärnan i ett stort västslaviskt rike, Stormähriska riket. Ett rike som även omfattade Böhmen och delar av dagens Slovakien, Polen och Ungern. När magyarerna, ungrarna, strömmade in och erövrade Slovakien i början på 900-talet, föll riket sönder. Från denna tid och fram till 1918 levde tjecker och slovaker politiskt och kulturellt åtskilda. Böhmen, Mähren och Schlesien kom 1526 att styras under det habsburgska Österrike-Ungern. Men 1618 ledde motsättningar mellan Böhmens protestanter och den katolska kungamakten till ett uppror som blev inledningen till trettioåriga kriget.

 

I slaget på Vita berget utanför Prag 1620 besegrades den böhmisk-mähriska hären och landet tvingades med våld att bli katolskt. I slutet på kriget intog svenska styrkor borgsidan i Prag, men de kom aldrig in i den gamla staden. Det svenska krigsbytet blev, trots det, rikt. Bland annat togs statyerna från Wallensteins palats, som idag står i Drottningholms slottspark utanför Stockholm och Silverbibeln som finns på universitetsbiblioteket i Uppsala. Efter trettioåriga krigets ödeläggelser levde tjeckerna, med undantag för ett uppror i Prag 1848, i stort sett fredligt fram till 1918. Sedan kom två världskrig. Mer om Tjeckiens och Prags historia före 1928 kan du läsa på SO-rummet.

 

Tjeckien blev självständigt först fyra år efter Berlinmurens fall 1989. Efter andra världskriget tog kommunisterna över makten i Tjeckoslovakien och landet hamnade i Moskvas intressesfär. Efter Berlinmurens fall 1989, störtades kommuniststyret via den fredliga så kallade “sammetsrevolutionen”. Fyra år senare delades Tjeckoslovakien i två länder: Tjeckien och Slovakien.

 

Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

19 SAKER ATT SE & GÖRA I PRAG


1. CHARLES BRIDGE | GAMLA STAN
Charles bridge är en av Prags största attraktioner och Tjeckiens näst äldsta stenbro. Här myllrar det av artister, musiker, försäljare och turister. Karlsbron förbinder Lillsidan, Malá Strana, med gamla stan. Bron byggdes redan 1357 på order av Kung Karl IV, en av de mest omtyckta kungarna i landets historia. Från bron har man en vacker utsikt över fliden Vltava, Tjeckiens längsta flod.

 

2. GAMLA STANS TORG | STAROMESTSKÉ NÁMESTÍ & PRAZKY ORLOJ
Detta är det populära torget i Gamla stan med det berömda astronomiska uret. Ett vackert och charmigt gammalt torg med uteserveringar och mycket folk. I nästan tusen år har det här torget varit Prags mittpunkt. Här kan man se spår efter de som tidigare styrt staden. Husiter, Katoliker, Tyskar, Habsburgare, nazister och kommunister. På torget i gamla stan i Prag finns det berömda astronomiska urverket, byggt på medeltiden. Efter Karlsbron och slottet är det här nog stans mest fotograferade sevärdhet.

Pražský orloj, är beläget på det gamla rådhusets sydvägg och visar solens och månens rörelse.  Så som man trodde att himlakropparna rörde sig då klockan byggdes. Vem som byggde ur och när, är man inte helt överens om. De flesta är enade kring att den första delen byggdes 1410 av Mikuláš of Kadaň och Jan Sindel. Efter det har olika astronomer och urmakare, under århundraden, tillverkat andra delar av uret. Kanske en lite överskattad sevärdhet, men när man ändå är här, kan man ju titta dit.

Tjeckien, Prag, sevärdheter

Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

3. TÝNKYRKAN | GAMLA STAN
Týnkyrkan är ytterligare en sevärdhet man hittar vid gamla stan. Kyrkans torn kan ses från nästan hela stan. Týnkyrkan, Jungfru Maria kyrka, nämns i historien första gången på 1100-talet, men den nuvarande kyrkan i dess gotiska stil byggdes på 1400-talet. Lägg märke till att de två tornen inte är symmetriska. Det var vanligt i gotisk arkitektur för att representera det manliga och det kvinnliga.

 

4.  KVARTERET KARLÍN
Här kan man njuta av modern arkitektur och äldre vackert renoverade byggnader. Här är det en avslappnad kvarterskänsla med fik i varje hörn. Och många av kaféerna här serverar frukost och fika hela dagen. En av mina favoritrestauranger här är Eska som lite satt Karlín på kartan. Som utöver att vara restaurang är ett öppet bageri. Man har inrättat sig i en gammal fabrikslokal i två plan.

 

‏5. JUDISKA KVARTEREN & JUDISKA MUSEET | JOSEFOV
Prags judiska kvarter, Josefov, har en lång historia som rymmer både välstånd, förföljelser och armod. Området ligger mellan floden Vltava och gamla stan och är en av Europas mest välbevarade judiska stadsdelar. Den urgamla kyrkogården är väl värd ett besök. Men också museet som egentligen består av flera olika byggnader som ligger utspridda i stadsdelen Josefa, Josefov. Som mest har 160 000 judar bott i dessa kvarter. Om det verkar orimligt idag, beror det på att stora delar av området blev förstört i början av 1900-talet när ny stadsplanering infördes.

 

6. PRAGBORGEN | LILLSIDAN
Pragborgen, Pražský hrad, är en av Prags allra största sevärdheter. Och dessutom världens största slott. Med ett mått på 570 gånger 130 meter är det världens största forntida slott enligt Guinness rekordbok. Inom Pragborgen finns fyra palats, fyra kyrkor, åtta andra större byggnader och fem trädgårdar. Byggnaderna representerar nästan varenda inriktning inom arkitekturen det senaste årtusendet. På slottsområdet hittar man Gyllene gatan. Den här söta lilla gatan, eller gränden snarare, Gyllene gatan, Zlatá ulička, kantas av välbevarade små färgglada hus. Franz Kafka brukade bo i nummer 22.

Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

7. ST VITUSKATEDRALEN | PRAGBORGEN | LILLSIDAN
Den mäktiga byggnaden med torn och tinnar, som på håll ofta misstas för att vara själva slottet, är i själva verket en magnifik katedral. St. Vitus-katedralen är Tjeckiens största och viktigaste kyrka. Kyrkan grundades redan på 900-talet men började byggas sin nuvarande, gotiska stil, i mitten av 1300-talet. Huvudtornet sträcker sig hela 82 meter över marken.

 

 

8. PETRINKULLEN | LILLSIDAN
Petrinkullen på Lillsidan är den bästa platsen att spana på Prag från. På toppen av berget hittar du vackra vyer och ett Eiffeltorn i mindre modell. Du kan ta dig upp till toppen till fots, men det är ganska ansträngande. Ett tips för den som inte vill bli andfådd är att ta bergbanan upp till toppen, men sedan promenera tillbaka ner. Petrin är ett stort grönområde som består av fyra olika parker och ett stort antal gångvägar.

Tjeckien, Prag, sevärdheter

 

9. MAGISKA GROTTAN | PETRINPARKEN | LILLSIDAN
Den magiska grottan i Petrinparken i Prag är ett udda konstgalleri som kan vara en av de fantasifullaste platserna du någonsin kommer att besöka. Platsen uppskattas dock inte av alla eftersom den kan anses vara lite läskig.

 

10. KLOSTRET STRAHOV & LUNCH PÅ PIVOVAR STRAHOV | LILLSIDAN
Strahov kloster har två av världens vackraste bibliotek. Strahov kloster, ligger på Petrinkullens sluttningar med fantastisk utsikt över Prag. De vackra vyerna är ytterligare en anledning att besöka Strahov. Klostret har anor ända från 1100-talet och grundades av den romersk-katolska Premonstratensorden. Verksamheten på klostret pågick i drygt 800 år, men 1950 när kommunisterna tog över i landet, fängslades merparten av prästerna och munkarna i Strahov.

 

Lunch och öl på Klásterní Pivovar Strahov är ett måste. Bryggeriet som ligger i närheten av Prague Castle och där man självklart kan beställa deras egna öl. Jag beställer en soppa, i bröd. Och även om den inte ser aptitlig ut, så är den det godaste jag äter under mina dagar i Tjeckien. Tjeckisk traditionell mat består ofta av kött och potatis i olika former och gärna surkål.

 

11. SOLNEDGÅNG | DRINKAR & SOLNEDGÅNG I LETNA PARK | LETNA HILL
Från höjden vid Letna Park, den stora stadsparken på Letna Hill, har man kanske en av de bästa utsikterna över Prag och alla broarna. Förutom för utsikten och parken, kommer många hit för att ta en drink, titta på skejtboardarna eller titta på någon av alla gatuartisterna. Nästan som en liten after work med underhållning. Den ligger vid Prag 7.

Tjeckien, Prag

 

12. BÅTTUR PÅ MOLDAU = VLTAVA
Beundra Karlsbron, Pragborgen, Kampa-ön och andra landmärken i Prag från vattnet under en stadsutflykt på kvällen. Se stadens ikoniska monument när de är upplysta på kvällen. Vår dag i Prag avslutas med en båttur på Moldau. Vi flyter fram i mörkret och får se Prag glänsa också i kvällstid.

 

13. DANCING HOUSE | TANCÍCÍ DUM
Det dansande huset, Nationale-Nederlanden Building, eller Fred and Ginger Building, [kärt barn har många namn] är en av de mest unika och moderna byggnaderna i Prag. Även känd som ”Ginger and Fred” eftersom den var inspirerad av den berömda dansscenen från filmen ”The Story of Ginger and Fred”. Byggnaden är ett imponerande stycke arkitektur, designat av den kroatiske arkitekten Vlado Milunić i samarbete med den kanadensiske arkitekten Frank Gehry och blev klart 1996. Byggnader innehåller kontor, men också restaurangen Celeste Bar.

 

14. FRANZ KAFKA STATYN & MUSEET
Vid köpcentret Quadrio hittar man den stora och rörliga statyn av Franz Kafka. Den Judisk Tjecken som skrev på tyska. Den är spektakulär, inte bara för att den är gjord av polerat rostfritt stål, utan för att den består av 42 roterande skivor vilket gör att hans huvud hela tiden byter skepnad. Franz Kafka Museum ligger på Lillsidan, vid stranden av floden Vltava. Det erbjuder multimediautställningar och memorabilia som ger en inblick i Prags födda Franz Kafka, en av de viktigaste figurerna i litteraturen från 1900-talet.

Tjeckien, Prag

 

15. WENCESLAS-TORGET | NOVÉ MESTO
Václavplatsen eller Wenzelplatsen är Prags historiska och politiska centrum och en blandning mellan en gata och ett torg. Det långsmala torget som liknar en boulevard, finns i stadsdelen Nové Město. Här har många av Prags allra viktigaste historiska händelser skett. I början av boulevarden hittar man det pampiga Nationalmuseet, den kantas sedan av butiker och caféer hela vägen ned till Gamla stan. Det är en av Prags större och mest kända platser. Ursprungligen fanns här en hästmarknad. Václavplatsen har fått sin namn efter Wenzel av Böhmen

 

16. MANIFESTO MARKET
Om man älskar hawkers och matmarknader, ska man besöka Manifesto Market i Prag i Tjeckien. Just nu finns det fyra matmarknader i Prag att välja på. Att äta på en matmarknad är ett kul sätt att upptäcka nya matkulturer och samtidigt få en unik upplevelse. Manifesto Market Florenc är Prags första utomhus matmarknad där matstånden inte är tillfälliga små ruffel utan snygga små restauranger designade av den amerikanska designern Martin Barry. Här finns 27 olika restauranger och barer på en och samma yta.

Tjeckien, Prag, Manifesto market

 

17. BESÖK VACKRA KVARTERET VINOHRADY
Kvarteret Vinohrady. Namnet som betyder vingård, kommer från att det på platsen under 1300-talet grundades många vingårdar här. Vackra pastellfärgade byggnader, kaféer, barer och secondhandbutiker som erbjuder kvalitets second hand och kläder från lokala designers i en och samma butik. Det ligger nära stadens centrum, men många färre hittar hit.

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

18. SVENSKA GATAN
Kanske en av de mindre kända sevärdheterna. Den Svenska armén belägrade Prag i slutet på 30-åriga kriget och plundrade Prags borg. Stället där Svenskarna hade sitt läger har så småningom blivit en del av Prag. Och till minne av dem heter nu en garmta i området “Svedska”. Här finns inget speciellt, men en kul souvenir att ha i fotoalbumet.

 

19. MICROBRYGGERIET & PUBEN DVA KOHUTI | KARLIN
En höjdpunkt i Prag är att besöka ett MiKrobryggeri. Och det finns många att välja på. Vid Pragborgen finns historiska Strahov. Men det finns även många modernare och nyare bryggerier att välja på. Som Dva KohOuti. Dva Kohouti finns i Karlin, distrikt 8 på Sokolovska. Ett måste för alla fans av hantverksöl. På morgonen brygger bryggmästarna Lokal Lager och på eftermiddagen hamnar samma brygd i barens kranar.

 

20. HYR EN FLODBÅT
Efter vår kanalbåtsresa i Frankrike, är detta något som vi har kommit att älska. I Prag kan du hyra en liten flodbåt att bo på och åka runt med på stadens vattenvägar. Skepparintroduktion ingår i hyran och båtarna är lätta att navigera. Båtarna ligger för ankar i Moldau i hjärtat av Prag, hamnen hittar du alldeles nära slottet. Båtarna finns i olika storlekar. De minsta passar 4 till 6 personer och den stora tar 8 till 10 passagerare.

 

21. ÄT EN VARM TRDLNIK
Trdelnik eller “Cesky Trdelnik” och detta bakverk är ett av mina favoritbakverk, i hela världen. Och jag har en riktig “sweeth tooth”. En tunn deg som rullas över en spindel och gräddas. Serveras sedan varm med karamelliserat socker, kanel och krossade nötter, eller numera till och med med glass eller grädde. Eller både och. Trdelnik har fått sitt namn från spindeln eller “trdlo” som degen är lindad runt. Innan Trdelnik hittade till Prag, och långt innan det blev ett nationellt bakverk, var det ett vanligt bakverk som fanns i flera delar av Europa. Dess tidigaste ursprung går tillbaka till mitten av 1800-talet i Slovakien.

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

Translation

Prague is an amazing city. There is something new to explore every time you visit the city. Today I share with you my 21 favourite things to do in the city.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Konstigt nog har jag inte varit i Prag (eller Tjeckien) än men är så sugen på att åka dit. Jag får spara de här fina tipsen tills det blir dags!

    1. Ibland blir det ju bara så. Själv har aldrig varit i London :)). Prag är riktigt fint på sena våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *