Hamburg-36

 

Jag har ställt klockan på tidigare än jag skulle önska och vaknar i mitt fantastiska hotellrum på Scandic Hamburg Emporio. Jag hade gärna stannat några timmar till på rummet och njutit av den fantastiska utsikten, men, det är dags att upptäcka Hamburg.

 

Jag tjuvstartar dagen med en av de fräschaste hotellfrukostarna någonsin. Stora bitar färsk frukt, nygjord omelett, små färska stekta champinjoner, nybakat bröd och nykokt kaffe. Sedan är jag redo för norra Tysklands kulturella och ekonomiska centrum. Staden som redan på 1100-talet började bli ett viktigt handelscentrum och så småningom blev en ledande medlem av Hansan.

 

Hamburg

 

ST PAULI

När jag kommer ner till Landungsbrücken och St. Pulis fiskmarknad, St Pauli Fischmarkt, har fiskemännen och alla säljare redan gått hem. De enda spåren som finns vittnar om att här ens varit en marknad alls är lite kartonger och ett gäng feta fiskmåsar som seglar över platsen letandes efter fiskrester. Är man lite oförsiktig har man en fiskmås bara några centimeter över huvudet. Härifrån har man utsikt över Europas tredje största hamn. Och jag fascineras över de många kranarna. De ser ut att höra hemma i något av en Science Fiction film. Trots att det är en ganska kall dag, som definitivt inte gör staden rättvisa, promenerar en hel del turister omkring och bara insuper atmosfären. Precis som mig, fascineras de av alla båtarna, lyftkranarna, ubåten som ligger här och aktiviteten i området.

 

Att inte besöka Reeperbahn när jag ändå är här, vore som att inte besöka Eiffeltornet i Paris. Reeperbahn som är känd som gatan där det finns laglig prostitution och som var ett populärt tillhåll för sjömän sedan på 1600-talet. Det är söndag och mitt på dagen och kanske är det lika bra. Det enda som tyder på de nattliga aktiviteterna här är en och annan byggnad med lite annorlunda reklam. Men Reeperbahn är inte vad det en gång var. Området har förändrats och är idag kanske mer ett nöjesdistrikt. Där det en gång fanns över tusen prostituerade, finns idag bara 300 kvar. Verksamma på den avstängda gatan Herberstrasse. I området har istället nya verksamheter växt fram och här finns idag över 900 verksamma företag. Restauranger, 200 pubar, nattklubbar, burlesquebarer och 35 musikklubbar. Hamburg är numera, otippat, efter New York och London, världens tredje största musikalstad.

 

Hamburg-33

Hamburg-21

Hamburg-27

Hamburg-24

Hamburg-25

Hamburg-26

Hamburg-23
Hamburg-34

 

I St Pauli hittar man också den kända loppmarknaden “Flohschanze” som ligger på Neuer Kamp. Den är öppen varje Lördag och att besöka den är som att stiga in i 80-talet. Här hittar du kläder, antikviteter, skivor, böcker, musikaliska instrument, klockor eller vad du nu än må leta efter. Är du intresserad av att shoppa unika och designade kläder ligger butiksgatan Markstrasse precis runt hörnet. Här finns hipsterbutiker, vintagebutiker, hantverksbutiker och en och annan lite mer udda butik. Som secondhandbutiken som ligger i en källarvåning på Markstrasse. Jag, Irina och Sofia går sakta omkring i butiken i något av ett chocktillstånd. Min danska kollega Irina viskar;

Irina – You could make a horror movie here.
Jag – And you wouldn´t have to bring a thing.

Och Sofia, ja, hon är lite mindre chockad än vi. För hon har varit här förut och vi tackar henne på något sätt för att hon tog med oss hit. Om du gillar lite vanligare shopping ska du ta dig till de största shoppinggatorna Mönckenbergsstrasse och Spitalerstrasse. Här finns bra utbud av butiker och större gallerior.

 

Hamburg-2

Hamburg-3

Hamburg-4

Hamburg-7-horz

Hamburg-14

Hamburg-10

Hamburg-8

Hamburg-9

Hamburg-11

Hamburg-12

Hamburg-13

 

HAFENCITY

Jag lämnar St Pauli och promenerar bort mot Hafencity. Det nybyggda området som har satt Hamburg på kartan när det gäller arkitektur i Europa. Det är ett av världens största pågående stadsbyggnadsprojekt och är långt ifrån klart. Det har kanske inte den där historiska själen av staden, men det är moderna, stilrent och många av de nybyggda husen har vinklar och linjer som säkert inte gett arkitekterna huvudbry men däremot byggfirmorna.

 

Här i hamnen finns också det pågående bygget av en 110 meter hög konserthall, Elbphilharmonie. Den har byggts på en befintlig tegelbyggnad och har skapat många kontroverser i staden. Färdigställandet av bygget har flyttats flera gånger och kostnaderna har blivit många gånger högre än beräknat, vilket har upprört stadens invånare.

Hamburg-19

Hamburg-20

 

SPEICHERSTADT OCH KONTORHAUS DISTRICT i ALTSTADT

Jag fortsätter min promenad mot de UNESCOförklarade världsarven Speicherstadt och Kontorhaus District och det kända Chilehaus i stadsdelen Altstadt, gamla stan. Många av de små broarna binder samman öarna och de olika byggnaderna. Vad jag inte visste var att Hamburg faktiskt har flest broar i Europa. Fler än Venedig och Amsterdam tillsammans. Här finns gamla lagerlokaler i tegel som idag bland annat innehåller importfirmor och ett modelljärnvägsmuseum. Det över ett sekel gamla Speicherstadt anses vara världens största lagerhuskomplex. Här kan man njuta av en plats fylld av bisarra små gavlar och torn och Gotisk Arkitektur i en miljö full av kanaler. Bakom de de stängda dörrarna lagras gods som kaffe, kakao, kryddor, tobak och den största samlingen av orientaliska mattor.

 

Kontorhaus district byggdes ursprungligen för att bara användas som kontor. Det ritades och byggdes mellan 1920 och 1930 av Fritz Zchumacher. De tre mest utmärkande byggnaderna är Chilehaus, Messberghof and Sprinkenhof. Och de är alla idag en del av Hamburgs UNESCOarv. Chilehaus, byggnaden från 1924 lockar många turister och är lite som ett centrum i Kontorhaus District. Fritz Högers skeppsliknande tegelbyggnad har blivit något av en symbol för Hamburg. Men att ta en bra bild av byggnaden visar sig svårare än man kan tro. Stora grupper av turister, en mulen och regnig dag gör att bilderna inte vill sig riktigt. Namnet, som man lätt kan tro har med chili att göra, kommer från ett handelsavtal om nitrat mellan Hamburg och Chile.

 

Jag hoppas på att igen få besöka Hamburg en solig och varm vår eller höstdag. Vill du åka till Hamburg med barnen, läs mer hos Linda och hennes blogg Symary. Vill du uppleva livet i Hamburg på egen hand läs mer hos Sofia och Fantasiresor. Och Irinas upplevelser av Hamburg läser du på Travel Love Magic.

 

Hamburg-31

Hamburg-30

Hamburg-28

Hamburg-18

Hamburg-35

Hamburg-15

Hamburg-37

Hamburg-17Irina, Sofia, Daniela, Linda


Translation;

Hamburg is the third largest harbour city in Europe. It also has more bridges than Venice and Amsterdam together. Sence last year the districts Speicherstadt and Kontorhaus District with the famous Chilehaus is on the UNESCO World Heritage List.

 

I Samarbete med: Hamburg Tourismus GmbH, Nordic Travel Bloggers, Scandic Hamburg Emporio
Foto: © Discovering The Planet
Gruppfoto: Ludvig från Symary / Sofia från Fantasiresor

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Härligt det ser ut! :)

 2. Skickade iväg kommentaren lite för fort,tänkte även tillägga att jag främst har sett södra Tyskland, enbart Berlin och ett par koncentrationsläger i norr. Samt lite landskap på bussresan från Polen till Berlin :)

  1. Trots att jag bor i Skåne, har jag faktiskt sett väldigt lite av Tyskland. Mest kört
   igenom. Så Hamburg var mitt andra “riktiga” besök ever. Berlin har jag inte heller
   sett. Men jag rekommenderar Hamburg. Framför allt när det kanske är lite varmare :)

 3. Vilket härligt och matigt inlägg om Hamburg. Verkligen väl värt ett besök. Lite förvånad blir man över de där prostitutionsgatorna. Visste faktiskt inte att vi hade laglig sådan i EU. Konstigt. Snygg bild på er på slutet! Var du på fiskmarknaden?

  1. Tack fina Katarina. Det är väl Reeperbahn och Red Light District som fortfarande finns synliga.
   Var aldrig på fiskemarknaden, tog sovmorgon istället :). Ville hellre orka lite längre under
   dagen.

 4. […] mer hos Discovering the planet och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *