– Dagens Inlägg är ett Samarbete  –

tyskland-berlin-biketour-12

 

Vår dag på cykel i Berlin börjar halv tio. Efter en god frukost på det supermysiga Circus Hotel på Rosenthaler Strasse i Mitte, promenerar jag och Annette bort till Alexanderplatz och det kända Tv-tornet. Härifrån ska vår dag på cykel med Fat Tire Berlin Tours börja. Vi har turen att få en privat tur och vår guide för förmiddagen är Walid.

 

MITTE

Han har bott i Berlin i tio år och älskar sin stad. Precis som alla Berlinare vi mött hittills. Han lämnade London, sitt välbetalda jobb, och flyttade till Berlin för att göra det han älskar, musik. Och han älskar också sitt andra jobb, att vara cykelguide i Berlin. Normalt är rutten lagd innan man börjar cykla. Men Walid är riktigt uppmärksam på vad vi pratar om. Och istället för att ta oss den planerade rutten väljer han att visa oss sånt som vi tycker är intressant. Vi cyklar en kort sträcka och stannar sedan för vår första lilla historielektion. Och Walid har en förmåga att få allt han pratar om att låta intressant. Vi lyssnar med stora öron. Om Östberlin. Om Västberlin. Om muren. Om Tyskland. Sedan är det dags att cykla vidare.

 

tyskland-berlin-biketour-2

tyskland-berlin-biketour-1

tyskland-berlin-biketour-3

 

FRIEDRICHSHAIN – KREUTZBERG

Vi tar oss till Kreutzberg via Bergmannestrasse med sina kaféer, restauranger och udda butiker. Till en del av Berlin med övergivna hus och industrilokaler. Numera är de bebodda av ockupanter som bott där i generationer. Och enligt lag kan de inte bli utkastade. I Tyskland finns en lag som ger ockupanterna rättigheter efter 30 års boende i ockuperade lokaler och hyresrätt redan efter tre månader. Rättvist eller inte. Det kan diskuteras. Här finns också en hel del cool graffiti och gatukonst. I hjärtat av Kreutzberg finns Viktoriaparken med sin 66 meter höga backe, sitt konstgjorda vattenfall och den populära “Gogataha Beer Garden.

 

Vår cykeltur fortsätter till East Side Gallery. Den del av Berlinmuren som idag är världens längsta galleri. Den ligger i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof, vid floden Spree i stadsdelen Friedrichshain. På murens östra sida finns 160 målningar av olika konstnärer från hela världen. Galleriet invigdes 1990 och är 1316 meter långt. Vi stannar så klart också till vid Oberbaum Bridge och får lära oss lite till om alla graffitiverk man hittar runt om i Berlin. Vi är på väg mot Neukölln och gör ett litet extra stopp på vägen. Club Der Visionäre. En klubb i Kreutzberg, nära Treptower Park, vid kanalen. Hit går många efter att alla andra klubbar stängt. Ett ställe att varva ner på med några drinkar till innan det är dags att gå hem. Men det har också varit känt för att det var hit man gick när man skulle “komma ner” efter att ha använt lite tyngre saker än öl. Numera är klubben en av Berlins populäraste och vissa perioder måste man boka för att få en plats en plats under den gråtande pilen.

 

tyskland-berlin-biketour-4

tyskland-berlin-biketour-10

tyskland-berlin-biketour-8

tyskland-berlin-biketour-13

tyskland-berlin-biketour-15

 

NEUKÖLLN

Vi har tagit oss till Neukölln och cyklar längs med kanalen. Allt är grönt och det känns som om vi befinner oss i något av en liten oas till förort av Berlin. Här finns hittar man parken Templehofer Feld Park, där det tidiare legat en flygplats. Neukölln är som i många stora städer ett område som var helt ointressant och ganska nergånget. Men så började artister och konstnärer flytta hit. Och Walid. Nu är Neukölln ett område i förändring och blir allt populärare. När det är dags för lunch är det så klart här vi intar vår lunch. Walid tar med oss till ett av hans egna favoritställen, Nah am Wasser. Ett väldigt naturnära kafé med så klart vegansk inriktning.

 

När Annette och jag ser gungorna inne på kaféet kan vi ju bara inte låta bli att leka lite. Vi tar våra flaskdrinkar och försöker samtidigt gunga och ta bilder. Men, jag tror att ägarna med vilje gjort sitsarna hala så att man inte kan sitta kvar. Efter flera försök, och efter att halkat av otaligt antal gånger ger vi upp och njuter istället av vår lunch. Walid underhåller och får oss att skratta så vi gråter. Trots att vi precis har träffats och är så olika som två människor kan vara, inser jag och Walid att vi är sååå lika. Vi inser ganska snabb att vi båda gillar män. Vi har båda en medelålderskris. Vi saknar båda våra kroppar från 25-års åldern. Vi längtar båda efter ett enklare och slankare liv. Och efter tider när man orkade dansa hela natten lång. Och Walid berättar om sitt tidigare liv i London versa Berlin och får oss bryta av skratt.

 

Vi avslutar vår cykeltur vid Berlin Waterfront på tyskt vis så klart. Med en öl. Här man hittar många av Berlins Muséer. Berlin har 170 museer och utställningar och nya lokaler håller på att byggas för att ha plats till ännu fler. Och så klart flera pubar och restauranger. Motvilligt säger vi hejdå till Walid. Under hela förmiddagen har det skämtas högt och lågt. Vi har skattat så att vi nästan trillar av våra cyklar. Vi har pratat om att bli medelålders och att inte gilla det. Vi har skrattat högt åt allt och inget. När vi säger hejdå avslutar Walid med att ge oss strikta instruktioner:

 

“- Don’t tell anyone about the shithole Neukölln”.

 

Och vi lovar så klart med ett leende och ett skratt att inte berätta för någon om denna än så länge “hemliga” lilla pärla.

 

OM ATT CYKLA I BERLIN

Svårt att tro att Berlin är nio gånger större än Paris. Att ta en cykeltur i Berlin är ett riktigt bra sätt att lära känna staden och känna sig som en “Berliner”. Turerna är anpassade och man cyklar mest genom parker, mindre trafikerade vägar och cykelvägar. Genom att boka sig på en tur, är man säker på att få se det bästa av Berlin. Vill man, kan man så klart också boka en privat tur till ett lite högre pris så klart.

 

HUR MÅNGA MIL HAR VI EGENTLIGEN CYKLAT?

Nu låter det som att vi har cyklat hela dagen och hela tiden. Nja, jag ska inte låta er tro att jag är en hurtbulle. Berlin är ganska platt. Och vår förmiddagstur på 3.5 timmar innehöll både fotostopp, historiestopp och ett lunchstopp. Kvällsturen på fem timmar innebar mer sitta och äta än cykla. Tre matstopp. Absolut inget vi klagar på.

 

OM CYKELTUREN

– Vi cyklade med Fat Tire Tours
– Det finns många olika turer att välja på: Historiska Tyskland, Mat, Moderna Tyskland eller varför inte parker och palats.
– Kostar cirka 28 euro per person. Beror lite så klart på vilken tur man väljer.
– Du hittar turistbyrån på torget vid TV-tornet. Man får in och leta lite bland gränderna på torget.
– De erbjuder också andra sorters cykelturer. Bland annat segway.

 

tyskland-berlin-biketour-5

tyskland-berlin-biketour-6

tyskland-berlin-biketour-25

tyskland-berlin-biketour-9

tyskland-berlin-biketour-11

tyskland-berlin-biketour-16

tyskland-berlin-biketour-17

tyskland-berlin-biketour-20

tyskland-berlin-biketour-19

tyskland-berlin-biketour-18

tyskland-berlin-biketour-21

tyskland-berlin-biketour-22

tyskland-berlin-biketour-23

tyskland-berlin-biketour-24

berlin-karta

 

Translation:
If you ever end up in Berlin in Germany, I really recommend you do a food tour on bike. You will meet people from all over the world, enjoy great food and see Berlin from the bike. 

 

I samarbete med: Visit Berlin, National German Tourist Agency, Nordic TB, #CitybreakGermany
Foto: @ Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Åh, vi tänkte länge ta en cykeltur i Berlin men varje gång jag varit där så har det varit snålblåst och iskallt. Kanske helt enkelt får göra en återresa ngåon gång när det är varmt!

  1. Ja, cykla när det är kallt är ju mindre kul. Men rekommenderar verkligen vid nästa besök :)

 2. Häftigt sätt att uppleva en stad på! Jag tror också jag skulle gilla att rulla fram och lära känna nya stadsdelar, speciellt i ett sånt strålande solsken som ni verkar ha haft!!

  1. Första gången jag upptäcker en storstad så, och helt klart inte sista.
   Ja, vi hade fantastiskt väder :)

 3. Men vilken fantastisk guide! Så himla levande berättelse om en cykeltur.

  Måste älska att ni saknar era kroppar från 25 årsåldern. Det gör vi alla. Haha :)

  1. Skulle du hamna i Berlin och vilja cykla, måste du boka Walid. Du lär inte bli besviken.
   Och alla skulle inte våga erkänna det haha.

 4. Arne Nilsson,Borås says:

  Har varit i Berlin. Trevligt.

  1. Mycket trevlig stad :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *