Egypten, Hurghada och Kairo

 

Jag sitter på Espressohouse och dricker kaffe med kanel. Kroppen känns trött. Att gå 1200 meter hit tog tjugo minuter. Men promenaden genom ett vitt och soligt vinterlandskap gör gott för den mentala hälsan. Likaså den höga energin av samtalande och kaffedrickande sällskap runt mig.

 

Året för mig började inte på högsta nivå. Som jag hade hoppats. Ett samtal med min läkare, nonchalant och nästan nedlåtande, sänkte mig mentalt till lägsta nivån på många, många år. Det som stärkte mig, var att mannen satt bredvid under hela samtalet, och kunde höra hur en läkare bokstavligt kan sänka en person. Än en gång, väljer jag att ta avstånd från vården [vilket i sig är fel eftersom jag egentligen behöver hjälp, något jag försökt få i över femton år]. Men min mentala hälsa är inte värd det man får utstå med vissa läkare. Jag lever med en kronisk trötthet som kommer och går i skov och ingen vet varför. Att remittera mig vidare, motsätter sig den här läkaren mot. Så… life goes on. Somehow.

 

LÄS MER: Fler Månadssvep hittar ni här

 

 

ÅRETS FÖRSTA RESA 

Förra året gjorde jag och mannen bara en egen resa. En vecka på Fuerteventura. De två andra resorna vi gjorde var jobbresor och då kan man inte riktigt koppla av. För några dagar sedan kom han hem och sa, “vi måste iväg, jag behöver vila”. Han har jobbat nästan hela julen och även under helgerna senaste månaden. Åter blev det fokus på en veckoresa, inte för långt iväg, med närhet till strand och mysigt hotell.

 

Efter en timme var bokningen klar. Det är så vi ofta jobbar. Bokar med kort varsel och öppna för vart vi hamnar. I mitten på Februari åker vi till Egypten. Amsarakusten där vi ska bo på ett Mövenpick hotell. Temat med att återvända till länder vi inte besökt på många år, från förra året, verkar fortsätta. Sist vi var i Egypten var 2010. Fjorton år sedan. Dessutom är faktiskt ytterligare tre resor på gång, men mer om dem i nästa månadssvep.

 

OM ATT STÄDA SIN BLOGG

Jag har ju senaste två åren låtit bloggen genomgå en uppfräschning. Lite ny design. Rensning av både inlägg och kategorier. För andra som funderar på att göra samma sak, tänk på att din trafik från Google kan påverkas radikalt. För mig som tagit bort runt 300 artiklar, ett tiotal kategorier och döpt om och dirigerat om flera inlägg, har det så klart lett till att jag tappat massor med trafik. Länkar slutar fungera, försvinner. Likaså länkar in till sidan från andra sidor. Men jag kände att det behövdes och offrar gärna trafiken för att kunna erbjuda relevanta artiklar och en lite mer uppdaterad sida.

Resebloggare, paketbyte, Care Package

 

KRIGSHETSEN & BOENDE I BUNKER I ESLÖV

Krigshetsen som pågår i Sverige just nu, har troligtvis inte gått någon förbi. Hur vi reagerar på dessa nyheter är ju olika från person till person. Men, precis som på början på Covid, når en viss stress medelsvensson. Då bunkrade vi toapapper. Nu radioapparater och burkmat. Man råder folk att inte bunkra, samtidigt som man skrämmer dem om med att vara beredda på krig. Visst är det väl bra att vara medveten om att man inte är säker någonstans och vara väl förberedd när något händer. Men vad är egentligen målet när man skrämmer folk på den här nivån?

 

“När människor är rädda för militära hot är det väldigt mycket lättare att driva igenom satsningar på det militära försvaret framför andra saker som behövs i både freds- och krigstid.”
– Katarina Andersson –

 

I Eslöv finns just nu en bunker till salu. För fem miljoner kronor. Inbäddad i lummig grönska hittar man en tidigare civilförsvarsbunkern som en gång i tiden byggdes av Försvarsmakten. Nu till salu. För prislappen får man en boarea på 740 kvadratmeter, fördelat på två våningsplan. 70 personer kan leva här i upp till tre månader vid kris och krig, och den är konstruerad för att ”tåla en direktträff  från en 500 kg flygbomb”. Förutom flera sovrum, finns här även en restaurang, samlingslokal och aktivitetsrum. Därtill tillkommer även 8 500 kvadratmeter tomt. Bilder från Hemnet.

 

 

GAMLA GODINGEN FONDUE

Ja, det var dags att väcka 80-talets goding till liv igen. Så när jag och väninnan skulle träffas, bestämde vi att det var dags att väcka den gamla grytan till liv igen. Och 2024 lär den plockas fram många fler gånger.

 

ROADTRIP TILL HAVÄNG PÅ ÖSTERLEN

Solen dök upp som på beställning förra lördagen. Jag var, för ovanlighetetens skull, uppe tidigt. Ganska snabbt bokades en picknick in med vänner och en tur till Österlen och Haväng. En plats jag faktiskt inte besökt tidigare. Det blev baguetter gjorda på plats, semlor från Willys [Jacobs, bästa hittills enligt mig] och massor med kaffe och viktiga samtal. Och viktigast av allt, mycket skratt.

 

DOKUMENTÄRER & TV-SERIER

Denna punkt har numera blivit en fast punkt i mina Månadssvep. Men denna månad har jag faktiskt inget att tipsa om. Dels för att jag har varit för trött för att titta på serier, och dels för att det inte funnits något som lockar. Jag och mannen har börjat titta på Dan Browns ” The Lost Symbol”. Att vi tittar på en serie tillsammans, händer typ en gång var femte år :). Återkommer med betyg. Istället går The Big Bang Theory på repeat i bakgrunden, oavsett vad jag gör.

 

Translation
Time for a new monthtly sweep. First trip of the year is coming up. About the war scares. About roadtripping and the revival of the fondue. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Alltid lika fint att läsa. Hoppas du och G får lite återhämtning i Egypten. Stora kramar!

    1. Tack bästa. Det ärvtack vare ditt pepp som jag fortsatt med Månadssvepen. ♡. Känns som en lagom start på året :). Stora kramar tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *