Året som gick

 

2020 går mot sitt slut. Ett år få av oss kommer glömma. Ett år som påmint oss om, att vi faktiskt inte borde ta den friheten vi har i vår del av världen, för given. Vi har alla fått göra uppoffringar. Men jag känner ändå, att de uppoffringarna vi fått göra  här i Sverige, inte varit lika stora som för många i andra delar av världen.

 

I skrivande stund har 1 776 997 personer i världen dött av Covid-19. Och för två dagar sedan började man vaccinera de första personerna i Sverige. Man skulle väl vilja börja 1 jan 2021 som ett oskrivet blad, men vi kommer nog få leva med vidare restriktioner och försiktighet även långt in på 2021. För alla som jobbar inom turistnäringen, resebranschen och nöjesindustrin har året som gått varit omvälvande. I en hel del verksamheter, som flyget, har industrin rasat fullständigt. Men för många andra, som många restauranger och hotell i Skåne, har det varit det bästa året på många år. Kanske förståeligt, då alla som tidigare semestrat i resten av världen nu sökt sig till Sveriges alla hörn.

 

ÅRET UTAN FOMO

Man skulle kunna tro att jag har haft ett år med otrolig ångest. För vad är en resebloggare utan resor?! Men faktum är att jag av många anledningar har haft ett oerhört bra… och dåligt år. Min hälsa har varit i botten detta år [och det syns på att antalet nya inlägg detta år halverades]. Så timingen med Covid-19 detta år, innebar för mig, ett år utan FOMO [rädsla för att missa något som alla andra gör]. Jag kunde inte resa, men det kunde inte någon annan heller ;). Hade jag sett alla resa världen runt, och jag inte kunnat, då hade det nog varit ett oerhört svårt år. Lite egoistiskt, ja, det får jag ärligt erkänna.

 

Året som gått har också inneburit att man faktiskt blivit lite tvungen att upptäcka mer av vårt vackra land. Så också vi. Men innan dess hann vi faktiskt med två utlandsresor. Sååå tacksam för det. Grupperna om Sverige på Facebook har ökat som aldrig förr och många nya har uppstått. Svemestra, Resa i Sverige, Semester i Sverige, Vandringsleder i Sverige… och många fler.

 

Året som gick

 

VAD HAR ÅRET 2020 INNEBURIT I SIFFROR?

2 utlandsresor.
2 besökta länder.
1 nytt land, Finland.
2 roadtrips i Sverige.
1 huvudstad. Helsingfors
3 nya städer. Helsingfors, Playa del Carmen och Valladolid.
59 nya inlägg [114 nya 2019].
Vi nästan dubblar antalet sidvisningar men antalet unika besökare är i princip som 2019.

 

“Vad 2020 kommer innebära i resande vet jag inte än.” Det var orden som började förra årets sammanfattning. Några dagar innan 2021 vet vi exakt vad det inneburit.  Men nu är det bara att blicka framåt. Börja drömma och planera framtida äventyr och upplevelser. För ljuset i tunneln finns där på andra sidan.

 

Tack alla ni som besökt oss här på sidan under året. Ser fram emot att få dela ett nytt år med er, nya resor och nya äventyr. Önskar er alla god hälsa & Gott Nytt år!

 

Tidigare års sammanfattningar hittar ni här, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

 

 

TOPPLISTAN ÅRET SOM GICK

FAVORITUPPLEVELSE

Lite otippat är en av mina favoritupplevelser detta år från här hemma i Skåne. Förra månaden besökte vi Måkläppen i Falsterbo i Sydvästra Skåne och såg vilda sälar. Vilken höjdpunkt och förmån att ha denna naturupplevelse runt hörnet.

FAVORITSTAD

Under året som gått har det inte blivit så många nya städer på listan. Men den som sticker ut mest är Valladolid i Mexiko. Med sitt lugn. Sina färger. Och sin vackra arkitektur.

FAVORITHOTELL

Utan tvekan blir det Eriksberg i Blekinge. Rummen var bara helt ljuvliga. Men behållningen var precis allt på Eriksberg. Naturen, djuren, rummen, maten och utsikten.

FAVORITLAND

Kanske inte helt oväntat att det måste bli Mexiko. Det var den resan som gick mig solen, värmen, energin och upplevelserna som jag kunnat leva på hela detta året. Vi landar i Mexiko tre dagar innan alla flygresor från Sverige stoppas. Vi lämnar Mexiko en dag innan gränserna in till Mexiko stängdes. Höjden av tur får man väl säga. Har inte hunnit skriva så mycket om den resan, men det kommer mera.

 

FAVORITLAND

 

JANUARI | HEMMA I SVERIGE

Detta år, precis som året innan,  valde vi att flytta fram vår vinterresa till Mars. Istället stannande vi hemma och jobbade.

2020 Året som gick, Nyehusen

 

FEBRUARI | HELSINGFORS I FINLAND

Vi mjukstartade året med en worcation i Helsingfors. Mannen hade jobb här några dagar och vi passade på att stanna över helgen. Oväntat nog fick vi flera fina soldagar. Och någon regnig. Men Helsingfors levererade och vi fick många fina upplevelser.

Finland, Helsingfors

 

MARS | MEXIKO 

Jag hade gärna stannat någon vecka till i Mexiko. Men även om vi hade haft möjlighet att förlänga resan, togs nu beslutet av andra, på grund av Corona, att alla skulle skickas hem. Men vi hade ändå turen att få stanna båda våra veckor och slippa åka hem tidigare. Vi bodde på ett All-inklusive hotell en mil från Playa Del Carmen. Och vi hade inte kunnat bo bättre. Sandos Caracol Eco resort ligger omringat av djungel, ljuvligt hav, palmer och är fullt av djurliv.

Mexiko, All Inclusive

 

APRIL | HEMMA I SKÅNE

Fokus i Mars var på att umgås med familjen. Jag och mamma gjorde en liten roadtrip i centrala Skåne med grillning utomhus. Jag hade dessutom veckan innan valt att vara i karantän. Man måste ju göra allt för att hålla våra kära säkra.

2020 Året som gick, Skåne

 

MAJ | HEMMA I SKÅNE

Maj spenderades också mest i stugan i Nyehusen. Det var mest jobb, vila och häng med katterna. Men svårt att klaga på det :).

2020 Året som gick, Nyehusen

 

JUNI | HEMMA I SKÅNE

Även Juni spenderades i stugan. Midsommarafton som var planerad att firas med familjen fick ställas in, när vänner fick Corona i familjen. Men jag och mannen hade riktigt mysigt ändå. God mat, promenader på stranden och bara vara i stugan.

2020 Året som gick, Nyehusen

 

JULI | BLEKINGE & SMÅLAND

Det mesta av Juli spenderades i sommarstugan i Nyehusen några mil från Kristianstad. För att få lite miljöombyte valde vi också att göra en roadtrip under en vecka i Blekinge. Ett reportage kommer troligtvis längre fram. Vi har besökt Blekinge många gånger förr, och mycket på roadtripen var en repris. Det som inte var nytt, var Eriksberg som är Nordens största Safaripark. En av dagarna lämnade vi Blekinge och körde till Möcklesnäs Herrgård där vi stannade ett dygn. Jag hinner också med en liten roadtrip med mamma och syster och vi fikar oss runt på Österlen.

Sverige, Blekinge, Eriksberg

Året som gick, Skåne

 

AUGUSTI | HEMMA I SKÅNE

Augusti var månaden när vi passade på att umgås med familj och vänner så mycket vi bara kunde. En riktigt fin månad. Mer om stuglivet hittar ni här.

 

SEPTEMBER | HEMMA I SKÅNE

September blev det mest lite roadtrips i närområdet. Jag besökte för första gången i mitt liv Rigeleje strand. Att det bara är tio minuter från vår stuga känns galet.

Året som gick, Skåne

 

OKTOBER | HEMMA I SKÅNE

Oktober var en fin höstmånad. Men jag var mest trött. Vi lyckades ändå en kväll träffa fina vänner och äta lite mat ihop. Det gjorde vi på Åhus bryggeri & Restaurang. Som jag helt lyckats missa fram till nu. Och så fick vi besök från Östersund. Det var en oväntad trevlighet som vi verkligen uppskattade.

 

NOVEMBER |  SKANÖR FALSTERBO I SKÅNE

I slutet på November börjar energin i kroppen att komma tillbaka. Och jag känner att vi måste passa på att komma bort en helg medan jag orkar. Jag bokar två nätter på mysiga Havshotellet i Limhamn. I två dagar njuter vi att soligt väder, god mat, vacker miljö och gör en sälsafari på Måkläppen i Falsterbo.

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Året som gick, Skåne

 

DECEMBER |  HEMMA I SKÅNE

Ja, då var vi framme till skrivande stund. December har varit grått, grått, grått i vanlig ordning. Men det har ändå varit en fin vänner. Det blev avståndsfika med fina vänner, Jul med mamsen, och en Julfika utomhus med familjen. Vi vuxna höll väl gott avstånd, men det är ju svårt för barnen. De vill ju så gärna kramas.

 

Translation:
Looking back at the year that has past in travelling. It has been a strange year, Corona and all. But I am still greatful for living in a part of the world, not having to worry for everyday life. Sending all my love to the people of the world.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Det är bara att konstatera att man kan uppleva mycket fint hemma i Sverige också. :-)
  Jag har haft samma tanke som du, att om det bara varit jag som inte kunde resa, så skulle jag ha varit superstressad och tyckt supermycket synd om mig själv. Men nu när det gäller oss alla har det känts helt okej. :-)

  1. Man är ju lite ego där :). Sedan vet ju både du och jag, att Sverige inte riktigt släcker den där upptäckarlusten för sådana som oss. Det är inga nya dofter, inte den där värmen, inte nya miljöer och inte riktigt nya smaker. Men ok för nu :).

 2. Igenkänningsfaktor på fomo:n och precis som 4000mil skriver så… ja, som sagt. Igenkänningsfaktor.

  Och tack för att vi fick ramla in hos er! Riktigt fina timmar och natt! :)

  1. Men det är ju så… man får lite motvilligt erkänna. Å FOMO över allas Sverige resor, well det får jag inte :)))). Himla kul å ha er här. Ni är välkomna när som :D.

 3. Kul att läsa er årssummary när jag inte följt bloggen. Lägger till på min lista för 2021.

  1. Tack Pernilla. Man har ju kanske haft mer tid att läsa fler resebloggar detta år, men jag har också mest läst de jag brukar läsa. De man är van vid. 2021 blir kanske året när vi tar ut svängarna :)). Gott Nytt.

 4. Fint att läsa ändå. Önskar dig ett gott och friskt nytt år. Ser fram emot att ses när tillfälle ges. ❤️

  1. Känns som att allt håller på att vända just nu :). Med både min hälsa och Covid. Det gör jag med. Hoppas på fler äventyr och fler träffar 2021. Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *