Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

 

Det är början på December och vi känner att vi behöver komma hemifrån lite. Få lite miljöombyte. Så vi bestämmer oss för att göra en weekend i Skanör Falsterbo i Sydvästra Skåne. Det som får bestämma var vi hamnar är så klart hotellet. Så jag letar efter lite annorlunda och mysiga hotell och hittar Havshotellet i Limhamn. Och det får bli vårt center för hela weekenden.

 

Nuförtiden gör jag nästan ingen research när vi ska åka iväg någonstans. Inte ens när vi åker utomlands. Undantaget är när vi ska göra en roadtrip. Av någon anledning gör jag en liten googling denna gång. Kikar på vad som finns nere i Skanör Falsterbo. I fall att vi skull orka göra någon. På listan dyker Naturreservatet Måkläppen upp. Jag lägger inte jättemycket fokus på det dock, utan lägger det mest på minnet som en fin plats för en promenad.

 

SVÄGERSKAN TIPSAR OM SÄLSAFARI


På vägen ner till Malmö
, stannar vi till hos Mamsen i Eslöv. När vi sitter och dricker lite kaffe, dyker bror och svägerska upp. Och någonstans under fikastunden berättar vi att vi är på väg ner till Limhamn. Svägerskan pappa bor där. Och så kommer ämnet Måkläppen upp. “Där finns ju sälar” säger Maria. Det har minsann inte min lilla googling berättat för mig. Sälsafari. Det måste vi ju uppleva. Och det blir vårt stora mål under helgen.

 

Att det där med sälsafari i Måkläppen är ett stort fenomen, blir vi snabbt varse om när vi kommer ner till Falsterbo. I min värld har jag trott att vi skulle vara nästan ensamma ute i kylan. Men vi kommer ner till ett Måkläppen där vi blir mötta av parkeringsvakter och mer folk än vi sett på länge på samma ställe. En av vakterna berättar att det idag ändå är lugnt. Igår, lördag, var mer än dubbelt så mycket folk som idag. Han säger också att det är en bit att gå. Ett par tusen meter orkar jag, tänker jag.

 

 

MÅKLÄPPEN NATURRESERVAT


Vi har otrolig tur
med vädret och det är så där soligt och frisk kallt. Jag blir helt tagen av landskapet och naturen. Och färgerna på havet. Aldrig har jag sett så turkost vatten här i Sverige. Och sanddynerna. Storslaget. Och det är kanske tack vare alla fotostopp, som jag faktiskt orkar ta mig hela vägen ut till spetsen. Måkläppen ligger ute på Falsterbohalvön sydspets och är en lång, lång sandrevel. Sanddyner som ständigt förändras i form och storlek på grund av havsströmmarna och vinden. Måkläppen är Sveriges äldsta och första naturreservat och bildades 1902. Det är en viktig parningsplats för kustfåglar och sälar.

 

På 1930-talet bestod området bara av 50 x 100 meter blottad mark. Sedan dess har Måkläppen ökat i storlek på grund av sanden som ständigt förflyttar sig och området har växt ihop med fastlandet och rör sig numera norrut. Här, vid Måkläppen, finns det spår efter de första jägar och samlarsamhällena som levde här. Bland annat 8 000 år gamla stenredskap från Kongemosekulturen. Här finns också vrak från vikingatiden och medeltiden fram till modern tid. Skeppen sjönk medan de försökte passera de farliga revlarna av sand och sten sydväst om Falsterbohalvön.

 

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

 

SÄLARNA PÅ MÅKLÄPPEN


Efter cirka en
och en halv timme är vi framme vid spetsen. Jag har lite på vägen skojat med mannen om det säkert inte kommer finnas en enda säl när vi kommer fram. Denna gång har jag fel. Vi möts av en sandrevel som knappt är synlig under massan av knubbsälar och gråsälar som ligger tätt, tätt inpå varandra. Idag är Måkläppen sälarnas ö. Här vilar de ostört, bortsett från oss besökare, och föder sina ungar.

 

Gråsälskutarna föds i mars, medan knubbsälarna föds runt midsommar. Knubbsälen är vår minsta säl och väger mellan 50 till 150 kilo. Den är klumpig på land men är en skicklig simmare och kan dyka ner till 200 meters djup. Fåglar kan det också finnas gott om. Det är inte sällan snösparvar, övervintrande vadare, havsörn, gäss och skarvar. Ibland något mer sällsynt, som berglärka. Men idag har vi bara spanat efter sälar. Och åh vad nöjd jag är. Tänker att den här långa promenaden kommer lämna spår under veckan som kommer. Men det har det varit värt.

 

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

 

ATT TÄNKA PÅ VID BESÖKET TILL MÅKLÄPPEN


#
Från parkeringen är det nästan 4,5 kilometer till spetsen där sälarna ligger. Cirka en timme i normal takt. En och en halv för oss eftersom jag inte orkar gå så snabbt.

# Det är bara tillåtet att ge sig ut på reveln från 1 november till 31 januari.

# Ha bra skor på fötterna. Det är ganska lerigt på vissa ställen och en bit att gå.

# Ha med vatten. Det behövs.

# Går ni med barn. Ha med lite fika. Kan behöva stannas för en liten vila på vägen. Ja, det gäller oss vuxna med :). Det var många som hade en liten kaffepaus med lussebulle.

# Vi hade tur och såg massor av sälar. Men vi pratade med min kusin, som varit där två gånger med sina barn. Och då såg de inga alls. Så var beredda på att ni kanske får gå hem utan att ha sett några.

# Håll minst 50 meters avstånd till sälarna för att inte stressa dem.

# Ha med kikare. Även om sälarna är rätt så nära, kan vilja se dem ännu närmare.

# Hundar är inte tillåtna.

# Barnvagnar och rullstolar rekommenderas inte eftersom marken består av mjuk, våt sand.

# Det är många som i dessa tider besöker Måkläppen. De flesta på helgen och framför allt lördagar. Om du har möjlighet, kom gärna hit en vardag istället.

 

TA SIG HIT


#
Måkläppen ligger i sydvästligaste Falsterbo, omkring tre mil söder om Malmö.

# Om man kör hit, kan man parkera längs med vägen vid Falsterbo Golfklubb eller Flommens Golfklubb. Möjligtvis kan man i perioder parkera på själva Golfklubbarnas parkering.

# Det går också att åka buss hit. Till Falsterbonäset och Måkläppen du ta dig med Skånetrafikens buss 100.

 

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

Sverige, Skåne, Falsterbo, Måkläppen

 

Translation
In Falsterbo, in the south of Sweden, you will find the natur reserv Måkläppen. It is closed for visitors nine months of the year. But between November and January, you have the possibilty to walk out to the tip and watch the seals. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Wow! Har redan lagt till på min önskelista till jul, där finns redan Eriksberg safaripark och Äsrad vingård med. Kanske lite sent för årets jul, men nästa år.

    1. Kommer absolut vilja åka hit i sommar med… även om man då inte får gå och titta på sälarna. Naturen och stränderna är ljuvliga. Har med flera vingårdar på önskelistan. Ästad verkar vara värt att vara med på listan. Eriksberg är nog bäst på våren och sommaren.

  2. Sälarna där har jag på min önskelista också. Inte så många ställen de ligger så där vid fastlandet.

    1. Det var verkligen en upplevelse. Framför allt nu när de exotiska upplevelserna ligger inom en oviss framtid :). Tror till och med att det var första gången ever, jag såg vilda sälar… eller sälar :D.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *