Egypten, Hurghada och Kairo

 

Denna resan gav många första-gången-upplevelser för oss. Första gången vi åkte med Solresor. Första gången vi var i  Egypten. Och första gången vi åkte all inklusive. Förväntningarna var höga. Vi är uppväxta med Egyptens historia och pyramiderna. Man har läst om det i tidningar, historieböcker, romaner och sett det på Tv och film.

 

Hurghada grundades i början av 1900-talet. För tjugo år sedan fanns här bara två hotell och en strand i den isolerade fiskebyn. Numera är Hurghada Egyptens populäraste badort med fler än 100 resorter och hotell för turister. Längs Röda havets kust har man byggt upp moderna hotellkomplex med tillhörande privata stränder. Stränderna i Hurghada består av både av sand och grus.

 

De bästa stränderna nås med båt, som de på ön Giftun. I övrigt bjuder Hurghada på en mängd typiska semesteraktiviteter. Med sitt läge vid Röda havets korallrev är naturligtvis snorkling och dykning stora attraktioner, och flera hotell har egna dykcenter.

 

 

VI GÖR EN DAGSUTFLYKT TILL KAIRO & PYRAMIDERNA

Precis som på de flesta charterresor har du möjligheten att åka med på färdiga turer med charter guiderna. Så var det här med. Vi valde att åka med på en tur, turen till Pyramiderna i Giza, Kairo. Det var definitivt värt sju timmars resa för oss. Den enda  besvikelsen var kanske att tiden inte räckte till. Man hade velat ha någon timme till för att hinna insupa atmosfären och historien lite på egen hand.

 

Kairo är Afrikas största stad. Här samsas olika världar. Under gamla riket, 3000-2250 f Kr, byggs pyramiderna vid  Giza och Sakkara. Hyksos invaderar Egypten 2000-1570 f Kr, perioden kallas Mellersta riket. Gravarna vid Luxor och Abu Simbel byggs under Nya riket, 1570-1100 före Kristus. Moskéer och mausoleer byggs i Kairo år 1251-1517. Öster om centrum finns det  islamiska Kairo, den medeltida staden, med alla sina vindlande gränder, basarer och vemodigt sjungande minareter.

 

Egypten, Hurghada och Kairo

 

EGYPTISKA MUSEET & FISKEMARKNADEN

I Kairo finns också Egyptiska Muséet, där du bland annat kan titta på Tutankhamuns gravguld och hans dödsmask. Tyvärr räckte inte vår tid till, till allt man skulle velat se och göra, för här  finns så mycket historia. Sex dagar hinner man tyvärr inte ens landa och komma till ro på. Men var inte rädda för det äkta Egypten. Folk är mycket  trevligare än man tror, och riktigt skojfriska.

 

Besök  fiskemarknaden, gå ut på bryggan med de gamla gröna båtarna och se barnen leka, men se också den nya vackra marinan där det finns många mysiga barer. Och var beredd på att det är ett kontrasternas land. Egyptierna själva är lika medvetna om sina problem som vi är, och det jobbas på att förbättra landet hela tiden.

 

Vi poserar för att göra vår guide glad. Han dirigerar som om han aldrig gjort annat :).

 

 

FÖRUTFATTADE MENINGAR

Vi åkte till Egypten med förutfattade meningar om människorna där. Dels på grund av egna upplevelser i Tunisien med säljare, och dels på grund av andras dåliga erfarenheter på besök i landet. Så vad beror det på at man kan uppfatta ett  folk så olika? Har det att göra med tidigare resvanor och upplevelser? Beror det på ens egen inställning? Eller kanske beror det på hur öppen och mottaglig man är för att alla inte lever som vi?

 

Vi har haft en otrolig vecka, och vilka människor vi har träffat. Underbara, generösa och  pratglada Egyptier. Och vem kunde gissa att där fanns så mycket humor i dem, som de gärna delade med sig av på ett familjärt sätt om man låter dem. Under denna veckan har vi mött så många människor som bjudit på sig själva och lärt oss massor om landet och folket. Behandla dem på samma sätt som du vill bli behandlad. Vi hörde återkommande under veckan…

– You come with respect, and we give you respect too…
Upplevelsen visade oss att vi är mer lika än man tror när det kommer till kritan.

 

 

ALLMÄNA TIPS INFÖR RESAN TILL EGYPTEN 


VISUM 
Ingår i de flesta charterpaket, men kolla för säkerhetsskull. Visumet får man när man landat på flygplatsen.

STRANDEN
De flesta hotellen har sin egen lilla strandremsa, avspärrad från hotellet brevid. Detta innebär att det inte blir några längre strandpromenader. Sanden/stenarna är hur som inte så sköna att gå på.

MYGGSPRAY
JA! Fluggorna bits, och myggor finns det gott om.

MATEN 
Maten är okej, och många rätter smakar precis som mammas mat, vilket gjorde mig lite smålycklig. Är du rädd för att bli magsjuk, undvik mat som inte är tillagad, som hackade grönsaker.

SÄLJARNA 
Säljarna är bara jobbiga om man själv går in med en negativt och irriterande bemötande. Skoja lite med dem och gå vidare, så blir du mycket gladare och har lite roligt på köpet. Fråga hur läget är, och när de vill ha in dig i butiken, säg bara en annan dag, le och gå vidare.

VATTNET 
Man dricker inte kranvattnet. En stor flaska vatten kostar mellan 3 och 6 EP [kursen är ca 1.4, dvs 1 EP = 1,40 kr].

BUSSRESOR 
När ni åker på långa bussutflykter, ta med en kudde, och ta två säten [om bussen inte är full].

MASSAGE 
Prova absolut massagen. Vi tyckte den var så bra att vi gick två gånger var på sex dagar. Var bara beredd på att man använder mycket massageolja. Ha inte kläder på dig som du är rädd om.

VATTENPIPOR
Finns två sorter. Vill du ha en som man kan använda när man kommer hem, måste du köpa en “for smoking”. Alla andra är rena “just for dekoration”.

 

Hurghada

Egypten, Hurghada och Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

Egypten, Hurghada och Kairo

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *