Ett dålig beslut, som leder till flera tråkiga ringar på vattnet. Tagna av mig. Jag vill skylla på att jag inte sovit. Att jag lät hjärtat styra över hjärnan. Att önskan om att komma hem, överröstade det vettiga och logiska. Och ekonomiska.

 

Vi var ju i Egypten i Februari. Och det var en riktigt bra resa. Och Egypten levererade. Ditresan hade ju några mindre missöden. Men hemresan. Det är den vi ska prata om. Vår resa börjar 01.00 i Sharm El Sheikh. Planet är försenat på grund av dimma i Istanbul och avgår 05.45 istället för 03.35. Det leder till att vi missar  anslutningsflyget i Istanbul. Vi meddelas att vi kommer få stanna över natten och få ta motsvarande flyg kommande morgon. Efter att ha köat i två timmar för att få en hotellvoucher, och vi fått den, slår det slint för mig. Jag får helt enkelt tunnelseende.

 

Jag börjat söka efter flyg hem samma dag. Det där med att bara åka  till hotellet och gilla läget, har försvunnit ur mitt synfält. Det går ett plan från Istanbul International, om fyra timmar. Till Köpenhamn, men via Warsawa. Istället för att ta ett dygn i Istanbul, tar jag beslutet att boka nya biljetter hem. Samma dag. Men från Istanbuls andra flygplats. En timme bort. Taxi. Ytterligare kostnader. Under tiden vi sitter i taxin, från den ena flygplatsen till den andra, dyker ett litet problem till upp.

 

Sista tåget från Kastrup till Kristianstad går 22.41. Vi landar 22.15. Ångesten överöser mig. Mannen debatterade för att stanna så hårt han kunde. Men min hjärna kunde bara se en lösning. När jag dessutom gick in och tittade på övernattningshotellet, blev mitt beslut än starkare. Hade det varit ett fräscht hotell hade beslutet kanske blivit något helt annat. Nu blir det istället en resa på 24 timmar i sträck. Men det är inte slut där. Väl på planet till Warszawa, är planet 45 minuter försenat. Kommer vi missa anslutningsflyget igen? Vi sitter som på nålar. Kanske mest jag. Det var ju ändå mitt beslut.

 

 

HELA VÄGEN HEM ELLER INTE

Vi landar i Warzawa med en timme till godo. Och först nu kan vi andas ut. Lite. För än är vi inte hemma. Men vi får i oss lite mat och laddar för näst sista etappen. Nu börjar turen vända lite. Vi landar tio minuter före utsatt tid. Mannen tror ändå inte att vi hinner. Resväskorna ska ju lastas av. Men det är typ mitt i natten. Och jag vet, att då brukar det gå ganska fort att få väskornma. Om vi har tur. Vi halvjoggar till bagagehämtningen. Tre minuter senare kommer de. Våra väskor.

 

Vi tar väskorna och halvjoggar vidare till tåget. Vi hinner till och med ett som går tio minuter tidigare. Men nu då, nu kan väl inget gå fel mer. Vi har ju i och för sig ett etapp kvar. Ett tågbyte i Hässleholm. Jag anar att ni redan gissat. När tåget måste sakta farten, blir vi försenade och kommer troligtvis missa sista tåget till Kristianstad. Men vi är lösningsorienterade. Vem kan vi ringa som kan hämta oss? Taxi? Ja förvisso. Men mitt misstag har redan nollat bankkontot. Vi kommer in till Hässleholm. Försenade. Men äntligen vänder turen. Vårt tåg mot Kristianstad är också försenat.

 

 

VÅRA FÖRSÄKRINGAR ??

Jag tänker att det här måste väl täckas av vårt försäkringsbolag?! Vi har så klart betalat resan med fel masterkort. Ett utan försäkring. Jag som aldrig ringer någonstans alls, gör mig stressad, Bestämmer mig för att redan i Istanbul, ringa vår hemförsäkring. Och inte oväntat, har Trygg Hansa en sådan där snygg paragraf, som ingen känner till. Som inte ersätter förseningar, om mellanlandningen är under två timmar. Vår mellanlandning var en kvart för kort. Hur kan man inte hata försäkringsbolag?!

 

Flyghjälp kan inte heller hjälpa. Resans ursprung är utanför Europa. Hoppet är nu att få tillbaka pengar på den ursprungliga biljetten… om nu inte också flygbolaget har någon lustig paragraf. Eftersom vi fick hotellövernattning och ny flygtid. Förra gången detta hände, under en resa hem från Spanien, fick jag ersättning för mellanskillnaden. Vi får väl hoppas att det blir så denna gång med.

 

UPPDATERING: Vi har nu fått svar från flygbolaget. Och vi kommer få tillbaka pengar för flyget. Hur mycket vet jag inte riktigt än, eller för vilken del av resan, men återkommer så klart med info.

 

LÄS MER: Vad kan du göra om flyget är försenat och inställt

LÄS MER: När en kort resa blir lång och precis allt går fel

LÄS MER: Om hagelstormen som drabbade oss i Italien förra sommaren

 

 

VART VÄNDER MAN SIG OM NÅGOT GÅR FEL PÅ RESAN

Jag går inte in på detalj här vad vilka kan hjälpa till med. Men hit kan du vända dig om något går fel på resan. Om flyget blir inställt, du blir sjuk, blir rånad eller blir av med bagaget.

  • FLYGBOLAGET
  • HEMFÖRSÄKRINGEN
  • MASTERCARD/VISA
  • EVENTUELL EXTRAFÖRSÄKRING
  • FLYGHJÄLP ELLER LIKNANANDE BOLAG
  • KONSUMENTOMBUDSMANNEN i värsta fall
  • SVENSKA AMASSADEN ELLER KONSULATET I LANDET DU BEFINNER DIG I

 

VAR DET VÄRT DET

Självklart inte. Vi var hemma tolv timmar tidigare än om vi hade stannat över. Vilket inte gjorde varken från eller till. Vi hade kunnat ta oss till Istanbul och göra stan lite. Sparat pengarna. Sluppit ångest. Men, åh vad skönt det var att landa hemma i soffan och kela med katterna.

 

 

Translation

Travelling isn ‘t always as smooth as you could hope. Things happens. Flights gets cancelled. You miss connecting flights. You booked the hotel for the wrong date. Or you get into an hale storm. One of these things happened to us during our last trip to Egypt.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *