Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Flyget är försenat och inställt

 

Trots att jag flugit en del, måste jag anse mig lyckligt lottad att inte ha varit med om försenat eller inställt flyg alltför många gånger. En gång på väg hem från Asien ett par timmar, en gång i Usa då jag missade mitt anslutningsflyg, en gång på väg till Kiruna då vi missade vårt anslutningsflyg och så resan hem från Neapel, som jag då trodde var den värsta.

 

Förra året, på väg hem från min resa till Spanien, råkade jag för första gången ut för ett inställt flyg. Jag skulle flyga med Norweigan på lördagen klockan 16.20. Första förseningen är på två timmar. När vi får beskedet att flyget är försenat åtta timmar får vi köa för att få nya boardingkort och får varsin voucher på 15 euro till mat och dryck. För en försening på åtta timmar, på en flygplats. Känns helt orimligt. Till sist får vi besked att planet ska lyfta 02.20. Tio timmar efter avsatt tid. En halv timme innan, efter att ha suttit på flygplatsen i tio timmar [plus de fyra innan flyget skulle gått] kommer beskedet. Flyget är inställt.

 

FLYGET ÄR INSTÄLLT

 

Någon har fått sms. Personalen måste vila. Att flyget är inställt annonseras inte ut i högtalarna. Enda anledningen till att vi förstår att något har hänt, är för att en mängd människor vid vår gate börjar röra på sig och verka gå vidare mot en annan gate. Det visar sig vara på väg mot Norwegians disk. De som stod längst fram vid gaten fick reda på att flyget var inställt. Jag är inte insatt i hur det där fungerar, men borde de inte vetat detta flera timmar tidigare? Att personalen behövde vila? Typ vid första förseningen på två timmar. Borde inte information eller besked skickats ut till alla?

 

VI KÖAR FÖR HOTELLRUM 02 PÅ NATTEN

 

Så vi skickas att köa än en gång. Klockan två på natten. För att få vårt pass registrerat och få ett hotellrum. EN kille sitter i luckan. För att ta hand om ett helt plan!!??? Väl framme i luckan finns inga nya besked. Ingen ny avgångstid. Ingen ombokning till annat flyg. Klockan 04.00 checkar vi in på hotellet med beskedet att de kommer maila eller kontakta oss 06.00 och framåt för nya flygtider. Jag har inte sovit på ett dygn och kan inte gå och lägga mig nu heller. Klockan ställs på 06:00. Och 07:00. 08:00. Och 09:00. Telefon är tyst. Inga mail. Inga meddelanden.

 

Klockan 10 tar jag ett beslut. Jag vill hem. Jag bokar ett flyg själv med annat flygbolag. En timme senare är jag på flygplatsen och ytterligare en timme senare är jag i luften. För mig var det egentligen inte det inställda flyget som var det jobbiga. Det hade varit helt okej. Om man bara hade fått någon information och skickats till hotellet tidigare så man kunde vila lite. Jag får senare veta att de flesta blivit ombokade till på måndagen. Jag är så lättad över att ha litat på magkänslan och bokat flyg på egen hand. Samma dag jag åker hem gör jag en anmälan till Norweigan på mitt ersättningskrav. Det är nu fem veckor sedan. Än så länge har det inte hänt något och jag har inte hört ett ljud. Vi får väl se hur det går. Jag ger dem åtta veckor, sedan lämnar jag över ärendet till Airhelp.

 

Jag har tidigare skrivit om vad man har rätt till när flyget är försenat och hur man kan lösa det, men vad har man rätt till på plats? Medan man väntar.

 

Flyget är försenat

 

FLYGET ÄR FÖRSENAT, VAD HAR JAG RÄTT TILL UNDER TIDEN

 

Eftersom jag aldrig har råkat ut för en sådan här situation, hade jag faktiskt ingen aning om vad jag hade rätt till. För de där 15 eurona vi fick, kan väl inte tänkas täcka ett helt dygn. På konsumenthjälp hittar jag jättebra information. I princip är det samma information som på Norwegians sida. Och så här säger den.

 

Rätt till information om dina rättigheter vid försening på minst 2 timmar [vi fick i princip ingen alls]

När du drabbas av en flygförsening på minst två timmar ska flygbolaget alltid informera dig om vilka rättigheter du har som flygpassagerare. Den informationen ska flygbolaget dela ut på plats.

Rätt till gratis mat och dryck vid försening på mer än 2 timmar [vi fick 15 euro för 10 timmar]

Flygbolaget ska se till att du gratis får ringa två samtal eller skicka två meddelanden samt erbjuda dig gratis mat och dryck i förhållande till väntetiden när:

  • förseningen är 2 timmar eller mer för flygningar som är kortare än 1 500 km
  • om förseningen är 3 timmar eller mer, för längre flygningar inom EU och för andra flygningar mellan 1 500 och 3 500 km
  • eller förseningen är 4 timmar eller mer för flygningar som är längre än 3 500 km och utanför EU

I vårt fall räckte inte 15 euro till en väntan på 10 timmar. Då har man rätt att få ersättning för alla andra rimliga kostnader man haft. Om du köper egen mat och dryck medan du väntar, tänk på att hålla köpet inom rimliga gränser [ingen alkohol] och kom ihåg att spara de specificerade originalkvittona.

 

Rätt till gratis övernattning på hotell vid försening till nästa dag [det fick vi]

Om ditt flyg blir försenat till nästa dag ska flygbolaget stå för övernattning på hotell och transport till och från flygplatsen. Vi fick däremot informationen att om vi bokad eget flyg, skulle hotellövernattningen inte ersättas.

 

Rätt till ombokning eller återbetalning vid försening på mer än 5 timmar [i princip ingen information på ett dygn]

Om ditt flyg blir mer än 5 timmar försenat till slutdestinationen ska flygbolaget erbjuda dig ombokning eller återbetalning av din biljett. Skulle din resa inte längre ha något syfte har du rätt att få tillbaka biljettkostnaden även för den del av resan som du redan har utnyttjat.

Flygbolaget är skyldigt att betala tillbaka dina biljettkostnader inom 7 dagar. Återbetalning ska ske kontant, med elektronisk banköverföring, bankgirering eller check. Om du går med på det kan återbetalning ske genom tillgodokvitton eller på annat sätt.

Kom ihåg! Om du accepterar en återbetalning kan du inte samtidigt begära att flygbolaget kostnadsfritt ska flyga dig vidare till ditt resmål. Däremot kan du i vissa fall begära att du får en gratis flygning tillbaka till avgångsorten snarast möjligt.

 

Flyget är försenat

 

DU HAR DESSUTOM RÄTT TILL KOMPENSATION FÖR INSTÄLLT ELLER FÖRSENAT FLYG GENOM

 

 1. Från Flygbolaget, EU-förordning 261/2004, anmälan görs till flygbolaget. Man kan också ta hjälp av bolag som sköter det åt en, som  Airhelp. Ibland kan processen vara omständig och man orkar bara inte inte sköta det själv. Via Airhelp och Tui kan man få hjälp att få ersättning för flygförseningen. Självklart gäller detta även om man åkt charter med Tui eller valt att flyga reguljärt. Din avgift till Airhelp blir en viss procent av din berättigade ersättning när ärendet är klart. Om ingen ersättning utgår, betalar du inget.
 2. Din egen Hemförsäkring eller tilläggsförsäkring.
  Får du ersättning från försäkringsbolaget har du ändå rätt till full ersättning från flygbolaget.

 

OM MINA TIDIGARE MISSÖDEN  PÅ RESAN KAN DU LÄSA HÄR

 

Flyget är försenat Flyget är försenat

 

Translation:

Today I am talking about what rights one have while waiting for a delayed flight..

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Jag är rätt insatt i planering av kabinpersonal och nej man kan inte veta med all säkerhet hur det ser ut. Man har ett min antal per flyg och antal pax. Kan vara så att vid kraftiga förseningar går max arbetstiden ut först för en del av besättningen men man kan ändå flyga (beroende på interna och externa regler) men med färre pax då det är mindre personal som kan hjälpa till vid ev evakuering. Crew planning försöker titta om så schemana går ihop men när det börjar bli förseningar blir det en kedjereaktion och något som ser ut att lösas kastar omkull puzzlet pga något annat oförutsett.

  Alltid trist när planer kastas omkull men som sagt tur att man jag får kompensation.

  1. Jättebra information och tack för att du tog dig tid att förklara. Men om det flyttar fram flygturen flera gånger och sedan ställer in, känns det för mig ändå konstigt. Att låta ett helt plan vänta i 10 timmar känns på något sätt inte rimligt.. Men det är bara jag. Sen får vi se hur det blir med ersättningen :)

 2. Sofia says:

  Hej! Tack för info. Vi åkte med sas för 3veckor sedan till Island. Planet skulle gå Arlanda Oslo Keflavik. I Oslo fick vi direkt besked att planet var inställt o att vi skulle få hotellövernattning, mat o bli ombokade så fort det bara gick. 48 h senare kom vi iväg. Dock inte så kul då vi förlorade 2 dygn o endast skulle vara där en vecka. Vi förlorade 2 dyra aktiviteter, 2 dygn hyrbil o 2 hotellnätter. Suck! Dock tyckte vi att sas verkade ha skött det bättre än din resa med norwegian. Vi kommer ansöka om ersättning för inställt plan! Är just nu i Frankrike. Åker hem med sas. Orolig att flyget ska bli inställt igen!

  1. Vad oerhört bra att få reda på det direkt. Då kan man ändå planera in lite annat. Sen är det så klart också tråkigt att missa saker man har planerat och betalt dyrt för. Kanske ni har någon annan reseförsäkring som kan hjälpa er att få ersättning för resten. Håller tummarna för att er hemresa går som den ska!

 3. Det mesta jag har fått ut i ersättning är boende på bra hotell med all inclusive ett dygn (+ 24 timmar i Addis, Etiopien som extra bonus, jag var nog gladast, dom andra resenärerna var inte lika roade haha). När jag kom hem kontaktade jag både mitt försäkringsbolag + kortet jag köpt resan med och fick ut ca 3000 utöver hotell/mat som flygbolaget fixade. Helt klart nöjd med den kompensationen.

  1. Haha. Hade jag varit med hade jag nog med varit glad :). Dom sagt, förseningar är inte hela världen, bara man får information så man kan göra något annat under tiden. Jättebra tips att kolla med Visa också. Lägger till det tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *