Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Hellotickets –

Förbereda sig inför en resa

 

Din resa är bokad och du ser fram emot att, vila, uppleva en ny plats och skapa minnen. Men som de flesta av oss vet, kan det vara bra att vara förbered. Det är inte alltid saker går som de ska. Att då ha en liten checklista innan man åker, kan vara en stor hjälp och man kan slappna av på ett helt annat sätt.

 

Självklar är förberedelserna olika, beroende på vart man ska resa och hur länge man ska vara borta. Längre resor kräver så klart lite mer planering. Och självklart, ju fler resor man gör, desto kortare blir planeringen inför nästa resa. Jag tillhör tyvärr inte den gruppen av resenärer som kan planera resan minst ett år, eller mer, före avresa. Jag bokar en till tre månader innan vi åker. Vart vi ska åka har jag däremot ofta klart för mig långt innan. Packar gör vi nästan alltid natten innan. Och om jag ska vara helt ärlig, så har vi inte varit så noga med vaccinationer heller.

 

Första vaccinationerna var när vi skulle till Tanzania och Kenya och var tvungna att ha skydd både mot gula febern och malaria för att kunna resan mellan länderna. Låter kanske lite stressigt för många, men för oss fungerar det bäst så. Ju närmare avresedagen, desto större säkerhet att vi kan åka och inte behöver avboka. Man får hitta det sättet som passar en själv bäst. För många är månaderna med planering innan avfärd också en resa.

 

Detta innebär naturligtvis inte att du behöver vara lika “vårdslös”. När man har betalat dyra pengar för en resa vill man så klart ha ut det mesta möjliga av den och slippa missöden, sjukdomar och onödigt krångel. Med lite planering och förberedelse har man en större chans att enbart få trevliga minnen med sig hem. Idag delar jag med mig av generella tips, som i princip kan appliceras på alla resor.

 

Förbereda sig inför en resa

 

EN CHECKLISTA I TELEFONEN

Jag har skapat en checklista i telefonen, på sådant jag vet att jag alltid behöver ha med mig. Jag använder appen Inkpad. Här finns sådant som man lätt glömmer. Reseadapter, laddare, batteripack och minneskort. Till och med bikini och hopfällbar ryggsäck.

 

RESEDOKUMENT, PASS, KÖRKORT, VISUM & PENGAR

Denna punkt är den absolut viktigaste. Passet är det som absolut måste vara med. Så packa ner det först. Men glöm inte att kolla utgångsdatum. I många länder finns krav på att passet måste vara giltigt 6 månader innan hemresa och innehålla två ostämplade sidor. Dubbelkolla också i fall landet kräver visum för Svenska resenärer. Visum söker du som regel hos ambassaden eller konsulatet för det land du ska resa till. Om du ska hyra bil, glöm inte ditt körkort. Det kan också vara så att du behöver skaffa ett internationellt körkort.

 

Resedokumenten har de flesta av oss numera i telefonen. Men, för en som fått telefonen stulen, är det superviktigt att ha en backup. Lägg kopior i din Dropbox eller Icloud, och i din mail. Vad gäller pengar, fungerar kort bra i allt fler och fler länder. Men undersök landet du ska åka till. I vissa länder fungerar kontanter fortfarande bäst. Ett säkerhetstips är, att alltid ha med dig ett extra betalkort, som du inte har i handväskan eller plånboken. I fall olyckan skulle vara framme. Tänk på att det ofta tas ut en avgift vid kontantuttag i en automat. Ibland både i landet man befinner sig i och från banken hemma.

 

Hyrbil på resan

 

ANMÄL DIG PÅ SVENSKLISTAN

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet du kommer befinna dig i, kan du anmäla dig till svensklistan. Den hittar du på Sweden Abroad.

 

BAGAGEREGLER INFÖR DIN RESA

Flygbolagens frivikt för bagage är oftast 20 kg inklusive ett handbagage som får väga max 5 kg och inte vara större än 45x35x20 cm. Denna frivikt kan dock variera även inom de olika resebolagen. Ofta är frivikten lite högre för längre flygningar. För bagagevikt utöver frivikten tar flygbolagen ut en avgift som varierar beroende på destination.

 

INFÖR FLYGRESAN

Där är två saker som är viktiga för mig. Ett är att ha förberett sitt handbagage för säkerhetskontrollen. Och också förbereda det man behöver på planet, för att inte skapa köer. Det andra är att ha film och musik nerladdat i telefonen. Inte alla flygbolag har TV-skärmar. Och ibland kostar det fortfarande extra.

 

 

HANDBAGAGET

Tre saker vad gäller handbagaget. Ett, ha det som är viktigast för dig här. I fall du skulle bli av med resväskan. Själv bryr jag mig sällan om kläder eller hygienartiklar, finns oftast att köpa på plats. Viktigast för mig är, laddare till telefon och dator. Batteripack så jag kan ladda telefonen. Och mitt reseapotek. Två, igen, förpacka dina påsar med flytande vätskor inför säkerhetskontrollen. Och tre, ha det du behöver på planet lätt tillgängligt.

 

RESEFÖRSÄKRING

Via sin hemförsäkring är man oftast delvis försäkrad. Beralar man dessutom resan med till exempel sitt Visa eller Mastercard, ingår ytterligare försäkring. Vi har dessutom kompletterat vår hemförsäkring med en extra reseförsäkring. Kolla upp vad som ingår i vilken. Finns ingen anledning att köpa resebolagens extra försäkringar. Det mesta täcks av de andra försäkringarna.

 

APOTEK & VACCINATIONER INFÖR DIN RESA

Denna punkt kan se väldigt olika ut beroende på vart man åker. Viktigt om du åker utanför Europa, att undersöka om och vilka vaccinationer du kan tänkas behöva. Ha också alltid med dig ett miniapotek på sådant som du vet att du inte kan vara utan. Om vi reser inom Europa, kan vi inte vara utan apotekets Myggaprodukter. Reser vi till till exempel Asien, finns bättre produkter att köpa där. Finns inga bättre plåster än våra Svenska Compeed. De tar vi med i flera storlekar. För narkotikaklassad medicin behövs ett intyg, vilket utfärdas av Läkemedelsverket.

 

Reser du inom EU kan det vara bra att ha med sig EU sjukvårdskort. Då får man vård på samma sätt och med samma villkor som medborgarna i landet du besöker om du skulle behöva uppsöka sjukvården. EU-kortet kostar ingenting och är giltigt i 3 år. Du beställer kortet på Försäkringskassan.

 

 

PACKPÅSAR & PACKKUBER

Detta är konstigt nog ganska nytt för oss. Men underlättar så mycket att hålla ordning och reda i resväskan. Framför allt om man reser runt. Vill man ta det till en annan nivå, kan man ha packkuber i olika färger, avsedda för olika saker. Fungerar super vare sig du reser med ryggsäck eller resväska.

 

UTFLYKTER & UPPLEVELSER

Ibland kanske man har något specifikt i åtanke, inför inför en resa eller destination man besöker. Man kanske vill göra en vinprovning. Besöka en specifik sevärdhet. Då kan det vara en bra idé att boka redan hemifrån, så man säkert får en biljett. Inför vårt besök till Alhambra i Granada, blev vi utan biljett på grund av att alla biljetter var utsålda. I flera dagar. I Barcelona råkade vi ut för samma sak, när vi fick återkomma dagen efter för att besöka Park Guell. Hellotickets.se erbjuder biljetter till turer och aktiviteter till exklusiva priser. Här finns turer både i New York, Barcelona, Rom och Sevilla.

 

 

Translation

Here are my seven best tips for preparing your trip and vacation.

 


Dagens artikel presenteras i betalt samarbete med Hellotickets.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *