Tobago, Corbin Wildlife Scantuary

 

Första gången vi hyrde bil på en resa var i Usa. Andra gången var på Mexikanska Cozumel. Vi hyrde en jeep med tvivelaktigt tak och självklart hällde regnet ner just den dagen och självklart regnade det in i bilen. Vi började tidigt under vårt resande hyra bil för delar av resan. Det gav oss en massa frihet och större möjlighet att upptäcka landet vi befann oss i.

 

Vi upptäckte dessutom att vi faktiskt sparade pengar genom att inte behöva åka på arrangerade turer. Vi har bland annat haft hyrbil i Usa, Albanien, Makedonien, Mexiko, Malaysia, Kap Verde, Spanien, Mauritius, Japan, Borneo, Frankrike och Costa Rica. En av de mer minnesvärda bilresorna var Costa Rica. Costa Rica är ett fantastisk land på många sätt. Eftersom landet inte är så stort blir inte heller avstånden så stora. Den fantastiska naturen gör att bilfärden inte bara blir en bilfärd utan också en stor del av resan. Costa Rica är ett av de enklaste länderna vi kört i.

 

Att hyra bil på en resa är en upplevelse lika unik för alla som en resa. Många har extremt dålig upplevelse av uthyrare och villkor. Jag vet inte om vi har haft tur, för än så länge har vi klarat oss undan komplikationer och dåliga uthyrare. Man kan aldrig helt gardera sig för saker som kan hända, men man kan alltid vara lite bättre förberedd. En liten parentes, drömmer fortfarande om att hyra en sån dära liten italiensk bil.

 

 

VEM SKA MAN HYRA BIL AV?

Självklart känner man sig alltid tryggare när man hyr bil av ett stort och välkänt företag. Men ibland finns de kanske inte representerade dit man åker. Då får man lita på att något av de lokala företagen är lika bra. Den största skillnaden är kanske slutpriset. En låg grundhyra kan ändå leda till ett stort slutpris på grund av dyra tillval. Det är kanske en av de stora fördelarna med de stora bolagen. Man bokar bilen innan man åker hemifrån och vet vad slutpriset blir. Oftast får man dessutom ett bättre pris om man bokar bilen hemifrån.

 

Ibland kanske man inte har planerat att hyra bil och ändå vill göra det när man väl är på resmålet. Då kan det vara bra idé att höra om hotellet man bor på har någon samarbetspartner. Det blir oftast lite dyrare, men å andra sidan har man lite säkerhet i att det är en trygg biluthyrare.

 

 

FÖRSÄKRINGAR

Detta är nog de svåraste biten att reda ut. Många har kanske redan något reseskydd via sin hemförsäkring, men man kan också teckna till extra försäkringar där man hyr bilen. En trafikförsäkring ingår oftast när du hyr bilen men den täcker bara skador på andra personer och andra fordon, inte på din hyrbil. Vi tecknar ALLTID till en självriskeliminering [excess elimination]. Den kostar några tior extra per dag [ibland mer], men å andra sidan slipper man en stor självrisk om olyckan är framme. Olika länder har olika försäkringar och olika skydd. Det kan vara bra att läsa på hemifrån.

 

HYRBILEN

Det är lätt att bara sätta sig i bilen när man fått nyckeln till bilen och köra. För att undvika konflikter och krav i efterhand, inspektera bilen med uthyraren. Gå runt och leta efter repor, bucklor, stenskott eller andra skador på bilen och se till att det noteras på kontraktet. Ta kanske också bilder om det behövs. Eller filma bilden innan du lämnar uthyrarens parkering.

 

 

BEHÖVER MAN INTERNATIONELLT KÖRKORT

När man hyr bil i Europa eller Norden behöver man inte fundera så mycket kring körkortet. Mer än att inte glömma det hemma. Men funderar man på att hyra bil i andra delar av världen kan man behöva undersöka om internationellt körkort behövs. Och i många länder utanför Eu behöver man ett internationellt körkort. Att inte ha ett kan riskera böter.

För att få ett internationellt körkort behöver man ha ett svenskt körkort. Det internationella kortet är i princip en översättning av ditt svenska körkort och behöver visas tillsammans med sitt Svenska kort. Det finns två varianter man kan söka. På ansökningsblanketten anger du de länder du ska resa till. Då får du automatiskt rätt variant. Den ena varianten gäller i tre år och den andra i ett år.

LANDSKODER FÖR INTERNATINONELLT KÖRKORT

XX = Internationellt körkort krävs eller rekommenderas starkt
X = Internationellt körkort rekommenderas.
0 = Internationellt körkort behövs inte. Svenskt körkort räcker.
1 = Innan du får köra måste ditt svenska eller internationella körkort godkännas av landets polis eller annan myndighet. Om du hyr bil ordnas det här i vissa länder av biluthyraren. Ibland tar man ut en avgift.
2 = Varken svenskt eller internationellt körkort godtas. Ibland går det ändå att få ett tillstånd på plats, så ta med internationellt körkort. Det kan underlätta.
3 = Kvinnor tillåts inte köra bil.
4 = Gäller bara om du kör ett utlandsregistrerat fordon eller jordansk hyrbil. Övriga jordanskregistrerade bilar får inte köras på internationellt körkort.

 

Om du vill skaffa ett internationellt körkort eller om du har fler frågor, kan du kontakta någon av de här organisationerna:

 

 

ANNAT ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA HYRA BIL

# Depositionsavgift när bilen hämtas ut. Ett belopp reserveras på ditt kreditkort i deposition [kolla upp vilka kreditkort som går att använda] . Beloppet varierar och kan vara på allt från 5 000 kronor och upp till 15 000 kronor eller mer. Pengarna finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen.

# Hyrbil i Usa behöver ses över lite extra. Den vanliga trafikförsäkringen är inte mycket värd. Där måste du komplettera med Liability Supplement/Addition LIS. Är bilen bokad från Sverige brukar det här tillägget ingå. Hyr du bilen på plats i USA blir det en extrakostnad. Merförsäljning är också ganska vanlig. Man försöker sälja på en både uppgraderingar av bil och olika försäkringar.

# Ska du korsa landgränser under resan? Kolla med hyrbilsföretaget att det är OK. För resor till östra Europa kan det finnas restriktioner. Grannländerna kan också ha krav på dokument och utrustning som inte behövs i uthyrningslandet.

# Flest tvister är det med hyrbilsföretag i Italien, Spanien och Tyskland.

# GPS kan behövas hyras vid sidan om. Kolla att det finns en tillgänglig när du hämtar bilen.

# Att boka bilen innan du är på plats är både billigare och garanterar att du faktiskt får en bil.

# Kolla så att du inte behöver ett Internationellt körkort. Lätt ordnat hemma och man kan lägga till flera länder samtidigt. Ansökan görs hos Motormännen.

# Oftast behöver du ha med både pass och körkort när du ska hämta ut bilen.

# Tänk på att det ofta tillkommer en extraavgift för varje person som ska köra bilen.

# Behöver du vinterdäck? Inte säkert sådana ingår.

# Behöver du bilbarnstolar? Det kan ibland vara billigare att ta med de man har hemma. Kolla upp i förväg.

# I vissa länder kan man få böter om man kör med flip-flops. Kolla med uthyraren vad som gäller.

 

“OCH glöm inte körkortet hemma.”

Här kan du se en litet klipp från när vi körde i Tirana i Albanien. Kanske enda gången någonsin som jag önskade att vi åkte taxi eller buss istället. Läs mer på  Auto Europe, Motormännen och Hyrbil. 

 

 

Translation;
Renting a car on your vaccation can be very liberating. But there are a few things you have to be prepered for. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Väldigt bra tips om att hyra bil! :)

  1. Tack Helena. Hojta till om du tycker vi missat något.

 2. emolis says:

  Vad roligt att du rekommenderar att köra bil på Costa Rica. Vi har funderingar på en resa dit nästa år (jag är ute i god tid i min reseplanering :) ) och har hört så mycket att det är dåliga vägar osv. Kanske blir det hyrbil då ändå, gillar friheten med bil. Förresten, det är inte vänstertrafik där väl?

  1. Vägarna var bättre än vi trodde, men å andra sidan har man inte så bråttom och kör inte fort. Snitt på 70 :). Rekommenderar verkligen hyrbil där. Men glöm inte att det alltid är lire mer hektiskt i storstäderna.

 3. Älskar bilden med den lilla röda fiatin(?)!!

  1. Jag med. Måste hyra en sån nästa Italienresa :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *