Året som gick i resor, 2023

 

Det är dags att sammanfatta året som gick i resor. 2023 blev för oss mig lite av ett återvändarår.  Länder som Turkiet, Tunisien och Österrike har jag inte besökt på mellan 20 och 35 år. Detta år fick jag chansen att återupptäcka dem.

 

ÅRET SOM GÅTT

Inflation. Höga matpriser. Höga elpriser. Och höga priser på drivmedel, har tvingat många svenskar att än en gång stanna hemma i Sverige. Ett Sverige som uppmätt den varmaste temperaturen i Juli på 120 000 år. Jag tror att längtan efter resor ökat. En längtan att få en vecka när man kan släppa verkligheten. Samtidigt, har det kanske varit svårt att förverkliga, när många fått ett svårare ekonomiskt läge.

 

För mig har året som gått inneburit lite mindre antal resor. Och kortare. Någon långresa har det inte blivit. Av flera anledningar. Brist på tid, annat jobb, min hälsa som gått ner, upp och ner. Jag har under året, precis som året innan, lagt mer tid på att uppdatera gamla listor, artiklar och och att ta bort artiklar som jag känt inte är aktuella längre. Över 200 artiklar har fått se papperskorgen.

 

 

VAD HAR ÅRET 2023 INNEBURIT I SIFFROR?

Under 2023 genomförde Google en programändring av sitt statistikprogram. Ett verktyg som räknar helt annorlunda än det föregående. Så för mig, är det nu svårare att jämföra siffror med tidigare år. Men jag kan fortfarande räkna allt utanför programmet :). Det blev inga nya länder i år, så det står på önskelistan inför 2024. Och fler roadtrips i Sverige. Så här har 2023 sett ut i resor.

5 utlandsresor, 6 besökta länder [En resa gick till två länder].
0 nya länder.
2 besökta världsdelar. Europa och Afrika.
1 roadtrip i Sverige, Skåne.
3 huvudstäder. Tunis, Prag och Istanbul.
75 nya inlägg [35 nya 2022][några artiklar är dock uppdateringar av äldre inlägg]

 

Jag gick in i 2023 med en känsla av nystart. Efter åren med Corona och trötthet. Känslan fick jag behålla cirka en månad. Sedan kom kriget i Ukraina. Det påverkade mig mer än jag vill erkänna. Funderingarna kring vart vi skulle resa landade i närområdet. Men nu ser jag fram emot ett 2024, men nya äventyr och nya spännande destinationer. Och ett slut på krigen som pågår.

 

Tack alla ni som besökt oss här på sidan under året. Ser fram emot att få dela ett nytt år med er, nya resor och nya äventyr. Önskar er alla god hälsa & Gott Nytt år!

 

Tidigare års sammanfattningar hittar ni här, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 

 

 

TOPPLISTAN ÅRET SOM GICK

FAVORITUPPLEVELSE
Bland alla upplevelser vi fått, är det ändå en som sticker ut. Naturreservatet Las Dunas de Corralejo på Fuerteventura. Den vita sanden, sanddynerna och känslan av att vara nästan ensamma. En raritet idag när man reser. Jag måste också nämna hagelstormen vid Gardasjön. Som trots att det egentligen inte var en favoritupplevelse, direkt, men som lärde oss massor om oss, hur vi hanterar kriser och att man alltid måste vara beredd på det oförutsedda.

FAVORITSTAD
Sidi Bousaid i Tunisien tar topplatsen detta år. En blå och vit oas vid Medelhavet.

FAVORITHOTELL
Detta år bodde vi på många fina hotell. Men priset tar Das Edelweiss i Grossarl, Österrike.

FAVORITLAND
Tror att Tunisien vinner detta år. Även om jag verkligen gillar de andra länderna med. Kanske att det är lite mer exotiskt. Kanske sällskapet. Och kanske att jag för ovanlighetens skull, kunde ha med mannen på denna resa. Oftast vill man bara ha med en person från en resesajt när det kommer till jobbresor. Jag reser helst med G, för det är då resan känns mer äkta att skriva om.

FAVORITER PÅ INSTAGRAM
Numera räknar man knappt antal gilla på Instagram. Istället tittar man på mått som räckvidd. Men för att kunna jämföra, kör vi som vanligt de mest gillade.

Årets topp 9 på Instagram

 

2023 | ÅRET SOM GICK I RESOR


JANUARI | SPANIEN, FUERTEVENTURA

För första gången på många år, blev det en veckoresa istället för en långresa. Valet föll på Fuerteventura. Jag som evigt bedyrat att aldrig åka till Kanarieöarna igen. Jag fick en riktig tankeställare. Vi älskade Fuerteventura och återfört öarna till besökbar destination.

Spanien, Fuerteventura

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

 

FEBRUARI | HEMMA I SKÅNE

En ganska händelsefri månad som tillbringades hemma i Kristianstad.

MARS | KAPPADOKIEN I TURKIET

Årets första jobbresa går till Turkiet. Bara ett halvår efter förra besöket. Denna gång får jag upptäcka mer av Istanbul och göra ett återbesök i Kappadokien. Får dessutom en “förstagångenupplevelse”, med “flying dresses”. Kanske skriver mer om det någon dag :).

Turkiet, Kappadokien

 

APRIL | WEEKEND I MALMÖ & KROATIENEVENT

I femtioårspresent fick vi båda, av min familj, ett besök på Tareq Taylors restaurang Kockeriet i Malmö. Samtidigt prickar vi in att bo på MJ´s, ett av hotellen på min önskelista. Ärligt fick varken Kockeriet eller MJ´s högsta betyg. Mer okej än “over the moon”.

Skåne, Malmö, Mj´s hotell

Malmö, Mat och vin, Kroatien

 

MAJ | STUGLIV I ÖSTRA SKÅNE

Nästan hela Maj spenderades i vår stuga strax norr om Österlen. Jag vet inte om det var vädret, att jag var redo för stugliv, eller om jag var för trött för att åka hem, som gjorde att jag bodde här nästan en hel månad. Rekordet från fyra nätter i rad till en hel månad. Enda nackdelen, är möjligtvis de där extra glassarna och extra glasen vin som lätt slinker ner. Så tacksam för alla besök under denna period. Hoppas så klart på repris till våren.

Månadssvep, Nyehusen

 

JUNI | TUNISIEN

Tunisien var ytterligare ett land som fanns på listan över länder vi inte skulle återvända till. Och ytterligare ett land som fick återföras till listan på besökbara länder. Tunisien gav oss allt denna runda. Pittoreska byar. Vackra vita stränder. Historiska sevärdheter. God mat. Underbart sällskap. Och, viktigast av allt, massor av kattmöten :).

Tunisien, Sidi Bou Said

 

JULI | ROADTRIP I ÖSTERRIKE & ITALIEN

Då har vi kommit till den mest händelserika resan vi gjort på många år. En vecka som kom att omfatta två länder, Italien och Österrike. Som gav oss de vackraste vyer, de ljuvligaste byar, en Mozartkoncert, övernattning på lyxhotell, och en hagelstorm som kom att förstöra vår hyrbil. Som i sin tur ledde till en tågluff från Italien tillbaka till Österrike och sedan hem till Sverige, via Danmark.

Österrike, Hallstatt

 

AUGUSTI | HEMMA I SKÅNE

Efter Juliresan, var vi ganska nöjda med att ta det lugnt med katterna hemma i stan.

SEPTEMBER | STUGLIV I ÖSTRA SKÅNE & ÖSTERLEN

Vi tillbringade några dagar, kanske en vecka eller så i stugan. Den kombinerade vi med en roadtrip på ett höstigt Österlen.

Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

 Sverige, Skåne, Österlen, Äppelkusten

 

OKTOBER & NOVEMBER | HEMMA I SKÅNE

Två ganska händelsefria och lugna månader. Förutom att vi då tjuvstartade Julen med Julpyssel i början på månaden.

Månadssvep

 

DECEMBER | TJECKIEN

Årets sista äventyr går till Tjeckien. Ett land som jag återvänt flera gånger om till senaste åren. Jag firar in julen genom att besöka Julmarknader i både Prag och Pilsen. Men det blir så klar mycket mer än så. Tjeckisk mat, ölspa och ett besök på Urquell Pilsner.

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

Translation:
Looking back at the year that has past in travelling. It has been a strange year. We just survived Covid and instead entered a year full of international conflicts and wars. But I am still greatful for living in a part of the world, not having to worry for everyday life. Sending all my love to the people of the world.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jag undrar om det har med åldern att göra eller att jag rest så mycket men mer och mer uppskattar jag att återvända till resmål. Att få fördjupa snarare än scanna av.

    1. Kan absolut vara så. Men jag väljer nog ändå nya resmål när jag får välja. Behöver den där känslan av att få upptäcka något nytt och spännande :). Tack vare att det gått så många år sedan jag besökte årets länder, kändes det ändå lite som första gången. På trettio år, har ju många av minnena mattats av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *