Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

 

Att bli förälskad i landskapet och den ovanliga naturen på Fuerteventura är inte svårt. Det spektakulära landskapet skapas av en kombination av öken, vita sanddyner, svart lavalandskap och karga klippor. Fuerteventura är den näst största ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna och här hittar man ett av de absolut vackraste av naturreservat.

 

Morgonen när det är dags att lämna tillbaka hyrbilen, har vi några extra timmar innan det är dags. Så vi passar på att besöka Corralejos, kanske mest sevärda sevärdhet. Enligt oss. Cirka 2,5 kilometer utanför staden hittar man de absolut finaste badplatserna på ön. Enligt mig. Bland kritvita sanddyner i naturreservatet Las Dunas. Här kan man njuta av skummande vågor och sand som vindarna fört med sig från Sahara. Strandområdet är naturskyddat och det känns nästan öde.

 

Vi andas. Tar in miljön. Där vi har stannat, finns nästan inga besökate alls. Två ytterligare par utöver oss. Vi tar massor av bilder. Filmar lite med drönaren. För hur kan man låta bli. Sätter oss ner en stund och önskar att vi hade kunnat stanna många timmar till. Men hyrbilen måste tillbaka.

 

FUERTEVENTURA ETT UNESCO Biosfärreservat 

Sedan 2009 har ön varit ett UNESCO Biosfärreservat. 2015 fick den även utmärkelsen stjärnljus-reservat, tack var de mörka himlarna fyllda med tindrande juveler hellre än konstgjort ljus. Fuerteventura ska vara 20 miljoner år gammal och en gång fanns här berg som var så höga som 3000 meter. Nu är dess landskap fullt med vida slätter och mjuka kullar där den högsta kullen är strax över 800 meter. Enligt Unesco har Fuerteventura den största öknen i Europa. Ett sandig landskap som tycktes fortsätta i evigheter. Det är en livsmiljö som inte gör livet lätt för jordbrukarna.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Fuerteventura hittar du här.

 

 

VANDRING I DUNAS DE CORRALEJO

Det är mjuka sanddyner av ljus sand så långt ögat kan nå. Strandområdet är en nationalpark som sträcker sig flera mil längs kusten. Endast ett par hotell hann uppföras på sanddynerna innan regler som begränsar byggande infördes. Genom naturreservatet går också en av Fuerteventuras många vandringsleder. Det är en led populär bland både vandrare och löpare. Det är en 11,9 kilometer slingled som tar i genomsnitt två och en halv timme att gå. Och även om det är en populär led, finns här massor av yta, för att hitta en helt folktom plats att fika eller pausa på.

 

ANDRA VANDRINGSLEDER PÅ FUERTEVENTURA

Det finns många vandringleder på Fuerteventura. Trots att mesta av ön har ett kargt landskap, är öns natur och landskap otroligt varierat. Här kommer fyra olika leder du kan gå. Vill du ha fler tips, går du bara till Alltrails där du hittar många, många fler vandringsleder.

 

GRAN VALLE | En vandringsled genom naturparken Jandía
Startpunkten för denna vandring är en grusväg som binder ihop Morro Jable med Jandía. Man vandrar genom en rik natur och slutar på den vildvuxna stranden Cofete. Vandringen är på cirka två och en halv timme och är sex och en halv kilometer lång.

VALLEBRON | Trekking bland mytomspunna berg och gamla kapell
Denna vandringsled tar dig förbi Tindaya som är ett symboliskt berg för ön och som tidigare var en helig plats för ursprungsbefolkningen. Den 16 kilometer långa rutten i Vallebrón går genom en u-formad dal som ligger indelad i två nedsänkningar där det främst växer törelväxter och karga buskar som ärttörne och hagtorn. Den här mycket svåra vandringsleden tar fem timmar och består av stigar, spår och vägar.

VOLCAN CALDERON HONDO
Den här 4,7 kilometer långa slingleden hittar man i närheten av La Oliva, Fuerteventura. Den anses generellt vara en medelsvår led och tar i genomsnitt en och en halv timme att gå.

PRESA DE LAS PENITAS | Ermita de la Pena
Presaleden är 3,7 kilometer, fram och tillbaka och ligger i närheten av Betancuría, Fuerteventura. Den anses generellt vara en lätt led och tar i genomsnitt 50 minuter att gå. Det här är ett mycket populärt område för vandring och Löpning.

 

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

Spanien, Fuerteventura, Corralejo naturreservat

 

Translation

With sand blowing in from the Sahara in Africa,  the nature reserve Les Dunes de Corralejo is a msgical place. Here, in the north of Spanish Fuerteventura, you can do hikes or just enjoy a bright veach day.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

 1. Fuerteventura är verkligen en magisk Ö. Vi bor själva på Gran Canaria och försöker åka över till Fuerteventura åtminstone 2-3 gånger per år. Det finns väldigt få stränder i Europa där man kan ligga på en milslång sandstrand och vara nästintill helt själv, den känslan av harmoni och total avkoppling är oslagbar.

  1. Håller så med. Vi blev helt betagna i naturen på ön, och framför allt Les Dunas. Så oväntat med sanddyner av detta slag. Vad tycker ni om Lanzarote och Teneriffa?

 2. Miranda says:

  Åh jaaa, så himla mycket det finns att se och uppleva på de kanariska öarna, trots att många tror att det bara är sol, bad och överförfriskade turister som erbjuds. Om vi skulle tvingas välja så blir våra topp 5 favoriter bland öarna ändå:
  1. Gran Canaria (måste ju välja där vi bor;)), ön har allt för alla smaker och intressen. Ett besök på ställen som Tejeda, Agaete, Moya, Valsequillo och Terror rekommenderas, vilka alla är så långt från massturismen som man bara kan komma.
  2. La Gomera (lugnt, vackert och pittoreskt).
  3. Fuerteventura (de låååånga och de så fantastiska stränderna)
  4. Teneriffa (på grund av grönskan, upplevelserna och vandringslederna)
  5. Lanzarote (häftiga grottsystem men annars kanske den minst spännande av alla öarna).

  1. Åh stort tack för alla fantastiska tips. La Gomera har jag inte ens tänkt på, så den åker upp på listan.

   1. Miranda says:

    Det var så lite så, bara toppenroligt att kunna tipsa om några riktiga godbitar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *