Det har blivit dags för årets sista månadssvep. Jag läste en artikel häromdagen om hur man uppfattar tid. När man är ung, kan en vecka kännas som en evighet. Medan, när man är äldre, raka motsatsen. Jag kan bara instämma. Det här året kom och försvann. Tänk, det är redan fyra år sedan vi hamnade mitt i en pandemi. En som de flesta av oss redan lagt bakom oss.

 

Augusti till Oktober var månader med mycket sömn och vila. Tacksamt har jag under november och december orkat lite mer. Något som verkligen behövs för att man ska kunna behålla den mentala hälsan :). Det har till och med blivit några dagar i Tjeckien. Om än något modifierade för att orka.

 

Listan på saker som skulle behöva göras och läsas på om blir bara längre och längre. Bland annat att komma underfund med nya statistikprogrammet Google Analytics 4 [som tyvärr behövs om man vill kunna göra samarbeten], som jag har såå svårt att komma underfund med. Att skriva färdigt ett ohälsosamt ofärdiga artiklar. Bokföra. Och att orka umgås mer med mamma, syskon, syskonbarn och mannen min. Och helst, orka jobba mycket, mycket mer.

 

 

EVENT OM KVINNORS FÖRETAGANDE 

Jag var på ett event på Kid Airport med Företagarna. Med mig hade jag äldsta vännens äldsta dotter. På tal om att tiden går fort. När blev hon vuxen. Hon var mitt första kompis/syskonbarn. Vi lyssnade på en intressant föreläsning av företagsledaren Hélène Barnekow, som har blivit hyllad för sitt ledarskap och som drivs av en stark etisk kompass och vilja till förändring. Jättespännande att höra hennes tankar om kvinnor i ledarroll och om kulturell kompetens i företagen.

 

Hélène berättar: “- När jag blickar tillbaka ser jag en röd tråd av att jag har antagit utmaningar där framgång inte alltid har varit självklar. Jag har haft chefer och ledare som har vågat satsa på mig även när jag inte nödvändigtvis passade in på papperet, och detta har verkligen definierat min resa. Jag har kastat mig in i olika projekt och kontinuerligt utvecklats.”

 

Månadssvep

 

JULMARKNAD I KRISTIANSTAD & JUL I TJECKIEN 

Samma dag som jag ska åka till Tjeckien, hinner vi med en kort promenad genom Kristianstads Julmarknad. Trots att vi bor mitt i stan, har jag inte varit där på många år. Den där tröttheten ni vet :). Det var så underbart att se stadens centrum åter lysa upp. Något som tyvärr mattats av sedan shoppingcentret byggdes. Kanske inte oväntat.

 

Fyra dagar i Tjeckien är en precis lagom mjukstart på resandet. Jag har väl sällan rest så lite som detta år. Men det har faktiskt varit helt okej. I Pilsen tillbringar jag två dagar med journalister från Belgien, Tyskland, Österrike och Italien. De två äldre herrarna [75 till 80 årsåldern], gör hela min höst. Så oerhört roliga, kunniga, pigga och intressanta att lyssna på. Roligast var kanske att av den ena herren bli kallad “you youngsters”, :).

 

Jag hade turen att få uppleva en vit vinter i både Prag och Pilsen. Målet var att få uppleva julmarknaderna, men jag kom hem med så mycket mer upplevelser. Jag besökte Pilsner Urquell, pilsnerns hem. Jag fick än en gång uppleva ölspa. Och uppleva Pilsens underjordiska gångar.

 

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

Tjeckien, Pilsen, Plzen, Julmarknad

 

JULEN

Annandag Jul tillbringas tacksam och lugnt i soffan hemma med två överkelna katter. Massor av kaffe, mammas kokoskakor, som fick, med hem och bakom scenen på årets Julkalender Trolltider på TV. Tre dagars julfirande tar på krafterna. Men jag är sååå tacksam för att jag detta år, faktiskt hade ork och energi att ens kunna vara med.

 

Lille Jul var det kalkonmiddag hos bror och fina svägerskan. Jag hade fixat ett julklappsspel till barnen, idén kom från Tiktok. Riktigt roligt. Och det finns flera olika varianter på leken. På själva julafton körde vi klassiska julklappsleken, där några av barnen fick vara med för första gången. Och kanske sista. Det där med att julklappar stjäls, är kanske lite för känsligt… trots att man förberett dem.

 

Juldagen var det lunch på julrester. Varför smakar maten alltid bättre dagen efter :)? En riktigt mysig final blev det hos finaste kusinen, som hade dukat upp det värsta gottebordet. Och Lussebullar till mig ♡.

 

Månadssvep

Månadssvep

 

RESA MEDVETET, RESFREDAG & BLOGGARNA JAG LÄSER JUST NU

Det finns inte jättemånga resebloggar i Sverige. De flesta som fortfarande är aktiva, har hållit på nästan lika länge som mig. Jag läser kanske ett tiotal, men följer egentligen bara en. Resfredag. En av de senaste artiklarna som Annika skrev, sammanfattade så bra, vad det innebär att vara resebloggare och vad vi egentligen vill bli titulerade.

 

Några av resebloggarna jag tycker man ska läsa. För att få dagliga artiklar, om husbilsliv och mycket annat, ska man följa Freedom Travel. För unika och fantasifulla artiklar om annorlunda boende och matupplevelser Fantasy Dining. För humor, vandring och klättring 4000 mil och Upplevelsebloggen. För vackra bilder och intressanta artiklar Rucksack. Och inte att förglömma “nykomlingen” från Stad till strand som alltid bjuder på fina artiklar med vackra bilder.

 

Men senaste månaden har Linda på Resa Medvetet levererat många intressanta och tänkvärda inlägg. Inlägget om krisen mellan Israel, Palestina och Hamas berörde. Hon vågade ta sig an några av känslorna som kanske många av oss just nu har.  En annan intressant tråd hon följt upp, är turismspaningar som några resebloggare gjorde 2019. Nu fick vi en möjlighet att reflektera över våra tankar då versa nu. Lindas blogg är också unik. Hon är den enda, vad jag vet, som skriver om att resa medvetet, om hållbarhet, miljö och politik och har det som grund kring sitt resande. Alla spaningarna kan du läsa här.

 

 

DESSERTBOK FÖR RESEÄLSKARE

Christine på 29 grader, är resebloggaren och fotografen, som precis släppt en dessert och resebakbok. Christine är redigerare och bearbetningsproducent för bland annat TV4, SVT och Kanal 5. Och har gjort de flesta säsongerna utav TV-programmet ”Hela Sverige Bakar”. Boken kan du köpa här.

 

“Sweet Trips är en inspirerande resebakbok om tropiska platser, fylld med ett 100-tal läckra recept till hemmaköket. Allt från tårtor och kakor till cheesecakes och glass. En bok att njuta av och som får dig att längta ut i världen.”

 

Månadssvep

 

MÅNADENS DOKUMENTÄR & TV-SERIER

Jag är inget direkt fotbollsfan, men jag har trots det, sett dokumentären om Beckham. Den är absolut sevärd, men hamnar inte bland mina favoriter. The Last of us. Denna serie som det pratats om så mycket. Det tog tid innan jag gav mig på den. Men två avsnitt in och jag var fast. När kommer nästa säsong? Snart please!

 

Det har också pratats mycket om The Squid Game under 2023. Men trots det lockades jag inte av att börja titta på den. Kanske för att den är på Koreanska. Jag har av någon anledning jättesvårt för att se filmer och serier på andra språk än Amerikanska och Engelska. Men så dök en realityserie upp. Squid Game: The Challenge. En amerikansk serie. 465 personer går in. Varav en svenska. En kommer ut med 4.4 miljoner dollar. Jag tyckte den var så intressant, att jag faktiskt nu kanske ger mig på den Koreanska.

 

Månadssvep

 

Translation
So it´s that time of the year. The last monthly recap. About the Christmas celebrations. About my trip to the Czech Republic and about the Swedish Travel blogger society.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *