Första fotolektionen gav inget. Så jag bestämde mig för att ge mig själv en lekion. Jag tog med mig instruktionsboken till kameran och gav mig ut. Mitt första uppdrag. Läs om slutartid; [slutaren öppnar och stänger in ljusinsläppet till filmen eller sensorn.

 

Den reglerar hur länge filmen/sensorn utsätts för ljus. Tiden som den är öppen kallas för slutartid eller exponeringstid.] Så jag bestämde mig för att bara fota genom att ändra slutartiden och inget annat. Många kommer säkert tycka att det där borde man väl kunna? Verkligheten är så här, vi är många som älskar att fotografera, men när det kommer till det tekniska är det rena grekiskan. Ibland känns det som att man måste vara mattegeni för att förstå kamerorna idag.

 

Jag är estet, jag vill inte lära mig matte. Trots det är det sällan jag fotar i Auto-läge. Så mitt mål är att lära mig förstå vad som händer när jag gör en speciell inställning. Lektion Ett, här kommer några bilder [fotade samma motiv med fler inställningar, för att se skillnaden, men väljer att lägga ut lite olika motiv här];

 


Exponeringstid 1/200 sek


Exponeringstid 1/250 sek


Exponeringstid 1/500 sek


Exponeringstid 1/2500 sek

 

LEKTION TVÅ | TEKNIK

Teknikfreak? I wish! Lite klokare? Ja, faktiskt. Smekmånaden är över och gruppen är lite öppnare. Fler frågor, fler diskussioner och fler svar. Skönt att vi alla börjar krypa ur våra skal. Fler frågor, ger fler svar och jag börjar förstå lite mer, men bara lite. Idag bombarderades kursledaren med frågor, vilket måste ha gjort det svårt att hålla en rak kurs, men vi vill så gärna förstå, kunna allt, helst på en gång…

 

Det tråkiga vädret har inte inspirerat till att ut och fotografera. Därför blev det till att plocka fram lite gamla bilder. Rätt kul att man börjar förstå lite av informationen i bilderna…

 


 

LEKTION TRE | LJUS & RÖRELSE

Medan de andra på kontoret tar fika och kaffe, passar jag på att titta igenom morgonens bilder. En lång promenad, med fokus på att ta bilder med mycket ljus och rörelse. Att hitta rörelse är väl kanske inte det lättaste att få på beställning, men ankorna ställer alltid upp. Det blev många bilder, både bra och dåliga. Men valet för inlägget är de som fick mig att le lite, alltså inte de skarpaste ankorna i högen…

 
 

LEKTION FEM | TEMA

Förra veckan var jag på den femte och sista lektionen på min fotokurs. Och redan känner jag lite saknad. Jag hade gärna gett mig på några lektioner till, för det finns ju så mycket mer att lära sig och förstå. Kursens upplägg med varannan vecka, var perfekt för mig, två veckor på sig att ladda batterierna mellan gångerna. Lite klokare har jag blivit, och börjat använda systemkameran lite mer. Inför lektion fem, fick vi en liten hemuppgift, att ta en serie bilder med en röd tråd i. Min idée, tåg och tågspår. Först gjorde jag en serie i färg, men tyckte att det kunde vara lite kul att se vad som hände när man photoshopade lite, och så här blev resultatet av några av bilderna…

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *