Spinning är en träningsform som utförs på en specialdesignad motionscykel. Kort sagt är spinning cykling inomhus till musik där cyklisten själv bestämmer terrängen. För detta finns specialutvecklade cyklar, spinningcyklar eller bodybikes. Spinningcykeln är stabilare än en vanlig motionscykel och man kan ändra motståndet steglöst för att på så sätt efterlikna motlut och nedförsbackar.

Spinning härstammar från USA och har funnits i snart 20 år. Det började 1987 då den före detta tävlingscyklisten och triathleten Johnny Goldberg skulle träna inför ett non stop-cykellopp genom hela USA. Eftersom han inte tyckte om vanliga motionscyklar började han utveckla en ny form av träning. En motionscykel med böjt styre, smal sadel och med fast kedjebana, för att cykeln skulle påminna så mycket som möjligt om en racingcykel. “Spinningcykeln” började så småningom sprida sig runt hela världen i olika format och den utvecklades efter hand allt mer och mer. I de spinningklasser som idag finns på gym världen över är musiken och gruppkänslan en del av upplevelsen.

Träningen passar de flesta, oavsett hur tränad man är innan, eftersom var och en själv reglerar motståndet och hastigheten. Detta gör att man bara tävlar mot sig själv och därför slipper negativ jämförelse.

Att träna spinning är lika effektivt som att jogga eller löpträna, men är mycket skonsammare mot lederna vilket gör att man kan träna ofta. Det gör också spinning till ett bra alternativ för överviktiga eftersom det inte belastar lederna som t ex jogging eller gympa gör.

Spinning är dessutom ett bra komplement till annan träning eftersom man tränar kondition och syreupptagningsförmåga. Spinningens effektivitet grundar sig på användning av lår- och de stora stjärtmusklerna dvs. kroppens största muskelgrupper. Det här betyder också att hjärtat och blodcirkulationen får arbeta mycket, vilket resulterar i att konditionen förbättras snabbt  och att kaloriförbrukningen blir mycket hög.

Här kommer ytterligare en nostalgitripp. Spinninguppvisning med Xercise på Lilla Torg i Kristianstad sommaren 2004. Tjejerna från vänster, Auris, Ida, Linda och Linda. Se klippet på Youtube. Eller bara klicka på bilden.

 

 

Källa: [Spinningcykeln]
Bild: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *