Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Sidi Bou Said. Ibland Sidi Bousaid. Eller Sidi Bou Saïd. En av de där upplevelserna som gör en hel vecka och som ger en minnen att ta hem för resten av livet. Vi hamnar där en sen kväll och då händer det som inte får hända under en resa. Jag känner direkt en viss stress.

 

Stress över att inte hinna upptäcka denna ljuvliga blåvita stad på de få timmar vi har framför oss. För staden har fångat mitt intresse redan från första minuten. Kameran får jobba hårt. Sinnet likaså för att ta in allt. Inte missa en enda blå dörr. När solen börjar dala ger vi upp kampen om bilderna. Lika bra att bara njuta så mycket man bara kan. Vi tar oss till ett av kaféerna på terrassen ner mot hamnen och stranden. Café Sidi Chebaane. Ibland också kallat Café des Délices. Kaféet är rankat högst av alla Tunis sevärdheter. Och det är inte svårt att förstå varför.

 

Vi beställer in turkiskt kaffe som serveras med ett litet fat av tunisiska delikatesser. Vi njuter av den underbara stämningen. Och utsikten över Medelhavet. Över hamnen. Det spelas upp till dans och sång med tamburiner. Det röks vattenpipa. Det skojas och både barn och vuxna dansar med. Vi hade gärna stannat en timme till. Helst två. Men vår tid är slut. Vi tar oss motvilligt därifrån för en middag i en av byn populäraste restauranger. La Villa Bleue. Som också är ett hotell.

 

LÄS MER: Fler inlägg från Tunisien hittar du här.

 

 

BOUTIQUEHOTELLET & RESTAURANGEN LA VILLA BLEUE

La Villa Bleue. Den glasinfattade restaurangen lyses upp av en koboltblå pool och pryds av enorma olivträd. För första gången testar vi den Tunisiska specialiteten Brik. Det är som en friterade indisk samosa, men tre gånger så stor och med ett helt ägg inuti. Efter en fantastisk middag är det avgjort. Vi bara måste till Sidi Bou Said igen följande morgon. Även om vi måste gå upp tidigare.

 

Själva staden är numera en turistattraktion och är känd för sin omfattande användning av färgerna blått och vitt. Men det är en av de där turistattraktionerna som faktiskt är värda ett besök. Den är full av fotografiskt perfekta vitkalkade byggnader med smidesjärnfönster blåast blått och himmelsblå trädörrar. Emellanåt sticker en och annan gul dörr ut. Och var beredd på att komma hem med både en och två bilder på dessa vackra dörrar.

 

 

ETT SIDI BOU SAID I MORGONLJUS

Vi återkommer följande morgon till ett helt annat Sidi Bou Said. Vid tio har turisterna inte hittat hit än. Och försäljarna har inte bråttom att fånga in oss. Också de startar dagen i godan ro. Vi strosar. Insuper atmosfären. Fotograferar en blå dörr. Och en till. En katt… många fler katter. Och så händer det oväntade. En hund kommer fram till mig och vill kela. Kel som snart övergår till bus. Under alla våra resor, har jag möjligtvis fått kontakt med högst en hund. Denna är kelsjuk och delar sin tid rättvist i vår lilla grupp på tre personer. Mig, vår kollega Desiree och Göran.

 

Charmiga Sidi Bousaid är känd för sina stenlagda gator, vita hus och blåa dörrar och fönster. Byn ligger på en udde vid Medelhavet och är en förort till huvudstaden Tunis. Den är uppkallad efter Abu Said al-Baji, som en gång bodde här. Han bosatte sig här runt 1207 och etablerade sin sufi-lära. Nationalencyklopedin beskriver sufism som “Ett samlingsbegrepp för islams mystik. Det arabiska ordet sufi betyder yllemantel av ordet suf, ylle, muslimska asketer klädde sig i yllemantlar som en symbol för ånger och självförnekelse.” Hans predikningar lockade många beundrare och anhängare.

 

 

CENTRO STORICO

Promenaden genom det historiska Centro storico och dess gränder ger livsglädje. Emellanåt får man en känsla av att man befinner sig på en grekisk ö. Kunde varit Mykonos eller Samos. De små gränderna är översållade med vita hus och blå dörrar, omringade av rosa och lila bougainvillea som framkallar atmosfären från just en grekisk ö. När medlemmar av den husainidiska dynastin bosatte sig här på 1700-talet tog de med sig många av sin tids ledande musiker och författare. Detta lade grunden till Sidi Bou Saids rykte som konstnärsby.

 

Sedan dess har staden varit en internationellt känd fristad för konstnärer. Under samma århundrade, 1700-talet, blev denna heliga sufi-plats en tillflyktsort för turkiska guvernörer och rika tunisier, som byggde bostäder med imponerande havsutsikt. Staden fick sin nuvarande form i början av 1900-talet av en fransk baron, som förbjöd alla byggnader som inte överensstämde med den traditionella arabisk-andalusiska stilen.

 

När vi lämnar Sidi Bou Said denna morgon är jag barnsligt lycklig. Ni vet när man känner att en upplevelse har gjort en hel resa. Och att man skulle kunna åka hem samma dag och ändå vara fullkomligt nöjd.

 

 

6 SAKER ATT SE & GÖRA I SIDI BOU SAID

1. DAAR NEJMA EZZAHRA PALATSET
Ennejma Ezzahra-palatset från tidigt 1900-tal bjuder på valv, stuckaturer och mönstrat kakel. Ibland stavat Nejma Ezzohara också kallat Baron d’Erlangers palats, är ett historiskt palats i Sidi Bou Said. Det byggdes mellan 1912 och 1922 av baron Rodolphe d’Erlanger som hans hem i Tunisien. Den anses vara ett enastående exempel på arabisk-islamisk arkitektur i Tunisien.

2. CENTRE DES MUSQUES ARABES ET MÉDITERRANÉENNES
Centret för arabisk musik och musik från Medelhavsområdet, är ett museum och en institution för främjande av landets musikarv. Det har funnits här sedan 1991. Det är också en vanlig konsertlokal och rymmer en samling historiska instrument, böcker, inspelningar och andra artefakter med anknytning till tunisisk musik.

3. DAR EL ANNABI MUSEUM
Dar El Annabi är ett historiskt hus med vaxfigurer i traditionella dräkter. Det byggdes ursprungligen i slutet på 1700-talet. På 1900-talet byggdes det om som en sommarstuga för Taib el-Annabi, son till mufti Mohamed Annabi. Idag är det ett museum som visar typisk islamisk arkitektur på utsidan och atmosfären och livsstilen hos en traditionell tunisisk familj på insidan.

4. KAFFE PÅ CAFÉ SIDi CHEBAANE
Något man absolut inte får missa när man är här, är att dricka kaffe eller te på terrassen där Café Sidi Chebaane ligger. Här får man en genuin Tunisisk atmofär där det spelas tamburin, röks vattenpipa och dansas.

5. LÅNG PROMENAD I CENTRO STORICO
Promenaden genom de historiska delarna är ett måste. Njut av fika, godsaker, shopping och mängder av vacker tunisiskt arkitektur i blått och vitt.

6. TRERÄTTERS MIDDAG PÅ LA VILLA BLEUE
Vill man njuta av en tunisisk måltid i lite finare miljö, ska man boka ett bord på La Villa Bleue. Här kan man också bo om man skulle önska.

 

 

Translation
If in Tunisia, the pitoresque village of Sidi Bou Said is a must. It is known for its white and blue colors and remenissing of a greek island.


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Discover Tunisia och Nouvelair.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. ÅH! Elsker alle bildene deres fra Sidi Bou Said, og det var en så koselig by å oppleve og oppdage sammen med dere. <3

    1. Tack ♡. Du var absolut bästa sällskapet och vi var superglada att få hänga i Sidi med dig :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *