Dagens artikel innehåller reklamlänkar – 

 

Regnet i veckan har varit välkommet. Hör och häpna. Från mig i alla fall. Efter en fantastisk vår här hemma och en resa till Tunisien med cirka temperatur på 35 grader, var jag redo för lite svalare dagar. Mina försök att ignorera min trötthet i vår, har inte oväntat kommit med bakslag. Denna gång mer än på länge.

 

Detta leder så klart till funderingar kring den här bloggen. Ni har hört dem förut. Framför allt senaste två åren. Funderingar kring om man ska fortsätta skriva eller inte. Mycket jobb. Mycket tid. Låga intäkter på grund av att man är så nischad och att resebranschen i Sverige inte riktigt kommit ikapp med att detta är vårt levebröd och anser att en resa är betalning nog. Och höga kostnader att hålla en så här stor blogg med så mycket bilder på en webbserver. Tror ni mig om jag berättar att det kostar mig cirka 15 000 kronor per år att bara hålla sidan på en webbserver.

 

Och så personlig stress över att inte hinna skriva så mycket som man skulle önska. Och så ska man orka Instagram… och Facebook [som jag tyvärr knappt gett någon tid på många år, är dessutom väldigt dålig att svara på kommentarer där. Bättring]. Youtube… har nog gått något år sedan senaste videon. Och så Tiktok. Som jag troligtvis inte kommer publicera så mycket på. Eller alls.

 

Det är mycket material som ska samlas av en person under en resa. Om ni någon gång undrat skillnaden mellan en resebloggare/reseskribent och en journalist är det just detta. Journalister tar sällan bilder. Ännu mindre film. De tar in information. Och använder bildbanker när de kommer hem. Vi resebloggare, ska; ta in information, ta bilder, filma till stories, filma till youtube, vara sociala med andra deltagare och om chans finns, sova fem, sex timmar. Femton år. Kanske det ändå är okej att pausa nu?! Just nu lever bloggen sitt eget liv. Vare sig jag skriver eller ej. Vilket så klart är tacksamt.

 

 

RESAN TILL TUNISIEN

Resan till Tunisien blev allt som jag inte trodde den skulle bli. Jag trodde det skulle bli Star Wars, lite öken, lite kolosseum och stressiga basaarturer. Självklart var det en intensiv vecka. Det brukar pressresor vara. Det är ofta långa dagar med mycket på programmet. Men oj vad mycket bra det där programmet gett oss denna vecka. Från den mysiga blå och vita staden Sidi Bou Said, till lunch på farmen Dar Zaghouan, vackra stränder och öliv omringade av turkost vatten. Och ja, det kommer nog ett helt inlägg med katter :).

Petra, Mohammed, Desiree, Peter och Helena, Nicolas och Göran bakom kameran

Tunisien

 

FLYGPLATSEN ORLY I PARIS

Så då hamnar man än en gång på Orlys flygplats i Paris. Jag har sagt det förut och säger det igen. Den är en av de absolut sämsta och rörigaste jag haft äran att mellanlanda på. Att jag denna gång hade sällskap vid genomresan hjälpte inte alls. Att ta sig igenom säkerhetskontrollen tog en timme, fyra kontrollanter och oändliga köer. Bilden… nej det är inte från Orly, utan från Abu Dhabi.

 

Resebloggarnas Favoritinlägg

 

KINA BORRAR VÄRLDENS DJUPASTE HÅLL

Kina har börjat på ett nytt projekt. Att borra världens djupaste schakt. På 11 000 meters djup. För att göra det möjligt för forskare att undersöka jordens inre. Det är nog så här konspirationsteorier uppstår. När någon som mig har sett för många filmer och serier och läser en sådan här artikel. Mina tankar går direkt till serier som Sweet tooth och The last ship. Filmer där man grävt upp så gamla virus att när de kommit ut, påverkat mänskligheten oåterkalleligt. Eller… lite som Corona…

 

VISSTE DU ATT DU KAN FÅ FÄNGELSESTRAFF OM DU PLOCKAR VISSA BLOMMOR?

Flera av er har säkert senaste veckan hört om den sällsynt orkidén som blivit uppgrävd och utplånad utanför Trelleborg. Men visste ni att det finns en hel uppsjö av fridlysta blommor och växter i Sverige, som kan leda till fängelsestraff om de plockas? I Sverige är det över 585 arter som är fridlysta och olagliga att plocka. Några av dem bara i vissa områden, så man får läsa på. Bland annat fjällummer, gulsippa, liljekonvalj och tibast. Blommor som inte får plockas är bland annat gullviva, murgröna, näckrosor med vita blommor, strandvallmo, kattmynta, knottblomster, ärtvicker, sandnejlika, idegran, gotlandssippa, dvärgjohannesört och blåsippa.

 

 

NORDÖSTRA SKÅNES STÖRSTA INSTAGRAMKONTON

För någon vecka sedan släppte Kristianstadsbladet en lista på Nordöstra Skånes största influencers på Instagram. Åh ja, jag var med på listan. Jag var nummer 39… av 39… men det räknas ändå :). Ibland är det de små sakerna som kan lyfta en i vardagen. Nummer ett på listan hade typ 990 000 fler följare än mig. Veckan innan mig var Malin, vår residenta skribent, Ladda Om, i den samma. Hon befinner sig just nu rullande med sin van i Jämtland. Du kan följa hennes resa på Instagram. Eller förbeställ Malins första bok här.

 

Månadssvep

 

NÄSTA RESA GÅR TILL ÖSTERRIKE 

Om en vecka är det dags för nästa resa. Ytterligare en resa till ett land som jag inte besökt på årtionden. Mer exakt 35 år. Österrike. Utöver att återuppleva Österrike, ska jag i femitoplusandan, testa ytterligare en ny sak. På gymnasiet åkte jag tåg till Italien. Jag delade då sittkupé med fem andra klasskompisar. Denna gång ska vi åka med snälltåget från Salzburg till Malmö. Och dela sovkupé med fyra främlingar. Gissar att vi kommer göra allt för att få egen kupé :)).

 

Vi flyger från Köpenhamn till Munchen. Där har vi en hyrbil som väntar, som vi hyrt med Discovercars. Under kommande fem dagar kommer vi upptäcka Bayern och Salzburger land. Inga planer är satta och boende kommer vi leta efter hand. Utöver våra vanliga go-to hotellsidor kommer vi använda oss av Bostadslistan.se. En helt ny sida för oss där man hittar privata boenden till uthyrning. Men med tanke på att det är högsäsong och vi inte har bokat något, behöver vi alternativ till hotell och det hittar vi här. ‏

 


Bilden, en av våra posters som finns på printler. Just nu rea.

 

SERIER & DOKUMENTÄRER

Senaste månaderna har det blivit mest dokumentärer. Dessutom några av de absolut bästa jag sett. Mina listor för serier och dokumentärer hittar ni under kategorin SETT PÅ TV.

HAVSFILOSOFEN | Viaplay
Under fem år får man på nära håll följa hur 80-åriga Sven Yrvind bygger en båt och förbereder sig för en ensamstrapats. Han ska ensam ska låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. I början är jag bara fascinerad. Av hans enorma driv. Uppfinningsrikedom. Men ju längre in i dokumentären man kommer, desto mer berörd blir man. En viss ensamhet lyser igenom som man dessutom inte pratar om.

HÖR MIN RÖST | DOKUMENTÄREN OM IRANSKA SLÖJTVÅNGET | Svtplay
Svenskiranska Nahid Persson har gjort en dokumentär om slöjtvånget i Iran. Be my voice, som har följer journalisten Masih Alinejad som bor i New York. Hon är namnet bakom flera kampanjer där iranska kvinnor tar av sig sina slöjor och visar upp det i sociala medier. Enligt iransk lag måste kvinnor bära hijab i offentligheten. De som trotsar lagen riskerar fängelse. Sällan får en dokumentär mig helt tyst och fokuserad. Men Masih engagemang, personlighet och uppoffringar, gör mig “speechless”.

SD-BÖGAR | Svtplay
Väldigt intressant dokumentär om att vara SDare och gay. Länge har det varit tabu, men nu ger sig SD-bögarna till känna i samhällets alla nivåer, hela vägen upp i EU och riksdagen. De kallas homonationalister, är konservativa, invandringskritiska, ogillar Pride och tar avstånd från Drag Story Hour. I serien SD-bögar följer Erik Galli sverigedemokratiska väljare, debattörer, politiker och företrädare för amerikanska Gays for Trump för att förstå ett växande samhällsfenomen: homonationalismen.

SWARM | Viaplay
Månadssvepetes enda TV-serie blir Swarm. “När mänskligheten står inför ett hot från en okänd intelligens i havet, lägger ett team av forskare fram en till synes omöjlig teori som kommer att utmana mänsklighetens självbild som den ultimata skapelsen.” Det efter att ha identifierat en dödlig ny bakteriestam som sprider sig i regionen. Den har ett ovanligt lugnt tempo. Släpps bara ett avsnitt i veckan. Omfattar språk och skådespelare från hela världen. Men med utgångspunkt i norra Europa.

 

 

Translation
It is time to sum up the lastest two months. The warm weather in Sweden has inspired us to hang ut in our cabin with friends and family. We have also made a trip to Tunisia and heading of to Austria next week.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *