Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

– Dagens artikel innehåller reklamlänkar – 


Petra, Helena, Peter, Göran

 

Vårt veckolånga äventyr i Tunisien, har tagit oss cirka sex mil söder om Tunis. Till staden Zaghouan. Staden ligger på en låg ås i Dorsalebergen och det var härifrån som kallt vatten togs via Zaghouanakvedukten till Kartagos badhus. 

 

I närområdet finns historiska platser som den romerska utgrävningen Papput, Museum of religions och Carthageland Hammamet. Men vårt mål för dagen är varken  historiska utgrävningar eller akvedukter. Vi har tagit oss till gårdshotellet Dar Zaghouan för en lunchupplevelse över det vanliga. Redan vid infarten till gården blir jag fascinerad och exalterad. På båda sidor om allén passerar vi olivträd efter olivträd. När vi närmar oss gården skyms utsikten på ena sidan av hästar och emuer. På andra sidan en lekpark byggd med naturliga byggmaterial.

 

Vägen in till restaurangen går genom ett hav av grönska. Genom grönskar ser vi en liten pool med ett minivattenfall i trädgården. Vill man kan man välja att sitta ute i trädgården vid poolen, eller på terrassen som har ett tak av slingrande växter. Och vill man hellre sitta inne kan man göra det i den stora restaurangen dekorerad av de mest udda fynd från mitten av 1900-talet. Även hotellrummen är dekorerade med gamla fynd. Symaskiner från mitten på 1950-talet. Hjälmar från andra världskriget. Och TV-apparater från 1930-talet. Sistnämnda är mannen oerhört fascinerad av. Han har aldrig sett en sån gammal TV.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Tunisien hittar du här.

 

 

EN DAGS UPPLEVELSER I EN ENDA LUNCH

Det Tunisiska köket har under årtusenden formats av kontakten med Romarriket, Ottomanska riket, det franska och italienska köket. Resultatet är att det nu finns ett rikt utbud av lokala, mycket smakrika specialiteter. Det ofta med inslag av starka kryddor. Förrätten ställs fram. Flera smårätter serverade på ett fat i form av en stjärna. Oliver. Chiliröra, harissa. En tunisisk variant på färskost. Sallad, mechouia, som innehåller harissa, tomater, vitlök och grillad paprika. Med tekakor till. Å jordgubbsjuice.

 

När huvudrätten kommer in är jag redan mätt. Men att inte smaka det långkokta lammet med couscous och den hemmagjorda pastan vore fel av så många anledningar. Lammet serveras ur samma urna det kokas i. Helt plötsligt hör vi tunisisk musik. Precis bredvid oss har tre tunisiska spelemän tagit plats. Vi filmar. Fotograferar. Och helt plötsligt är vi med och dansar. Något anfådda avslutar vi måltiden med fruktfat och melon i överflöd. Lite senare får vi komma in i köket och träffa kocken. Han visar hur man gör det tunisiska tunnbrödet. Vi dricker te med bankmannen. Och svettas. 37 graders värme leker man inte med.

 

 

GÅRDSHOTELLETS HISTORIA

När Zribi Skanderi var 47, blev han trött på bankvärlden som han jobbade i och kastade slipsen. På sin föräldrars mark valde han att skapa sin dröm. En ekologisk och framför allt självförsörjande gård. Man återanvänder allt vatten och bruk av det samma. Han har väckt liv i ett område som folk inte visste fanns. Och bland det han är stoltast över, är att ha skapat arbetstillfällen där inga fanns.

 

Här finns ett parfymeri som skapas från gårdens egen kryddgård och en egen variant på hammam. Här finns ett tehus och en bar. En stor olivodling omger gården och föder olivfåglarna som i Tunisien är fridlysta. Här finns hästar… och emuer. Och en mula.

 

Tunisien, Dar Zaghouan

 

BO PÅ DAR ZAGHOUAN I TUNISIEN

Att bo på Dar Zaghouan är otroligt prisvänligt. Ett dubbelrum inklusive frukost går på runt 1000 kronor. Ibland lite billigare ibland lite dyrare. Parkering finns. Restaurang, pub, liten pool och minizoo.

 

FINNS I NÄRHETEN AV ZAGHOUAN

#1 Parc Temple des Eaux, 3,3 km
#2 Zaghouan Aqueduct, 3,3 km
#3 Thuburbo Majus, 20 km
#4 Pupput Roman Site, Dar Zaghouan, 45 km
#5 George Sebastian Villa, 46 km
#6 Museum of religions, 47 km
#7 Carthageland Hammamet, 48 km

 

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan

Tunisien, Dar Zaghouan


Fina Helena från Freedom Travel

Tunisien, Dar Zaghouan

Translation

In Zaghouan you can make a full day by visiting the farm hotel Dar Zaghouan. The self sustaining farm has it all. Great food. A green garden. Oliv trees. A tea house. A perfumery. And horses and emues. 


Denna resan var en PR-resa som arrangerades av Discover Tunisia och Nouvelair.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *