Aperol Spritz (3)

 

Jag gick från att inte ha en aning om vad det är, aldrig ha hört ordet Aperol, till att inte kunna beställa in något annat. Jag gillar verkligen rödvin, men de senaste åren har Cava och Prosecco ersatt det röda, i alla fall under vår och sommarmånaderna.

 

Men så var vi ju Italien förra sommaren. Och redan första kvällen i Cinque Terre lyste borden bredvid röda och orange. Så jag gör som man brukar. Pekar, och säger att jag också vill ha en sådan. Det skulle visa sig att Aperol Spritz är den populäraste drinken i Italien och jag förstår nu varför. Dessutom innehåller den ju Prosecco. En favorit. Sedan åkte jag till Tyskland. Två gånger. Berlin och Rheingau. Och där fortsatte jag med exakt samma sommardrink. Utom just en kväll. När jag satt på en restaurang i Rüdesheim som hette Rüdesheimer  Schloss. När jag beställer in min Aperol, tappar jag hakan lite. “Vi har inte Aperol”… Men vi har en egen variant på en Spritz. Och jössen vad god den var.

 

Aperol är en bittersöt aperitif som skapades 1919 av bröderna Barbieri i norra Italien. Den innehåller oftast bara Aperol, Prosecco och Soda. Men efter hand som jag provat drinken i sommar, har jag upptäckt att den faktiskt smakar lite olika på olika restauranger och pubar. Oftast beror det på vilken sorts soda man använder. Drinken Aperol Spritz är en fräsch törstsläckare som passar utmärkt som fördrink. Här kommer några olika receptet.

 

1. KLASSISK APEROL SPRITZ

Häll is i halva glaset
3 delar Prosecco
2 delar Aperol
1 del soda [traditionell] eller fruktsoda eller sprite
Avsluta med en apelsinklyfta

 

2. FLÄDERSPRITZER MED MYNTA

En bringare
1 flaska vitt vin, t ex sauvignon blanc
8 dl mineralvatten
2 dl koncentrerad flädersaft
1 kruka mynta
3-4 dl hallon
1 citron
Fyll upp med is

 

3. SCHLOSS SPRITZER

2 delar Riesling, vitt vin
1 del Kolsyrat Vatten
1 del koncentrerad sockerlag gjord på Mynta, Citronmeliss, Ingfära och Lime

 

4. DANI´S GLÖGG SPRITZER | OCKSÅ KALLAD CAVAGLÖGG 

3 delar Cava
1 del Glögg, gärna Polkaglögg

Med andra ord kan man blanda en spritzer lite som man vill. Testa dig fram och hitta din perfekta sommarsmak. Eller höstsmak. Förra julen blandade vi Cava med Glögg och det blev Decemberfavoriten…

 

Aperol Spritz (4)

Aperol Spritz (1)

Aperol Sprits, Schloss

 

Translation:
My new favourite drink is Aperol Spritz. Just add Aperol, prosecco and soda to the ice and TADA… Best summerdrink ever…

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

16 Comments

 1. Vi har också fastnat för den drinken och även gjort den hemma en del. Sååå god! (Och den var även poppis på Malta ;))

  1. Jag är helt såld och kan knappt dricka något annat :)

 2. En supergod sommardrink!

  1. Tur någon håller med mig ;)

 3. Jag har förstått att den är omåttlig populär, men ingen favorit hos mig. Nåja, finns ju andra goda drinkar :)

  1. Tur att det finns så många olika att välja på :)… Jag har ju svårt för riktigt
   söta drinkar, så denna är perfekt för mig.

 4. Hmm, Cava med glögg…
  Det låter lite konstigt men jag ska lätt prova det. Glöggtiden närmar sig ju med stormsteg nu.

  1. Vi var också ganska skeptiska, men vi provade och blev överraskade :)…
   Sedan är u smaken olika ;)

 5. Spritz, så gott! Vi dricker det jämt (i alla fall när vi kan). Kul med lite nya varianter och recept, tack för det!

  1. Vad kul. Tack själv för att du tittar in.

 6. Så frestande! Jag har ännu inte testat denna drink. Flädervarianten lät extra god, tycker jag. Dags att skaffa ingredienserna då. :)

  Ha en härlig fredag!

  1. Åh då e det dags Anna :). Tror fläder kan bli en riktig svensk klassiker :). Önskar dig med en härlig helg. Vi ses väl i Sthlm?

 7. Elin says:

  Aperol spritz är supergott! Men den klassiska innehåller sodavatten inte söt soda* :)

  1. Du har helt rätt. Men jag har hittat recept på båda varianterna och därför skrivit in alla varianterna jag hittade. Själv föredrar jag den lite sötare ;) :)

 8. says:

  Jag håller helt med dig, en klar favorit!
  Det är sällan jag beställer drinkar när man är ute, men om jag gör det så tar jag alltid en aperol :)

  1. Jag med, framför allt när jag reser :). Känns lite lyxigt och glatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *