Italien, Riomaggiore (19)

 

Vi tar tåget till Riomaggiore från Bonassola. Byn på Cinque Terre som ligger längst från där vi bor och som är den sydligaste av de fem byarna. Därifrån ska vi jobba oss uppåt genom alla fem byarna. Men inte samma dag.

 

Tåget tar cirka tjugo minuter och stannar mitt i byn. Här bor 1 971 invånare. Byn är bedårande och ligger i en vacker dal alldeles precis vid Medelhavet. Den är byggd i en ravin med en brant bygata som löper från den pittoreska hamnen upp genom byn kantad av hus i vackra pastellfärger. Hamnen är så liten att fiskebåtarna inte får plats utan parkeras längs den trånga bygatan.

 

När vi börjar ta oss uppåt i byn börjar vi förstå varför den kännetecknas av mycket stora nivåskillnader. Vi börjar gå upp för backen. Och gå. Det ser ut som om byn och berget stupar rakt ner i havet. Genom smala gångar och svindlande höjder. Förbi den vackra kyrkan San Givovanni Batista från 1340-talet. Kyrkan som på 1870-talet började rasa och byggdes om i gotisk stil. Och till sist når vi utsiktsplatsen.

 

LÄS MER: Alla inläggen från Cinque Terre

 

Italien, Riomaggiore (20)

 

SMALA GÅNGAR MED TRAPPOR SOM STUPAR RÄTT NER

Och vyerna är imponerande. Folk sitter överallt i den lilla parken och bara njuter av utsikten. Några har tagit med sig fika upp och tar in allt kanske lite extra. Orkar man inte gå upp, finns den det en hiss från tågstationen upp till krönet av Riomaggiore för en euro. På vägen ner hamnar vi i smala, smala smala gångar med trappor som stupar rätt ner. När vi kommer ner till en av klipporna hittar vi också utsiktsplatsen över hamnen. Och här hittar vi också våghalsarna som tycker att man bör hoppa ner för den femton meter höga klippan. Och det är inte bara vi som tittar på.

 

Byn består av en huvudgata, en liten hamn, en kyrka, en stenstrand, ett slott och ett dussin restauranger. I Riomaggiore badar man antingen nere i hamnen eller öster om byn där det finns en stenstrand med djupt kristallklart vatten. Kanske inte den barnvänligaste stranden. När Hans Fahlén besökte Riomaggiore med programmet När & Fjärran år 2000 åt han på den lilla hamnrestaurangen La Lanterna och beställde in den typiska fiskrätten Anfora della casa. Vi väljer en annan restaurang. En som rekommenderats mig av en kollega från Italien. Il Grottino. Maten är riktigt bra, men servicen kanske inte lika bra. Dålig service har vi inte haft mycket av under vår resa.

 

Från Riomaggiore tar man sig till de övriga Cinque Terre byarna med tåg, båt eller till fots. Vi väljer att ta båten till Manarola. Bara ett stenkast bort. Den korta vandringsleden mellan Riomaggiore och Manarola är stängd. Det har den varit i några år och beräknas inte öppna igen förrän 2018. Men det finns fler leder man kan gå härifrån. Mer om det i nästa inlägg.

 

Ja, så här i efterhand, och efter att ha sett alla byarna, kan jag enkelt säga att Riomaggiore är min favorit av de fem byarna.

 

Italien, Riomaggiore (2)

Italien, Riomaggiore (4)

Italien, Riomaggiore (1)

Italien, Riomaggiore (5)

Italien, Riomaggiore (6)

Italien, Riomaggiore (25)

 

SEVÄRDHETER I RIOMAGGIORE

Via dell’Amore, vandringsleden mellan Riomaggiore och Manarola. Tyvärr är den för tillfället stängd och enligt information jag försökt läsa mig till öppnar den igen 2018.

• Kyrkan San Giovanni Battista, byggd 1340 i gotisk stil, dekorerad med imponerande marmorreliefer.

San Lorenzo kyrkan från 1338 med dess vackra fönster.

Borgen Il Castello sul Colle del Cerricó från 1200-talet med en imponerande vy över Medelhavet och byn.

Utsikten från klippan mot båtarna över Riomaggiore. Det är här man tar de bästa bilderna över staden.

• Om man är en glad vandrare kan man vandra den spektakulära leden söderut mellan Riomaggiore och Portovenere som tar cirka 5 timmar. Från Portovenere går det sedan båt tillbaks till Cinque Terre och Levanto.

 

Italien, Riomaggiore (8)

Italien, Riomaggiore (13)

Italien, Riomaggiore (12)

Italien, Riomaggiore (10)

Italien, Riomaggiore (9)

Italien, Riomaggiore (11)

Italien, Riomaggiore (14)

Italien, Riomaggiore (15)

Italien, Riomaggiore (17)

Italien, Riomaggiore (21)

Italien, Riomaggiore (22)

Italien, Riomaggiore (23)

Italien, Riomaggiore (24)

 

Translation:
Riomaggiore is the first village of Cinque Terre counting from the south. It is one of the smallest of the colorful villages and my favourite.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

 1. Färgsprakande bilder! Ni ser ut att ha haft en riktigt härlig resa.

  1. Jättebra resa och vi är inte riktigt klara än :).
   Just nu sitter vi på Amalfikusten och utforskar
   Positano, Amalfi och Sorrento.

 2. emolis says:

  Vilka härliga bilder! Har precis kommit hem från en underbar resa i bl a Cinque Terre och det är därför extra kul att se alla dina fina bilder. Vill också passa på att tacka för tipset om att åka till Portovenere! Hade det inte varit för ditt blogginlägg hade vi nog missat denna fina lilla pärla när vi bodde i La Spezia :)

  1. Tack och Tack. Vad glad jag blir att du blev lite inspirerad och hoppas ni fick samma
   fina upplevelse av Portovenere som vi hade.

 3. Vad roligt att vi tycker olika. Jag hade Vernazza som nummer ett på listan, därefter Manarola. Monterosso, där vi bodde, och Riomaggiore hamnade längst ner.

  1. Vernazza kom nästan på delad första plats :). Manarola hamnade tyvärr längst ner för
   oss. Jag tror att det också kan bero på när man åker hit. Juli kanske inte är optimalt.
   Manarola var sååå stökigt. Extremt mycket folk.

 4. Fantastico! :)

  1. Tack Maria :)

 5. Fantastiska bilder! Vernazza har jag utforskat mest av de fem byarna så den blir nog min favorit.
  Ha en fortsatt underbar resa!

  1. Vernazza gillade vi också jättemycket. I princip liksom mycket som Riomaggiore. Om det blir en
   nästa igång kommer vi helt klart spendera mer tid där :)

 6. Wow!! Hit måste jag bara åka, det ser ju helt fantastiskt ut. Vilka fina foton du tar!

  1. Åh, stort tack! Det värmer att höra. Ja, Cinque Terre är verkligen värt
   ett besök. Men undvik högsäsong. Då är det sååå mycket folk :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *