Bonassola, Italien (18)

 

Vi lämnar Portovenere för att ta oss till Bonassola där vi ska bo i natt. En by som jag faktiskt inte visste fanns när vi åkte hemifrån. Tanken var att vi skulle bo i Manarola eller Monterosso. En av de fem byarna i Cinque Terre. Det har i princip varit en av mina få planer för denna resan. Så vad hände?

 

Första kvällen i La Spezia hade jag lite svårt att somna. Så jag började surfa runt lite på artiklar och bloggar om Cinque Terre. Jag hamnar på en sida som jag inte sett tidigare. De berättar om sin resa i Cinque Terre och att de bodde en natt i Bonassola och sedan resterande nätter i en av de fem byarna. Och om hur de i efterhand ångrade att de inte bodde hela veckan där istället.

 

Så jag letar upp ett boende i Bonassola och vi hamnar på Hotel Delle Rose. Här stannar vi fem nätter och vi hade lätt kunnat stanna fem nätter till. Hit har inte så många av de utländska turisterna hittat än, utan de flesta är Italienare. Trots att väldigt många barnfamiljer hittat hit [det är väldigt barnvänligt] känns det väldigt lugnt och harmoniskt. Känslan av att vara inomhus fast man är utomhus förvånar mig varje dag. Även denna by ligger nedanför ett högt berg, men här behöver man inte vandra i några backar. Centrum i byn ligger platt. Och redan första kvällen här, känns det bara så rätt att bo här och jag älskar byn.

 

Den lilla idylliska badorten Bonassola ligger i en vacker bukt vid den liguriska kusten, nära Levanto och Cinque Terre, i något som kallas Nueve Terre. Hit åker man om man vill ha lugn och ro och njuta av härliga bad. Stranden är bred och fin och här råder oftast ingen trängsel. “Sanden” består av små små svarta stenar. Det är helt okej, men man kan inte gå med bara fötter i den. Och i centrum vandrar man runt bland mysiga smala gränder och små affärer och caféer.

 

Byn har en mycket intressant historia. Det var här man i början av 1600-talet hittade de första dokument som beskrev den italienska civilisationens början. Här har det alltid varit ett starkt band mellan invånarna och havet då invånarna i många år var framgångsrika sjöfarare. Staden och kommun är liten och har cirka 1 000 innevånare. Här råder en stillhet och ett lugn. Många caféer och barer finns där du fikar, äter gott eller dricker ett glas av traktens vita vin. Men också ett femtontal restauranger som man i princip alla äter riktigt god mat av hög kvalitet. Och det är här jag hittar min nya favoritpasta. Trofie. En pastasort typisk för Ligurien.

 

Från Bonassola tar man sig lätt till Levanto genom att vandra genom de nyöppnade gamla tågtunnlarna som är cirka tre kilometer. Ett annat alternativ är att vandra över berget genom den typiska medelhavsvegetationen, macchia mediterranea. Att rekommendera är också leden från Bonassola till Framura. Här vandrar man oftast helt ensam och kan njuta av stillheten, den orörda naturen och utsikten över Medelhavet.

 

Bonassola, Italien (8) Bonassola, Italien (9)

Italien, Bonassola (15)

 

LITEN RESEGUIDE BONASSOLA

Boende
Här finns inte många hotell, men desto fler B&B. Genomsnittspriset i högsäsong är cirka 1 500 kronor per natt för två inklusive frukost. B&B något lägre. Vi bodde på Hotel Delle Rose några dagar och en dag på Hotel Lungomare.

Stranden
Stranden är en av de bättre längs med denna kustremsa. Det finns gott om solstolar att hyra, men också egna bås att byta om i. Priset för två solstolar och ett parasoll ligger mellan 28 och 35 euro. Hyr man för en vecka kostar det 150 euro. Alla platserna är numrerade och man har sin plats hela dagen. Tycker man att det är dyrt, kan man ligga på sin handduk eller köpa två strandstolar att ha med sig själv.

Parkering
Det finns en stor allmän parkering precis ovanför stranden. Priset här per dag är samma som i princip hela Cinque Terre. 15 euro per dag.

Restauranger
Även om det inte är en stor stad finns det ett femtontal restauranger att välja på. Och i princip alla håller hög klass på maten. Några av de bästa är Cantina som också ligger som nummer ett på Tripadvisor och Osteria Cantine Bernadini där du bör boka bord för att få plats. På stranden hittar du flera strandrestauranger och på en av dem åt vi en av de absolut godaste pizzorna under vår resa i Italien.

Cyklar
Om man vill cykla till Levanto eller till Framura norr om Bonassola kan man hyra en cykel. Uthyrningsstället hittar man precis vid tågstationen, som ligger i princip i centrum.

Gångtunnel till Levanto
Omkring år 2010 blev Bonassola och Levanto eniga om att öppna den nerlagda tunneln som binder samman de två städerna. Det betyder, att man idag kan vandra eller cykla mellan de två städerna utan att behöva gå upp och ner för berg efter berg. Gångtunneln öppnar sig på ett par ställen mot havet, är upplyst och videoövervakad. Tunneln är en succé både bland lokalbefolkning och bland turister. Till Levanto är det cirka 5 km.

Ta sig till Cinque Terre
Tåget går cirka en gång i timmen. Längsta sträckan, från Bonassola till Riomaggiore, kostar 5 euro och tar cirka 20 minuter. Men då går man av i centrum i Riomaggiore. Att ta sig mellan två städer kostar 4 euro och ett dagkort för tåget kostar 16 euro.

Sevärdheter
Vill man ha lite sightseeing i Bonassola kan man ta sig till det lilla kapellet Madonna della Punta som ligger på en klippa ute vid Medelhavet. Man kan också göra ett besök i kyrkan Santa Caterina som har en vackra fasad och ett klocktorn av marmor från 1600-talet. Den tredje sevärdheten är fästningen och utsiktstornet som byn använde för att skydda sig mot piratangrepp.

Vandringstigar
Är man en naturälskare kommer man utan tvivel lägga märke till den vackra mix mellan hav och land som utgör detta vackra landskap. Dessutom finns det utmärkta möjligheter för utflykter till naturreservatet Le Cinque Terre som präglas av vandringsleder med fantastisk utsikt. I själva Bonassola finns det mer än 40 km långa stigar som gör det möjligt att uppleva fantastiska panoramautsikter.

 

Italien, Bonassola (10) Italien, Bonassola 1 (6) Italien, Bonassola 1 (3) Italien, Bonassola 1 (1) Italien, Bonassola 1 (7) Italien, Bonassola (13) Italien, Bonassola (11) Italien, Bonassola (12) Italien, Bonassola (2) Italien, Bonassola (4) Italien, Bonassola (3) Italien, Bonassola (5) Italien, Bonassola (6) Italien, Bonasolla (7)

Italien, Bonassola 1 (5) Italien, Bonassola 1 (4)

Italien, Bonassola (16) Italien, Bonassola (17) Italien, Bonassola (14)

 

Translation:
Bonassola north of Cinque Terre is the perfect place to stay when you explore Cinque Terre. It has a nice and not to crowded beach, lots of restaurants and has a lot less turists and people.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

5 Comments

 1. Uhh der ser dejligt ud :-) Sikken en perle i der har fundet. Det skal jeg huske, hvis jeg engang kommer på de kanter af Italien. WOW sikke smukke billeder, Daniela. Herhjemme er det næsten efterår og man kan da kun bliver i godt sommerhumør, når man kan nyde dine billeder. Respekt!

  1. Absolut. Att bo i någon av byarna är både komplicerat och dyrt.
   Att jag inte har dig närmare. Du får mig alltid att le eller skratta.
   Respekt back :D <3

   1. Uhh det ville jeg da også rigtig gerne være så kunne jeg fortælle dig masser af sjove historier imens vi spiste masser af is og drak vin ;-)

    1. Då får vi se till att det händer i höst :)

 2. Det ville være hyggelig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *