Italien, Portovenere (1)

 

Vi landar i Pisa cirka en timme försenade. Men vi har inte bråttom. Vi hämtar vår bil och ställer in Gpsn mot La Spezia där vi ska stanna över natten. Det är mitt i natten och vi är trötta när vi kommer fram. Vår hyresvärd på Dreams Guest House är däremot både pigg, glad och har glimten i ögat. Han visar oss vårt rum och är noga med allt. Var handdukarna är. När frukosten är.  Visar oss utsikten fast det är mörkt.

 

När jag frågar:
– Eh, can you drink the water?
Svarar han kvickt:
– Well yes. It is not Africa. Å så skrattar han.
Näh, näh. Så där ja. Semestern har börjat.

 

När vi vaknar och öppnar dörren till vår veranda på morgonen känns allt bara rätt. Ja, ni vet, Italien. Utsikten. Semester. Inga tider att hålla. Frukosten serveras i huset bredvid. Där vår värd bor. Ute på deras veranda serveras vi en buffé av hemlagad spenatpaj, mozzarella och andra ostar, parmaskinka, färsk frukt, färskpressad juice, minipizzor och flera sorters kakor. Till vår värds förfäran beställer vi Café Americano [så nära vårt svenska kaffe som det är möjligt i Italien och innebär espresso med extra mycket varmt vatten] och inte espresso. På Italienska frågar han om våra planer. Och när jag ber honom ta det på engelska svarar han bara “No”, ler och fortsätter. Jag frågar honom;
– Where is your favourite place to go?
Och på Italienska svarar han:
– Ni måste åka till Portovenere. Det är vårt favoritställe. Och där måste ni äta musslor. De är speciella för de fiskas i vattnet strax utanför.

 

Portovenere är inte med i min vaga resplan. Det är inte ens en by jag känner till. Men vi litar på vår värd och ställer in vårt första stopp på vår roadtrip. Portovenere. Byn ligger söder om La Spezia i Ligurien och har bara 4 000 invånare. Men det tar inte många sekunder att förstå varför det är en favorit. Det vill säga när man väl har hittat en parkeringsplats. Portovenere är tillsammans med öarna Tino, Palmaria, Tinetto och Cinque Terre en naturpark som är med på Unescos världsarvslista. Det är en klassisk medeltidsstad som grundades på halvöns klippa på Romartiden. Genom ett litet valv kommer man in i stadens lilla centrum. Små och ringlande gator med färgrika hus och torn. Och gatan leder rakt ut mot den svart och vita kyrkan längst bort på klippan. Chiesa S.Pietro, byggd 1277 på grunden av en gammal romersk kupol. Innanför muren på ena sidan av kyrkan, hittar man den lilla magiska bukten med turkost vatten och svarta klippor.

 

Portovenere ser ut som Vernazza men är betydligt större. Många poeter, särskilt brittiska på 1800-talet, har funnit sin inspiration här. Till Portovenere kan man lätt åka på utflykt från Cinque Terre. Den första dokumentationen över Portovenere är om hamnen, Portus Veneris, där romarna stannade på väg till Frankrike och Spanien. Nedanför slottet, på den övre delen av byn, kan man se gamla husruiner. Dessa ruiner höjer sig över den välkända Grotta Arpaia. Bakom ön Palmaria finns många vackra grottor sin Grotta Azzura, Grotta Vulcanica, Grotta delle Verinelle och Grotta dei Bolombi. Den gamla byn med sina torn och sina ovanliga befästningar mot havet, dess smala gator, monument och naturlig skönhet, har alltid blivit beundrad av artister och poeter. Hit åkte jetsetfolket på 1960-talet, la Dolce Vita.

 

Den svart och vitrandiga St Peters kyrkan byggd i marmor och gotisk stil leder en nerför en lång stentrappa till Arpiagrottan, även känd som lord Byron grottan. Därifrån har man en underbar utsikt över klipporna längs kusten. Ovanför byn ligger Chiesa San Lorenzo, byggd år 1131. Kyrkan har blivit restaurerad så likt originalet som möjligt. Från toppen av slottet har man en hänförande utsikt över Porto Venere, ”Poeternas bukt” och Versiliakusten. När man kommer ner från slottet, till kajen, Calata Doria, ser man många höga hus, originellt byggda som försvarstorn.

 

Den lilla byn är ett populärt stopp och du får dela den med många andra, men är trots det värd besöket. Vi spenderade en halv dag här, men hade lätt kunnat stanna en hel dag.

 

Italien, Portovenere (2)

Italien, Portovenere (3)

Italien, Portovenere (4)

Italien, Portovenere (5)

Italien, Portovenere (6)

Italien, Portovenere (7)

Italien, Portovenere (9)

Italien, Portovenere (10)

Italien, Portovenere (18)

Italien, Portovenere (23)

Italien, Portovenere (12)

Italien, Portovenere (17)

Italien, Portovenere (11)

Italien, Portovenere (13)

Italien, Portovenere (14)

Italien, Portovenere (15)

Italien, Portovenere (16)

Italien, Portovenere (19)

Italien, Portovenere (20)

Italien, Portovenere (22)

Italien, Portovenere (21)

 

Translation:
Portovenere is a little village south of La Spezia  in Italy and close to Cinque Terre. And even though it is not one of the five village you should visit it. It is a beautiful little town. 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Den vita katten, gränderna, havet … såå fint! :)

 2. Portovenere är supermysigt Linnea. Kanske nästa roadtrip ;)

 3. Vilken underbar plats, där skulle jag gärna va! :)

  1. Riktigt fint stopp. Kul när man får sådan här små tips
   av folk som bor här.

 4. Sikke nogle skønne farverige huse. Nu vil jeg også dertil og min liste bliver længere og længere over alt det jeg vil se. Synes at nu mere jeg ser af verden, des flere ønsker har jeg. Haha godt det ikke var Afrika du var kommet til :-)

  1. Visst är det så. Min bucketlist blir också längre och längre ju mer
   jag reser. Och varje land har ju alltid mer att erbjuda än det man
   hinner se.

 5. Oh, det är ju precis detta man alltid vill ska hända när man reser. Att man får något initierat tips från lokalbefolkningen på en off-the-beaten-track-upplevelse!

  1. Vi brukar ofta be om tips. Taxichaufförer är riktigt bra på det :)..
   Men denna resan har vi frågat lite extra mycket efter tips. Och
   många av stoppen har därför planerats under tiden. Superkul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *