Ischia, ön jag inte hade hört talas om. Capri ja, men inte Ischia. Innan vi åker till Italien på roadtrip, ber jag min resebloggande Italienska vänner om tips på vad vi inte bör missa och deras bästa tips. Och Claudia säger att vi bara måste till Ischia utanför Neapel. Och jag är såå glad att vi t oss dit, även om det innebar att vi skulle få vår största utmaning under vår roadtrip. 

 

Vi är i Pozzouli i Neapel. Härifrån ska vi ta färjan Medmar till Ischia. Vi har köpt biljetterna på nätet för att det ska gå fortare och smidigare. Tror vi. Lesson learned. Det är varken billigare eller enklare. Medan mannen försöker hitta en av de där gratisparkeringarna vi läst om som ska finnas i närheten, hamnar han till sist på en som inte alls är grattis, och där han måste ta buss tillbaka halvvägs och sedan gå ner en bra bit till hamnen.

 

Valet att lämna hyrbilen i Neapel istället för att ta med den till Ischia, tar vi efter att ha läst att vägarna på Ischia är smala och att det är svårt att hitta parkeringar. Medan mannen letar parkering har jag min egen lilla utmaning. Med all packningen i släptåg letar jag efter Medmars kontor. Nere i hamnen får jag reda på att våra nätbiljetter inte alls går att användas, utan måste lösas in mot “riktiga” biljetter.

 

 

LOST IN TRANSLATION

Jag lämnar väskorna hos en av Medmars personal vid färjan, för jag kan ju bara inte släpa med dem och jag kan inte vänta på Göran, för då missar vi färjan. Så jag förlitar mig på främlingar med bagaget och går mot det rosa huset han pekat ut. Men väl där finns inga kontor. Jag hittar en vänlig själ att fråga, men för första gången under vår Italienska resa, förstår jag inte italienska alls.

 

Han pratar på och jag svarar “si, si” som om jag förstår vartenda ord han säger. Den Napolitanska dialekten ter sig som ett annat språk för mig. Det visar sig också att det är så. Napolitanska har mycket influenser från både franskan och spanskan. Men han är vänlig och följer mig bort till ett annat rosa hus, det rätta rosa huset. Under tiden pratar han konstant. Och jag nickar vidare med ett “si”  lite då och då. Väl på kontoret får jag lämna in min voucher och får boardingkorten.

 

 

SAN PIETRO I ISCHIA PORTO

En timme senare är vi framme på Ischia, lite utmattade Vi har bokat rum hos Aulma och Filippo på BB San Pietro i Ischia Porto, bara tio minuters promenad från färjan. Det lilla hotellet har bara varit öppet i två veckor och har de svenska vita och moderna linjerna. Till stranden har vi bara tjugo meter. Ischia Porto är öns största stad och det är här hamnen där färjorna lägger till finns. Staden har namngivit hela ön och är sammanbundet med Ischia Ponte, där den gamla vackra fästningen ligger. Ischia koloniserades av greker redan på 700-talet f.Kr. och hamnade 326 f.Kr. under romarriket. Lite kuriosa, Henrik Ibsen bodde sommaren 1867 på Ischia och skrev Peer Gynt här.

 

Den lilla ön Ischia vid Neapelkusten är den största i Neapelbukten. Det är en vacker grön vulkanö och har som semesterresmål besökts länge av både italienare och mer långväga turister. De flesta av öns hotell finns i Ischia Porto och det är här man hittar de mest besökta shoppinggatorna Via Roma och Via Colonna. Det är också här man hittar det största nattlivet, restauranger, traditionella tavernor och vinbarer. Första kvällen hamnar vi på en restaurang längst ut på hamnen, med utsikt över alla båtarna som kommer in och ut till ön och med fantastisk utsikt över den lilla fyren.

 

Förutom strandliv finns det på ön varma hälsokällor, vacker bergsnatur och charmiga småstäder. Men våra fyra dagar räcker inte riktigt till för att hinna med allt vi vill. Här hade vi lätt kunnat vara tio dagar. Det är en fantastisk ö att slappna av på, njuta av fina sommarkvällar och äta riktigt god mat. I nästa inlägg berättar jag mer om andra sidan av Ischia, Ischia Ponte!

 

 

LITEN RESEGUIDE TILL ISCHIA

Avstånd
Från Neapels internationella flygplats till hamnen Beverello tar det cirka en halvtimme och därefter cirka en timmes båtresa till Ischia. Till hamnen kan du antingen ta taxi eller flygbussen “Alibus” som passerar via Neapels tågstation på väg mot hamnen. Enkelresa med hydrofoil från Beverello till Ischia kostar cirka 20-25 euro, med färja är priset ca 15 euro. Du kan även förbeställa taxi som tar dig hela vägen från flygplatsen till ditt hotell på Ischia, pris från ca 40 euro per person. Alternativt, som vi gjorde, köp biljett på Medmars butik ovanför färjeläget. Kostar elva euro per person. Om du trots allt vill ha bilden med dig, kostar det 80 euro att ta med sig den.

Strand
Ischias kust är 40 kilometer lång och det finns gott om badstränder att välja mellan. Vissa med ljus finkornig sand, andra med grus och mörkare lavasand. I centrala Ischia stad kan du välja mellan Spiaggia Mandra och Spiaggia dei Pescatori, som erbjuder både avgiftsbelagda delar av stranden med solstolar [cirka tio euro per stol] och kostnadsfria delar där du kan ligga på en egen handduk. Men var beredd på att solstolarna på stranden i Ischia Porto ligger oerhört tätt. OERHÖRT TÄTT. Men trots det är det inte obehagligt.

Termalbad
Vill du inte bada i havet är Ischia känt för sina termalbad. Ön är världens enda med termisk vatten, som sägs ge ett långt och friskt liv. Det finns gott om spaanläggningar, vissa med månghundraåriga anor. Deras behandlingar baseras på det heta källvattnet från öns vulkaniska källor och på den berömda mineralrika Ischia-leran, som påstås vara effektiv mot allt från reumatism till matsmältningsbesvär. Det största heter Poseidon och ligger i Forio och har över 20 bassänger. Det kanske vackraste termalbadet Negombo i Baia di San Montano på nordkusten har både strand, termalbassänger och eget hamam.

Vandringsleder
Förutom strandliv finns det på ön vacker bergsnatur och charmiga småstäder. Vill du komma ut i den gröna bergsnaturen finns också fina vandringsleder.

Färgstarka Forio
Färgstarka staden Forio på västkusten är ett fint utflyktsmål. Där kan du bada, njuta av småstadsatmosfären och besöka den botaniska trädgården La Mortella. Den skapades av den brittiske kompositören William Walton efter andra världskriget och bjuder på svala lövträdsvalv, blomsterplanteringar och hisnande havsutsikt.

Hyrbil
Det går att ha bil på ön, men alla vi mött avråder oss, och när vi kommer till ön förstår vi varför. Gatorna är små och trånga och egentligen inte gjorda för dagens biltrafik. Gågatorna agerar också som genomfart och emellanåt är det lite stökigt. Dessutom är det oerhört svårt att hitta parkeringsplatser. Vi väljer att lämna vår hyrbil i Pouzoulli och ångar oss inte.

Ta sig runt
Bästa sättet att ta sig runt på Ischia är med de röda lokalbussarna. Bussbiljetter för en enkel resa kostar knappt t2 euro och köps av busschauffören eller i tidningskiosker vilket är lite billigare. Heldagskort kostar cirka 4 euro och veckokortet cirka 15 euro. Det finns också minitaxis och möjlighet att hyra skoter.

 

 

Translation
Ischia is the Italian Island outside of Naples in Campania, that became one of my favourite places during our Italian roadtrip last summer. We loved our days here and will absolutely try to go back some day. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. emolis says:

  Vad kul att läsa om Ischia som är ett av våra tänkta stopp på vår kommande roadtrip nästa sommar. Vi planerar att stanna 2-3 dagar och jag var lite rädd att det kanske blir för mycket, men det verkar ju inte så. Underbara bilder! Nu vill jag ju åka direkt :)

  1. Ni måste stanna minst tre :). Imorgon kommer lite bilder från Ischia Ponte som också är supermysigt. Ni måste äta där en kväll. Är så lugnt och lite magiskt :)

 2. Katarina says:

  Glad att jag hittade hit – fantastiska bilder och trevlig läsning! Jag spontan bokade en resa igår och åker om mindre än två veckor, så jag har lite att plugga på innan avfärd… Stannar onsdag-måndag (-restid, men 4 hela dagar på ön!) … och boende att boka. Var skulle du föreslå att jag har min bas, Porto eller Casamicciola Terme ? Jag reser ensam och vill ha nära till bra stränder men även bo med en bra utgångspunkt att göra småutflykter samt kunna strosa på kvällarna…. Spontant känns Porto som bästa alternativet men är stränderna tillräckligt fina…?
  Tack för en fin blogg – jag kommer läsa vidare!

  1. Välkommen och kul att du hittat hit. Vi tyckte det var mysigare att vara i porto och ha nära till allt. Men som du säger, då får man ofta strandbiten. Men vi upptäckte att trots att man låg väldigt tätt att man ändå kände sig helt ostörd. Lite familjärt :). Ha en underbar resa och hoppas du kommer älska ischia lika mycket som vi gjorde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *