Azerbajdzjan, Baku

 

Vi besöker huvudstaden Baku i Azerbajdzjan som idag är en populär turistdestination. Eurovision ägde rum där 2012 och Azerbaijan Grand Prix, Formula 1, återkommer årligen sedan 2017. Landet är ett av flera turkisktalande länder i regionen och har mycket att bjuda på.

 

Baku sticker ut med sin europeiska arkitektur, vackra byggnader, de mysiga gatorna och vinbarerna som ger känslan av att man nästan tror man är i Frankrike. Man blir lite paff när man vandrar runt i Baku och man får nästan gnugga sig i ögonen. Kan det verkligen stämma. Kan det verkligen vara ett land i Kaukasus, omgivet av Georgien, Armenien, Ryssland och Iran tänker man. Landet är relativt okänt som oljeproducent men olja har utvunnits sedan mitten av 1800-talet. Många européer kom med oljeboomen och därav byggnaderna i europeisk stil. Gammalt och nytt blandas friskt i Baku där gamla stan utgör den äldre delen som nästan är 1000 år gammal.

 

Gamla stan är mysig att promenera runt i och det är fullt av gatuförsäljare och små marknader där man hittar allt från gamla mynt till sjalar och mattor. De moderna inslagen i Baku går det inte att ta miste på. Tornen som symboliserar naturgasen som brinner och hotellet format som en halvmåne går inte att missa. Naturgas finns i rikliga mängder, så när Europa letar nya gasleverantörer är förstås Azerbajdzjan en av de nya bundsförvanterna. Och det märks att det medfört en optimism och vilja att närma sig Europa framöver.

 

LÄS MER: Fler av Jonathans artiklar om bland annat öl och vin hittar du här. 

 

Azerbajdzjan, Baku

 

EN VÄXANDE VINKULTUR I AZERBAJDZJAN

Landet är muslimskt men ett av de mest sekulära länderna i den muslimska världen och jämför man med Turkiet så känns Azerbajdzjan betydligt mindre religiöst. Det har möjliggjort en utbredd vinkultur i Baku och landet har en hel del spännande vinmakare som bjuder på både klassiska och lokala druvor. Liksom i alla forna Sovjetstater finns arvet av att dricka vodka och därtill lättdrucken öl mer som en hjälp att skölja ned spriten med. Men den stilen går inte riktigt hem i Baku, människorna känns betydligt modernare än så. Stan är också full av trevliga kaféer, allt från de större kedjorna till mysiga ställen med uteserveringar och goda bakverk.

 

Vinkulturen är på frammarsch men det är först under de senaste 20 åren som vinproduktionen utvecklats ordentligt med hjälp utifrån. Det finns en handfull vinmakare i landet så det är relativt få men de är aktiva och det är mycket som händer i vinbranschen. Vill man besöka vingårdarna får man räkna med runt två till tre timmars resa med bil upp i bergen vilket bjuder på härliga vyer men det är betydligt enklare att besöka någon av de utmärkta vinbarerna i Baku. Här är två av dem där personalen pratar engelska och kan berätta mer om vinkulturen.

 

Azerbajdzjan, Baku

 

TVÅ ENGELSKTALANDE VINBARER I BAKU

KEFLI LOCAL WINE & SNACKS

Här finns ett stort urval av lokala viner från olika regioner, men det bästa är den kunniga personalen och den trevliga miljön. Här kan du enkelt få hjälp att hitta de mest intressanta vinerna med innovativa rätter av lokala råvaror. Rätterna är anpassade till utbudet av vin så de är mer som förrätter. Nivån är fenomenal och priserna en bråkdel av vad du betalar i Sverige.

 

Här kan du smaka viner av den lokala druvan Bayan Shira som är unik för Azerbajdzjan. Men du kan även smaka de klassiska druvor som syrah, cabernet sauvignon och pinot noir. Just Bayan Shira är lite omtvistad då den även odlas i Uzbekistan. Vid besöket på vingården utanför Tasjkent menade vinmakaren att den kommer från en by i Uzbekistan. Därom tvistar de lärde som man säger. Bayan Shira odlas lite här och var i Centralasien men kommer officiellt från Azerbajdzjan.

 

 

THE HERITAGE WINE AND MORE

En mysig bar bara några hundra meter från Kefli, nyöppnad och med en mer matig meny som lämpar sig för middag. De har mestadels viner från vingården Azgranata som har många bra viner. Azgranata har även en särskild linje med viner med Azerisk poesi. Dikterna är på fyra rader och urprunget är från Iran men vanligt även i Azerbajdzjan.

 

 

BEERBASHA RESTAURANT, DET FÖRSTA HANTVERKSBRYGGERIET I AZERBAJDZJAN 

Nu dricker inte alla vin förstås. Så för den som hellre önskar ale, ipa och hantverksmässig lager är det Beerbasha som man bör besöka. Det är Azerbaijans första och enda hantverksbryggeri. De har precis börjat förse azerbajdzjanierna med ipa och ale som än så länge är nytt och lite svårsålt i Baku.  Men fler öl är på väg och intresset ökar stadigt. Bryggaren Anna Saliuk reser ofta till olika länder för att hitta inspiration och nya ölsmaker och det märks på ölen hon brygger. Även de enklare lagerölen smakar mer än vanligt och inget går upp mot att dricka en färsk öl direkt från bryggeriet nere i källaren. Här finns en halv minuts video från vinställena, bryggeriet och lite av Baku.

 

 

Azerbajdzjan var verkligen en överraskning efter att ha besökt flera av grannarna i regionen så det är absolut en upplevelse att promenera runt och bara njuta av miljön, smaka på mat, öl och vin. Många pratar engelska då turismen är utbredd så det är enkelt att ta sig fram. Det finns tunnelbana och buss som man enkelt kan resa runt med om man inte tar taxi.

 

De flesta flygen dit går via Istanbul eller Budapest men man behöver också betala för en elektronisk visering vilket kostar 20 euro. Det tar några minuter att ordna och är mer av en avgift än en formell visumansökan som man gör några dagar innan eller samma dag mot en högre avgift. Baku är väl värt ett besök och besöker man bara huvudstaden är det bra med tre till fyra dagar.

 

Azerbajdzjan, Baku

Azerbajdzjan, Baku

Azerbajdzjan, Baku

Azerbajdzjan, Baku

Azerbajdzjan, Baku

Azerbajdzjan, Baku

 

Translation

Baku in Azerbajdzjan has a growing wine culture. It also surprises with European architecture and is one of the more liberal muslim countries.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *