– I Samarbete med EF Education –


Foto: Aaron Burden

 

Det känns galet konstigt att sitta här och inse att man är medelålders. Det känns som ett lite fult ord och det känns inte som att det var så länge sedan jag var 25 och 30. Många av drömmarna jag hade när jag var tjugo har jag haft turen att uppfylla, men det finns minst lika många kvar att fortfarande drömma om.

 

Ibland känns det som att det där ordet Medelålders förföljer en och håller en tillbaka lite, för det är ju bara att erkänna, man är ju där. Men så i nästa sekund börjar jag tänka på Elisabeth Gilbert som gjorde sitt livs resa senare i livet. En resa som blev boken Eat, Pray Love [Lyckan, kärleken och meningen med livet], som i sin tur blev en film. För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sig själv bestämmer hon sig för att alldeles själv ge sig ut på en lång resa. Man får följa med på hennes reseäventyr som börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta i form av mat och att lära sig Italienska, till Indien där hon lär sig konsten att nå sinnesro och till sist till Indonesien för att hitta balans.

 


Jag och Ketut Lieyrs son, Mr Nyoman. 

 

Så den där språkresan man drömde om när man var tonåren och i tjugoårsåldern är aldrig för sen att göra. Och för två år sedan blev jag dessutom inspirerad av en resebloggare som åkte på språkresa till Florens i två veckor för att lära sig Italienska. Så den där drömmen kanske inte är så långt bort som man tror. Det finns så många anledningar att lära sig ett nytt språk någon annanstans än hemma i sitt krypin. Älskar man att resa som får man upplevelsen av atmosfären av ett nytt land och känslan för det nya språket blir så mycket genuinare och lättare att lära sig. Väljer du att studera i grupp kanske du får nya vänner från alla världens hörn.

 

Fortfarande är det EF Education jag söker på när jag tar mig vidare i min lilla dröm. EF som jag tittade på när jag en gång funderade på om jag skulle åka iväg som utbytesstudent ett år. Inte för att det är omöjligt, EF erbjuder studieår för vuxna utomlands också, men för att jag inte tror jag skulle orka sitta i skolan ett år just nu. Ska jag läsa Italienska igen, kanske fortsätta med Ryskan eller ska jag välja ett nytt språk? Jag bläddrar mig runt, 50 destinationer, 9 språk och 150 olika studiemöjligheter. Engelska, Franska, Tyska, Spanska, Italienska, men vad säger ni om Japanska, Kinesiska eller Koreanska. En av mina drömmar när jag var i tonåren var att lära mig Mandarin. Kanske Kinesiska… Eller kanske man ska börja med att välja land och språk efter det?

 

Och sedan upptäcker jag det där lite oväntade. EF har också utöver språkkurser för vuxna, språkkurser för företag. Kanske förhandlingsläge med chefen? [Ps Chefen på mitt andra jobb är också mannen och den andra halvan av bloggen, så det borde väl inte vara så svårt ;).].  Så kanske 2018 blir året när jag lär mig ett nytt språk någonstans i världen.

 

 

Foto: Alexis Brown

 

Translation:
Have you thought of learning a new language lately? It is never to late it life to do so.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson
I Samarbete med: EF Education

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Ja ta kinesiska! Jag läste mandarin på gymnasiet och det var så roligt att få insikt i en helt annan typ av språk och hur logiskt det var. Helt annan grammatik också och med andra svårigheter än de man tror.

    1. Men shit vad imponerande Charlotta :). Jag har förstått att mandarin minsann inte är så lätt. Men hade varit kul att testa om något fastnar :)

  2. Åh vad kul! Kanske ska damma av franskan i Paris till våren :)

    1. Men ja, varför inte :). Skulle också kunna tänka mig det i någon fransk liten by.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *