Toftaholms Herrgård ligger vid stranden av sjön Vidöstern i Vittaryd i Småland. Vi hamnade där för första gången förra året efter ett Resebloggevent i Stockholm. Vi hade spenderat en natt i Stockholm och bestämde oss för att förlänga helgen med kvalitetstid och Julbord på just Toftaholm.

 

Inte trodde vi då att det skulle komma att leda till något som vi skulle göra tradition av. Jag vet inte om det är herrgårdskänslan, den fina naturen eller den gamla fina gården som gjorde det, men vi var båda överens om att det var det bästa Julbord vi någonsin varit på. Bordet dignade av så många sillsorter som vi aldrig någonsin sett. Vid sidan om det så många olika sorters lax man kan önska sig. Och det bästa av allt var, att maten var uppdelad i en fin liten meny på sju rundor. Om man orkar alltså.  Men att allt inte dukades upp på en gång, utan efter hand som det var dags för nästa runda, gjorde att man satt lite längre, njöt lite mer av maten och fick en lugn och mysig kväll.

 

Så efter förra året, bestämde vi oss för att göra en tradition av det och åka dit igen. I år delade vi den fina helgen med roligaste Hanna och Pierre. Några sju rundor blev det inte i år. De hade tyvärr dukat upp allt som på ett vanligt Julbord, vilket ledde till att man emellanåt gick lite före i menyn. Detta innebar att det blev två rundor för grabbarna, som redan efter de två rundorna var övermätta. Alltså som på ett vanligt Julbord. Vi avslutade kvällen med Ris á La Malta, kaffe och godis vid brasan

 

Dagen efter, startar vi med en mysig frukost med utsikt över sjön. Ja, till och med jag var uppe till ftukosten. Eter frukosten går vi en fin promenad som fortfarande känns som höst. Över den lilla bron, till den lilla ön med den gamla ruinen. Efter en riktigt fin helg är det daga att köra hem. Men vi ses nästa år Toftaholm…

 

 

 

Translation:
We spent last weekend at Mansion in Småland with god friends. It was the first Swedish Christmas bufé this year, and probably will be the best one. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. emolis says:

  Toftaholm, där hade vi bokat in vår bröllopsnatt… tills vi några dagar innan bröllopet insåg att vårt flyg till Västindien gick redan på natten efter bröllopet :) Det blev till att avboka i sista minuten. Kanske ska ta revansch med ett julbord! Lät jättemysigt och härliga foton!

  1. Men åh vad synd. Självklart måste ni ta revansch :). Kanske fira bröllopsjubileum där? Julbordet är verkligen riktigt fint.

 2. Det ser ju väldigt fint och mysigt ut där. Är det dyrt att sova där och äta julbord?

  1. Jag tycker det var rätt billigt i förhållande till vad en hotellnatt kan kosta. Vi betalade 1195 eller 1295 per person med boende, julbord med hummer och frukost. Helt okej :). Kram på dig

 3. Vilka vackra bilder. Jag blir ju otroligt sugen på julbord när man ser det där.

  1. Tack Maria. Julbord är ju en av de där sakerna som verkligen ger lite julstämning den här mörka månaden :)

 4. Ser ju sådär perfekt juligt och fint ut! Gillar att de har en guide till hur man ska äta julbordet … det gäller ju att äta lääänge :)

  1. Precis så. Sån där meny borde man alltid ha :). God Jul på er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *