Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

– I samarbete med Evaneos –

Costa Rica, Tamarindo Beach

 

Det är sju år sedan vi gjorde en av våra bästa roadtrips någonsin. En resa som på tre veckor tog oss runt vackra Costa Rica. Ett äventyr vi ofta blickar tillbaka på och gärna skulle göra om snart igen. Idag sammanfattar jag vår resa och tar er med på vårt äventyr dag för dag.

 

Det finns mycket att upptäcka i Costa Rica, mer än bara sol och bad. För mig är det värdefullt med både aktiviteter och kultur. Jag gillar konceptet som Evaneos har, nämligen skräddarsydda resor. Tänk att få planera och skapa sin egna resa och få hjälp med det? Vandring på morgonen och en häftig upplevelse på kvällen!

 

I Costa Rica bor det cirka 4,5 miljoner invånare. Över 90 % av befolkning är immigranter från hela världen och endast en procent är ursprungsbefolkningen, indianer. Columbus upptäckte landet på sin fjärde upptäcktsresa till ”den nya världen” och 1502 kom han till ett område nära Puerto Limón som han gav namnet Costa Rica. Han stannade arton dagar , precis som vi. Området där han landsteg uppskattas då, ha bebotts av en kvarts miljon människor uppdelade i minst 8 olika etniska grupper. Väldigt få av dessa överlevde när landet började koloniseras av spanjorerna under sent 1500-tal. Många av dem utrotades, bland annat av nya europeiska sjukdomar , medan andra flydde upp i bergen. Utöver det finns det idag cirka en miljon illegala flyktingar från Nicaragua.

 

FRÅN KÖPENHAMN TILL SAN JOSÉ | 1 natt

 

Vi flyger från Köpenhamn till San Juan via Newark i Usa. Vi landar sent på kvällen och väljer att sova en natt i San José innan vi påbörjar vår resa. Taxiresan från flygplatsen till Casa Bella Rita, ingår i priset för övernattningen. När man bokar hotellet [bed and breakfast i detta fallet] berättar man när man landar och med vilket flyg, så skickar de någon som hämtar en. Det är service det. Eftersom det var helt mörkt när vi landade, så såg vi inte mycket av San José. Men vilken upplevelse att vakna på Casa Bella Rita. En hänförande grön ravin utanför och en fantastisk natur. Frukost ute på verandan med denna utsikt. Vilken start på resan.

 

Costa Rica, San José

 

SAN JOSÉ TILL TAMARINDO BEACH MED LOKAL TAXIBUSS | 9 nätter

 

Efter frukost är det dags att lämna San José och mysiga Casa Bella Rita. Vi ska ta oss från ena sidan av Costa Rica till den andra med taxibuss. Därifrån ska vi börja med att upptäcka Costa Ricas stränder och att vila upp oss. I Tamarindo har vi har bokat nio nätter på ett hotell som heter Hotel Pueblo Dorado i Tamarindo Beach. Efter fem timmars bussresa [taxibuss], kommer vi till Tamarindo Beach. Vi checkar snabbt in på hotellet och tar oss sedan ut för att samla de första intrycken.

 

Första promenaden lämnar ett svagt intryck. Ärligt talat är jag till och med lite besviken. Kanske är det för att jag har för mycket att jämföra med? Eller så är det för att jag är för trött? Stranden är okej, vattnet varmt [i en badkrukas mått mätt, riktigt varmt]. Det är väldigt lite folk på stranden, vilket i och för sig inte gör något. Och väldigt lite solstolar! Är man kanske lite bortskämd? Är man så van vid att det på de flesta semesterorter finns så mycket solstolar, att man tar för givet att de ska finnas på alla turiststränder?

 

Nåja, bara första dagen, det blir nog bättre imorgon. Imorgon kommer, och ja, allt är mycket bättre. Tänk vad 14 timmars sömn och återhämtning kan göra. Hotellet är fem gånger bättre än igår, och stranden är tio gånger bättre. Fortfarande är det så, att det finns få solstolar att välja på, men det finns ju åtminstone några. Vi spenderar den kommande dagarna med att både vada och bada i det varma och långgrunda vattnet.

 

Spanar på surfarna och deras hundar. Surfar inte. Vi överlåter det åt de som är bra på det. Vi gör en båttur bland Mangroveträsken och upptäcker ett naturliv vi inte var beredda på. Förutom alla olika fåglar [bland annat kolibris], ser vi krokodiler, apor, fiskar, krabbor, en meter stora termitbon och någon typ av  tvättbjörn. Och så solnedgångarna. Dessa solnedgångar.

 

Costa Rica, Tamarindo Beach

Costa Rica, Tamarindo Beach

Costa Rica, Tamarindo Beach

Costa Rica, Tamarindo Beach

 

TAMARINDO BEACH TILL MONTEVERDE | 3 nätter

 

Efter nio dagar i mysiga Tamrindo är det dags att upptäcka mer av detta vackra gröna land. Vi har hyrt en bil som ta oss runt resten av resan. Från Tamarindo kör vi mot Monteverde och dess Molnregnskog i sakta mak. Molnregnskogen som är anledningen till att vi tar oss uppåt bergen. Ingen har bråttom här och inte vi heller. Rädda för att missa något på vägen, njuter vi och ligger sällan över 70 km/h. Jag har hittat en lodge på nätet, Hotel Monteverde country inn lodge, och det blir faktiskt enda boendet vi blir lite besvikna på. Å andra sidan ska vi ju inte tillbringa någon tid på rummet.

 

Molnregnskogen i Monteverde är verkligen en upplevelse man inte bör missa. Molnregnskog kallas den för att den ligger mer än 1400 meter över havet och att molnen ofta ligger tätt bland träden. Att fånga den enorma naturen här på bild är nästan omöjligt. Trädens storlek [ibland 100 meter höga], växterna som lever och växer i symbios på varandra, mossan på träden, dimman och molnen som ligger tätt över skogen. Lianer som slingrar sig ner i den fuktiga luften. Lugnet, stillheten och tystnaden här är något man sällan får uppleva. Ja tystnaden från civilisationen. Bara ljuden från träden, fåglarna och syrsorna hörs.

 

Costa Rica är känt inte bara för sin ekoturism men också för alla sina äventyrssporter och extremsporter. En av dessa populära aktiviteter är ziplining eller som de skriver Canopy tours. Där det finns träd i Costa Rica finns också ziplining. Linbaneturer där man far fram mellan olika plattformar i trädkronorna. Och de häftigaste finns så klart här. I det bergiga naturreservatet Monteverde, i Molnregnskogen. Så klart en aktivitet som vi planerat in under vår vistelse i Monteverde. Och trots alla tveksamheter vi hade, blir zipliningen en höjdpunkt. Något vi gör om på alla destinationer som ger oss möjligheten på kommande resor.

 

Costa Rica, Monteverde, Molnregnskogen

Costa Rica, Monteverde, Molnregnskogen

Costa Rica, Monteverde, Ziplining

 

MONTEVERDE TILL LA FORTUNA | 2 nätter

 

Våra två sista nätter, innan det är dags att åter köra mot San José, bor vi på Hotel Lavas Tacotal i La Fortuna. La Fortuna är mest känt för sitt enorma vattenfall ” Rio de Fortuna” som är cirka 70 meter högt. Vi besöker så klart vattenfallet och det ligger vackert. Men den stora behållningen av besöket i La Fortuna är oväntat nog vårt hotell. Hela hotellet är omgivet av så vacker natur och från solstolen har man hela vulkanen Arenal att beskåda från morgon till kväll.

 

Regnskog vart man än tittar och den stora konstgjorda Arenalsjön i mitten. Sjön som man tror är ett naturens verk tills man ser fördämningarna. En sjö som när den anlades faktiskt krävde offrande av tre byar. Vulkanen Arenal är 7000 år gammal. Den är 1657 meter och har ett konstant rökmoln rykande ur dess krater. Den fick ett utbrott 1968 och har sedan dess dagligen mindre utbrott, som man kan se i mörkret om man har turen och få en molnfri himmel.

 

La Fortuna, staden vid foten av vulkanen Arenal är ett utmärkt utgångsläge för äventyr. Gå på en oförglömlig nattvandring runt vulkanens bas för att se hur toppen glöder i en kusligt röd nyans, i samspel med ljuden från apor och vulkanens mullrande. Eller välj att vandra någon av naturlederna, forspaddla på floderna Toro, utforska någon av grottorna eller gör ett besök på Baldi Hot Springs.

 

Costa Rica, La Fortuna Vattenfall

 

ARENAL TILL SAN JOSÉ | 1 natt

 

Vår sista natt har vi bokat Hotel Robledal i San José. Men vi har en sista sak kvar att se och göra innan vi lämnar Costa Rica. Besöka en kaffeplantage. Kaffeplantagen Espíritu Santo. Vi har bokat en guidad tur på en kaffeplantage, men får oväntat så mycket mer. Vår guide, Norman, berättar med inlevelse, passion och humor om sig själv och alla sina jobb, sin familj, sin far, Costa Rica och där emellan om kaffeproduktion och kafferostning.

 

Han berättar att plantagens alla odlingar är planerade i rader om tre. En rad beskärs, en rad växer och en rad plockas. Just denna plantagen är ett kooperativ som startades över 40 år sedan och som ägs av 2500 familjer. Bönorna och kaffet, Naranjo, är av högsta kvalitet, vilket är viktigt. Vilken fin avslutning vi får på vår resa.

 

Costa Rica, San Jose, Kaffeplantage

Costa Rica, San Jose, Kaffeplantage

Costa Rica, San Jose, Kaffeplantage

 

BOKA DITT ÄVENTYR TILL COSTA RICA

 

Vi bokade hela vårt äventyr själva. Och det tar ju så klart tid. Om man inte har den tiden och vill ha hjälp med att planera och specialdesigna sitt program, kan man ta hjälp av Evaneos. Evaneos team väljer ut och stöttar lokala researrangörer så att du får en unik upplevelse. När du går av flyget är allt ordnat. Från det att du blir hämtad på flygplatsen den först dagen till transfern för din hemresa. Att ha sin rundresa redan planerad innebär att man hinner se lite mer, att man hittar till rätt platser och att man bor på trevliga boende. Under din resa finns dessutom experten alltid där för dig som ett lokalt stöd om du behöver assistans.

 

BRA ATT VETA INFÖR RESAN TILL COSTA RICA

 

 • Glöm inte att du behöver ett inträdesvisum till Usa, även om du bara mellanlandar.
 • I Costa Rica används valutan Colones. Men skulle man inte ha växlat till den, fungerar dollar lika bra, nästan överallt. Däremot är det inte alltid man får tillbaka växeln i dollar. Glöm inte att växla tillbaka överbliven valuta, colones får nämligen inte tas ut ur landet och finns inte att köpa hemma.
 • Spanska är bra men man klarar sig i princip på Engelska överallt.
 • Vi hyrde bil. Även om trafiken är väldigt lugn, kan det vara bra att teckna full försäkring, utöver standardförsäkringen. Läs mer om hyrbil här.

 

LITE PRISUPPGIFTER

 

 • Taxibuss från San Jose till Tamarindo 45 dollar per person
 • Båttur i Tamarindo, Mangrove 20 dollar per person
 • Dagstur till Nicaragua från Tamarindo 154 dollar per person
 • Monteverde Molnregnskog Inträde
 • Monteverde Canopy Ziplining, Aventura 40 dollar per person
 • La Fortuna Vattenfall Inträde 10 dollar per person
 • Arenal Båttur 23 dollar per person
 • Serpentarium Arenal 10 dollar per person
 • Baldi Hot Springs 48 dollar per person

 

Costa Rica, Tamarindo Beach

Costa Rica, karta

 

Translation
Costa Rica is one of our favourite destinations so far. We planned our trip our selves and spent three weeks there visiting Tamarindo Beach, Monteverde, La Fortuna, Arenal and San José. 

 


Dagens inlägg görs i samarbete med Evaneos.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *