Norge, Lofoten

 

Vi bor bra. Kanske lite subjektiva, men vi anser att vi har en av Sveriges bästa stränder runt hörnet. I nordöstra Skåne, i Kristianstads kommun, Åhus och Nyehusen. Vita fina sandstränder. Vattnet är inte direkt turkost, men vackert är här ändå.

 

Jag kan inte skryta med att ha besökt jättemånga stränder i Skandinavien, men en önskelista har jag så klart. Några av favoriterna hittills är stränderna i Lofoten Norge, Skanör Falsterbo i Skåne och Sandhammaren också i Skåne. Å Mellbystrand får ju absolut inte glömmas bort. Men ni märker, det är mycket Skåne av förklarliga skäl. Av de Svenska stränderna på listan har vi bara Böda på Öland kvar att besöka.

 

Mim önskelista bygger lite på listor om Skandinaviens bästa stränder senaste årtiondet. Jag har tidigare tipsat  om några av Sveriges bästa stränder. Idag har turen kommit till Skandinavien, som omfattar Sverige så klart. Det är Reseguiden och Aftonbladet som tipsat om några av Skandinaviens bästa stränder. Stränder som både är och som har sand i världsklass. Tyvärr saknar jag stränder i Finland. Finns det kanske några du kan tipsa om?

 

Skåne, Nyehusen

 

11 AV SKANDINAVIENS BÄSTA STRÄNDER


DANMARK

SKAGEN | KANDESTEDERNA
Staden Skagen ligger allra längst norrut i Danmark. Här lyser solen med ett nästan magiskt sken och det finns miltals med bra sandstränder. Det lilla udden Grenen består av sand och ligger på gränsen mellan de två haven Skagerakk och Kattegatt. En strand som det går att bada vid med höga sanddynor, bred strand och utsikt över det vilda havet.

BORNHOLM | DUEODDE
Stranden Dueodde ligger på ön Bornholms sydspets och är i dag ett naturreservat. Förr i tiden använde man strandens extremt fina, vita sand vid tillverkningen av bland annat timglas. Den vackra stranden är flera hundra meter i mitten och smalnar sedan av mot sidorna.

NORDJYLLAND | LøKKEN 
Den klassiska badorten Løkken ligger på Nordjyllands västkust och här finns en 19 km lång sandstrand, Løkken strand. Längs stranden finns så många små vita badstugor att stranden ofta kallas för ”den vita byn”.

 

NORGE

STAVANGER | SOLASTRANDEN 
Den vackra Solastranden utanför Stavanger i Norge har mycket fin sand och har flera gånger hamnat högt i omröstningar om världens bästa strand. Stranden är behagligt långgrund och vindarna gör den dessutom mycket populär bland vindsurfare.

LOFOTEN | HAUKLANSTRANDA
Den här stranden kan få dig att tro att du är någonstans runt medelhavet. Men låt dig inte luras, stranden ligger i Lofoten, norra Norge. Stranden har kallats Norges vackraste och ligger ungefär 10 minuter utanför Leknes. Det går även att tälta eller parkera husbilen intill stranden.

BODø | MJELE
Utanför Bodø i Norge ligger den pärla till sandstrand. På sommaren går det att bada på platsen, men många åker dit för att se den spektakulära sanden som är både vit och röd. Varför sanden är röd är oklart, men det sägs att sanden är uppblandad med partiklar från ädelstenar. Stranden är populär bland turister, så vill du vara ensam kan det vara värt att överväga någon av de andra stränderna som ligger nära Bodø.

 

 

SVERIGE

SANDHAMMAREN | YSTAD
Naturreservatet Sandhammaren har en 12 km lång kritvit sandstrand på Skånes sydöstra spets. Stranden ligger vid en vacker skog och här finns både en fyr och ett litet sjöräddningsmuseum. Vattnen utanför stranden har så starka och farliga strömmar att det kapsejsat fartyg här i 100-tals år.

TYLÖSAND | HALMSTAD
Den 7 km långa sandstranden i Tylösand är inte bara perfekt för sol och bad, det är också ett av Sveriges hetaste partyställen under några sommarveckor. De perfekta vindarna har gjort att Tylösand är ett svenskt centrum för vindsurfare och här genomförs regelbundet stora tävlingar.

GOTLAND | TOFTA BAD 
Den långa stranden i Tofta strand är en av de populäraste på Gotland. Den breda stranden består av fin vit sand och har på flera ställen bildat sanddyner som du kan gömma dig bakom om det blåser för mycket. Vid stranden finns flera restauranger och kiosker.

SKANÖR MED FALSTERBO | FALSTERBO STRAND 
Södra Sveriges favoritstrand ligger i Skanör med Falsterbo. Stranden är 4,5 kilometer lång, och i området finns ännu fler små stränder för den som vill hitta en egen lite bit. Stranden har ofta kallats en paradisstrand, mycket på grund av den mjuka, vita stranden och det långgrunda vattnet.

ÖLAND | BÖDA SAND
Den två mil långa sandstranden på Ölands ostkust är mycket populär. Här finns både vandrarhem, golfbana och flera restauranger. Du kan också bo på campingplatsen alldeles invid stranden där man spelade in tv-serien Böda camping.

 

Skåne, Österlen

 

Translation
Here are 11 of the best beaches in Scandinavia when it comes to the white sandy ones.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *