Sverige, Skåne, Nyehusen

 

Sverige är ett fantastiskt land. Inte har vi bara Allemansrätt som låter oss njuta av skog och strand, men vi har också ett oerhört varierat landskap att välja på. Vi har doftande gröna skogar. Höga berg och snö. Vi har gula oändliga rapsfält. Och så har vi vackra stränder.

 

Allt från pudervita sandstränder och ständer med stora klippblock till skogsstränder. Och strax är den på här. Den Svenska Sommaren. Även om man inte har möjlighet att vara på en strand utomlands, finns det många fina stränder att välja på här hemma i Sverige. Dagens lista är på några av Sveriges bästa och finaste stränder. Stränder som genom åren har legat på olika listor av Sveriges bästa, vackraste och finaste stränder. Jag har inte besökt alla stränderna själv än [därför är en del beskrivningar hämtade från kommunernas egna sidor och olika turistsidor]. Men kanske kommer det bli möjligt denna sommar. De är sorterade efter landskap från A till Ö.

 

1. SANDVIKEN, SÖLVESBORG | BLEKINGE
Sandviken är länets kanske mest populära sandstrand och kallas ofta Blekinges Riviera. Den kilometerlånga vita sandstranden och det barnvänliga, långgrunda klara vatten lockar besökare från både när och fjärran.

 

2. NORRVIKARNA, NORDKOSTER, STRÖMSTAD | BOHUSLÄN
På Norrvikarna finns både sand och släta klippor och stranden ligger mitt i ett naturreservat. Det är långgrunt, barnvänligt, avspänt och söker man bohemiskt ska man ta sig till stranden på Nordkosters nordöstra sida.

 

3. RÖRVIK, SYDKOSTER | BOHUSLÄN
Kosterhavet är en marin nationalpark med Sveriges enda korallrev och är vårt artrikaste havsområde. Vid Rörvik ligger en familjevänlig sandstrand som är perfekt för bad och picknick. Vid bryggan i Ekenäs, som ligger tio minuters promenad bort, finns restaurang och butik som säljer rökt fisk och räkor.

 

4. NORSTA AUREN, FÅRÖ | GOTLAND
Den fyra kilometer långa sandstranden Norsta Auren är Fårös absolut vildaste och vackraste strand. Den ödsliga sandstranden bjuder på natur, hav, strand och stora vita sanddyner.

 

5. SUDERSAND, FÅRÖ | GOTLAND
På stranden Sudersand är ljuset intensivt och Sudersand har blivit nominerad till Sveriges finaste sandstrand flera gånger. Badplatsen är barnvänlig, tack vare långgrunt vatten och flera aktiviteter i semesterbyn.

 

Foto: Nekkoh-fi

 

6. TOFTA | GOTLAND
Tofta är en av Gotlands mest kända stränder. Den vita sandstranden och det turkosblå havet ger dig känslan av att befinna sig utomlands. Men det är många som hittar hit och ljudnivån kan vara väldigt hög och parkeringen kostar.

 

7. STORA TRÄLVIKEN, FEMTE VIK, VARBERG | HALLAND
Utanför Varbergs centrum ligger Getterön och några av Sveriges vackraste badvikar. Naturreservatets femte vik finner du längst ut på halvön. Här kan du slå dig ned invid strandkanten på den puderlika sanden, eller leta upp en plats för dig själv på någon av badklipporna.

 

8. FRÖSAKULL, TYLÖSAND | HALLAND
Frösakull är en förlängning av Tylösand, och precis som i Tylösand kantas stranden av kristallklart vatten. Skillnaden är att tempot är lugnare, atmosfären mer avslappnad och du hittar enkelt en plats för dig själv på den finkorniga sanden. Den flera kilometer långa sandstranden har röstats fram som den bästa i Sverige och är favoriten bland Halmstads stränder.

 

Foto: Kaj Smichdt

 

9. SKREA STRAND, FALKENBERG | HALLAND
Längs med Falkenbergs kust finns över 17 kilometer strand, mesta av den sandstrand, men det finns också klippor, sten och strandängar. En av de absolut populäraste är den långgrunda Skrea strand som kännetecknas av sin ljusa, finkorniga sand och höga sanddyner. Här finns också Västkustens längsta badbrygga som mäter hela 248 meter. Den två kilometer långa stranden kännetecknas av karakteristiska badhytter från 1930-talet och höga sanddyner.

 

10. MELLBYSTRAND, LAHOLM | HALLAND
Populär som badort blev Mellbystrand i slutet av 1800-talet. Det är Sveriges längsta sandstrand och Laholms 12 km långa sandstrand sträcker sig från Båstad i söder till Lagans mynning i norr. Kommunens två badorter är Skummeslövsstrand och Mellbystrand. Det är ett härligt badparadis med långgrunt vatten, breda stränder och skyddande dyner.

 

 

11. PITE HAVSBAD, PITEÅ | NORRBOTTEN
Den kilometerlånga, långgrunda sandstranden söder om Piteå har varit en favorit i norr i många år. Pite havsbad är idag utöver stranden en stor turistanläggning, en av Nordens största, med bland annat hotell, äventyrsbad och spa.

 

12. STENSHUVUD, KIVIK, ÖSTERLEN  | SKÅNE
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 30 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i Skåne. Många vill bada och sola på den kritvita stranden, andra vill promenera genom lummiga skogar upp för berget Stenshuvud och titta på den makalösa utsikten över Hanöbukten.

 

13. BORRBY STRAND, SIMRISHAMN | SKÅNE
Borrby strand ligger i Simrishamns kommun med milsvid sandstrand. Klara dagar kan man urskilja hus och höjder på Bornholm vid horisonten. Stranden utgör en förlängning av naturreservatet Sandhammarens strand.

 

14. KNÄCKBÄCKSHUSEN, SIMRISHAMN, ÖSTERLEN | SKÅNE
Knäbäckshusens strand är bland de vackraste stränderna i Skåne enligt många. Sandstranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud. Det absolut bästa med stranden är att man oftast får ha den alldeles för sig själv. Dess nackdel är att vattnet oftast är kallt, mycket kallt, vilket kanske förklarar varför man har stranden för sig själv.

Läs mer: Tips på ställen att besöka på Österlen hittar du här

 

Foto: Mickael Tannus

 

15. KÄMPINGE STRANDBAD, HÖLLVIKEN, VELLINGE | SKÅNE
Kämpinge strandbad är ett naturreservat i Vellinge kommun i Skåne län. Området är naturskyddat sedan 1982 och är 43 hektar stort. Reservatet består av sanddynslandskap och en gles tallskog.

 

16. BÅSTAD STRAND, BÅSTAD | SKÅNE
Båstad har varit en klassisk badort ända sen 1834 och tidigt på morgonen kommer folk ner till stranden i sina vita morgonrockar för att ta sig ett morgondopp. På sommaren är stranden full av badgäster, trampbåtar och volleybollspelare.

 

17. YNGSJÖSTRAND, ÅHUS, KRISTIANSTAD| SKÅNE
Yngsjöstrand är ett fritidshusområde och en havsnära del i Kristianstads kommun i Skåne, beläget vid Hanöbukten. Här finns mängder av stränder och det är inte svårt att hitta sin egen lilla privata strand. Till och med under högsäsong. Några av de mer populära stränderna i området är Täppet och Äspet i Åhus.

Läs mer: Fler bilder hittar du här.

 

Skåne, Kristianstad, Åhus

 

18. LJUNGHUSEN, SKANÖR FALSTERBO, VELLINGE | SKÅNE
Falsterbonäset bjuder på 40 kilometer stränder med vit sand och härligt badvatten. Stranden i Ljunghusen hör till en av de största i området men är också ett av de lugnare och mer avskild alternativen. Vattnet är långgrunt och stranden bred.

 

19. SANDHAMMAREN, ÖSTERLEN | SKÅNE
Den över fem mil långa kusten längs med Ystad och Österlen bjuder på en rad riktigt vackra stränder. Den breda Sandhammaren med sin vita, finkorniga sand är en favorit som lockar många långväga besökare. Stranden sträcker sig från Löderup i söder till Skillinge i norr.

Läs mer: Fler bilder hittar du här. 

 

Skåne, Österlen, Sandhammaren, stränderna

 

20. ÅLABODARNA, LANDSKRONA | SKÅNE
Här finns en skön, liten sandstrand där det finns gott om plats. Den lilla stranden är idyllisk, långgrund och barnvänlig, och det är framför allt barnfamiljer som lockas hit.

Läs mer: Ålabodarna i Landskrona

 

21. TORÖ | SÖDERMANLAND
Söder om Nynäshamn hittar man Torö som sägs vara Sveriges bästa surfstrand. På öns sydvästra udde finns den kända Torö Stenstrand. Här möts du av en speciell natur som påminner om den på Gotland. Torö lockar inte bara surfare utan är också populär bland barnfamiljer och inte minst fågelskådare.

 

22. STENDÖRREN, NYKÖPING & TROSA | SÖDERMANLAND
Vid naturreservatet Stendörren behöver man inte båt för att komma ut i skärgården. Där leder hängbroar över det smala sundet till Äspskär, vars skogiga inre omges av sköna, rundade urbergshällar.

 

23. ÅLÖ STORSAND, STOCKHOLMS SKÄRGÅRD | SÖDERMANLAND
På Ålö i Stockholms södra skärgård finns en av Stockholms finaste stränder. Stranden ligger i skogen, är kantad av träd och klippor och har finkornig, ljus sandstrand.

 

24. TROUVILLE, SANDHAMN, STOCKHOLMS SKÄRGÅRD | UPPLAND
Till den lilla, klassiska skärgårdsön Sandön kan man åka året runt. Ön är liten och det är en fin promenad på små stigar genom blåbärsskogen till den riktigt fina sandstranden Trouville. Den ligger på öns södra sida med ljus sand med närhet till klippor.

 

25. TALLPARKEN, ÖREGRUND | UPPLAND
Tallparken, den vidsträckta badplatsen intill Öregrund centrum, är en oas.

 


Foto: Roslagen.se

 

26. ROTSIDAN, HÖGA KUSTEN, KRAMFORS | ÅNGERMANLAND
Naturreservatet Rotsidan är en annorlunda badplats. Hit åker man inte för vit, mjuk sand. Rotsidan består bara av sten. Det är naturupplevelsen man vill åt här. Det här är nämligen en av de vackraste och mest annorlunda badplatserna vi har. Så långt ögat kan nå är det släta klippor.

 

27. BÖDA STRAND | ÖLAND
Den två mil långa sandstranden gör Böda till Sveriges längsta. Den som letar efter en lite lugnare plats kan lätt hitta det ändå eftersom stranden är två mil lång. Gå en bit bort från campingområdet, så blir det genast lite lugnare.

 

28. ÄLEKLINTA | ÖLAND
För att vara Öland är det här en liten strand. Men kanske en av öns vackraste. Belägen mitt i den öländska naturen där den är som finast. Sandbankar som störtar ner i havet, alvaret som breder ut sig och alla stenar som passar så bra att bygga stenfigurer med.

 

29. VARAMON, MOTALA | ÖSTERGÖTLAND
Varamobaden vid Vättern i Motala är Nordens största insjöbad med en halvmil lång strand. Stranden påminner mer om en vanlig havsstrand än en som är belägen vid en sjö och dess rena vatten är miljömärkt med EU:s blå flagg.

 

Foto: Henrik Sandberg 

 

BONUSTIPS

30. NULLTJÄRN I VÅLDALEN | JÄMTLAND 

Daniel på resebloggen Dryden tipsar om Nulltjärn som är en väldigt populär sandstrand med fjällutsikt.

 

Sverige, Skåne, Ystad
Bilden är från Ystad

 

Translation
Sweden is all about forest and nature. But Sweden also has some amazing beaches. Here are 30 of them all over Sweden. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. En strand saknas, Nulltjärn i Vålådalen, Jämtland. Väldigt populär sandstrand med fjällutsikt! :)

  2. Då får vi helt enkelt lägga till den :). Många att ta sig till i sommar .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *