Sverige, Kiruna, Hundspann

 

Flera tidningar har listat några av världens bästa äventyr. Ögonblick man aldrig kommer glömma. Äventyr som får en att går lite utanför sin komfortzon. Som man hittar bland vilda berg, molniga regnskogar och eviga öknar.

 

Vi har inte varit med om många av äventyren på listorna, men några kan vi glatt checka av. Som hundspann, dock i fel land, vandring upp för Mount Kinabalou på Borneo och bad i en centote. Vi har däremot varit med om många egna äventyr. Några av dem finns inte med på listorna jag läst. Vi skulle absolut rekommendera Safari i Tanzania, Ziplining i Costa Rica, cykling på Formel-1 banan i Abu Dhabi, och hundspann i Kiruna.

 

Jag drömmer dessutom om flera av äventyren på listan. Som dyka bland vithajar, luftballong över Serengeti, möta bergsgorillor i Rwanda och flodäventyr i Amazonas. Men på min bucketlista finns också äventyr som helikoptertur, cykla i Bolivias saltöknar och se många djävulsrockor på en gång. Idag listar jag bland annat några av äventyren som funnits med på Conde Nast Traveler, Wanderlust,  Travel and Leisure och Vagabonds listor. Ytterligare 50 äventyr hittar du på Much Better Adventures eller hos Earth Trekkers. Självklart har jag också en bucklista på lite udda äventyr :). Vilka kan du checka av och vilka drömmer du om?

 

DISCLAIMER: Några av bilderna nedan är inte relaterade till det nämnda äventyret, men är från det aktuella landet.

 

 

ÄVENTYR I AFRIKA


1. SYDAFRIKA | DYKA MED VITHAJ

Dyk med vithaj. Öga mot öga med en fyra meter lång vithaj, mellan finns bara en tunn stålbur. Chansen att se världens mest fruktade djur är stor utanför Sydafrikas kust. Populära dykplatsen Gaansbay nås enkelt med en tvåtimmarstur från Kapstaden.

2. RWANDA | SE BERGSGORILLOR

Detta är en livslång dröm för många. Här finns ungefär en tredjedel av världens bergsgorillor och det var också platsen för inspirationen till filmen De Dimhöljda bergens gorillor. I världen finns bara cirka 1 000 bergsgorillor kvar. Dock fler än tidigare.

3. MAROCKO | SANDSURFA I SAHARAÖKENEN 

Dynerna i Saharaöknen är enorma och orörda och som gjorda för extremsporter. I bland annat Marocko kan man testa att sandsurfa nerför någon av alla dynerna. Jeepsafari är också en bra och riktigt rolig upplevelse.

4. TANZANIA | BESTIG KILIMANJARO

Bestig Kilimanjaros utmanande topp. Afrikas högsta berg når 5 895 meter över havet. Vandringen går genom regnskog, och vidare upp över karga, steniga hedar. En bestigning tar minst fem dagar.

5. NAMIBIA | BRÄDA PÅ SANDSYNER

Åk bräda nedför sanddynerna. Att åka snowboard i sanden vid Sossusvlei är en säregen upplevelse. Säkrast är att sitta ned på brädan. En van åkare kan komma upp över 80 kilometer i timmen.

6. TANZANIA | LUFTBALLONG ÖVER SERENGETI & SAFARI

Flyg luftballong över Serengeti.När solen går upp över Serengeti svävar man sakta fram i en varmluftsballong ovanför hjordar av gnuer och bufflar. En ballongsafari kombineras alltid med en vanlig safari.

 

ÄVENTYR PÅ ANTARKTIS


7. ANTARKTIS | PINGVINER 

Expedition till pingvinernas rike. Kommer du hit tillhör du en exklusiv skara. Bara 30 000 besöker Antarktis varje år. Själva Antarktis är större än Europa, den är världens kallaste och minst regniga kontinent.

 

ÄVENTYR I ASIEN


8. JORDANIEN | KLIPPSTADEN PETRA

Staden Petra i Jordanien är för många känd från filmer som Indiana Jones och Transformers. Men helt klart är det en sevärdhet att ha på sin bucketlist. Petra var en stad under antiken och Området har varit bebott sedan urminnes tider och redan från cirka 7 000 år f Kr finns spår av bosättningar. Uppe på en hög platå ligger Ed Deir som var ett av nabatéernas heligaste tempel. Det byggdes 106 e.Kr, efter att romarna tagit kontroll över området. Fasaden är 45 meter hög och 50 meter bred.

9. NEPAL | PADDLA I FORSAR

Paddla i glasklara forsar. Varmt vatten, mjuka sandstränder och lummig grönska omger dig. Floden Seti sägs vara en av världens bästa floder för forspaddling. Här finns både nybörjarvatten och sträckor för den erfarne paddlaren.

10. INDIEN | NATIONALPARKEN BANDHAVGARH

Nationalparken Bandhavgarh var tidigare privat jaktmark åt en maharaja. Nu ses den som en av världens bästa platser att skåda tiger i dess naturliga miljö. Här finns också leoparder, världens största buffel, apor och 250 olika fågelarter.

11. NEPAL | VANDRA TILL EVEREST BASE CAMP

Vandra till Everest Base Camp. Att bestiga Mount Everest finns inte på kartan för oss vanliga dödliga. Men här är en klassisk trekkingtur för den som vill komma nära storheterna. Man flyger till Katmandu, och vidare till Lukla. Därifrån vandrar man i sherpafolkets land, och möter magnifika Himalaya.

12. KINA | GÅ PÅ KINESISKA MUREN

Muren som man säger att man kan se från månen. Kinesiska muren är en serie militära försvarsmurar som byggdes i omgångar under flera olika dynastier. Den påbörjades 300-talet f.Kr. och byggdes på fram till första delen av 1600-talet. Den är hela 21 196 kilometer.

13. BORNEO | KLÄTTRA PÅ MOUNT KINABALU

Klättra på Mount Kinabalu. Orangutanger, flygekorrar, malajbjörnar och trädleoparde. Borneos regnskog är känd för sin enorma artrikedom. Här växer världens största orkidé, världens störs­ta köttätande växt och här bor världens största nattfjäril. I en av de mest välbesökta nationalparkerna, Kinabalu Park, ligger dessutom Sydostasiens högsta topp. Mount Kinabalu bestigs förslagsvis på två dagar, med övernattning i lodge. Du kan boka en topptur som innefattar klättring, eller välja att vandra hela vägen.

Malaysia, Borneo

14. FÖRENADE ARABEMIRATEN | FALLSKÄRM ÖVER DUBAI

I Dubai kan du uppleva fritt fall i 193 kilometer i timmen. Fallskärmshopp är en av de populäraste aktiviteterna i staden och det finns flera företag som erbjuder fritt fall från 3 960 meters höjd.

15. MALDIVERNA | SIMMA MED VALHAJAR

Kanske en av de största upplevelserna man kan få. Att simma bredvid en 5 till 10 meter lång valhaj. På Maldiverna kan man uppleva just detta.

Maldiverna, Snorkla med manta och valhaj

16. JAPAN | KLÄTTRA UPPFÖR MOUNT FUJI

Vandra uppför ikoniska Mount Fuji som ligger 3 775 meter över byar och sjöar. Man kan också ta bussen upp till någon av startstationerna eller se det magiska berget från Lake Kawaguchi i Fujikawaguchiko.

Japan Mt Fuji

 

ÄVENTYR I EUROPA


17. SVALBARD | HUNDSPANN

Hundspann i isbjörnarnas land. Hem för nästan 3 000 isbjörnar, men bara 2 500 människor. Det finns många sätt att upptäcka Svalbard: med kajak, expeditionsbåt, skidor och skoter. Men frågan är om inte hundspann slår det mesta. Du susar fram över vita vidder med siberian huskies gläfsande framför släden. Finns allt ifrån korta turer till sjudagarsövernattningar.

Sverige, Kiruna, Hundspann

18. GRÖNLAND | GOLF

Världens konstigaste golfbana. Den äventyrlige golfaren måste förstås ha World Ice Golf Championships på sin meritlista. Varje år karvar man fram en niohålsgolfbana ur isen på den grönländska ön Uummannaq. Man spelar med klarröda bollar för att kunna ur­skilja dem i det vita landskapet. Tävlingen är öppen för alla med ett handikapp under 36, men bara 20 spelare får delta.

19. GRÖNLAND | JAGA GLACIÄRER

Grönland har ett av de mest orörda landskapen på jorden. Här finns hundra år gamla isberg och glaciärer man kan upptäcka på nära håll.

20. FINLAND | SOV UNDER NORSKEN

Se norrsken kan man göra på många platser. Hela Arktiska zonen. En populär plats är Lappland i Finland. Se magiska Aurora Borealis genom att sova i en igloo på Kakslauttanen Arctic Resort eller Mobile Aurora Bubble Sled.

21. TURKIET | VANDRA LYKISKA LEDEN 

Vandra längs Lykiska leden. En tusenårsvandring mot solen, längs med bråda stup och glittrande hav och mjuka sandstränder. Lykiska leden följer den cirka 50 mil långa och vackra kuststräckan från Fethiye till Antalya.

22. TURKIET | LUFTBALLONG ÖVER KAPPADOKIEN

Att ta en luftballongtur i Kappadokien är kanske det absolut bästa sättet att uppleva detta sagolika och underliga landskap.

Turkiet, Kappadokien, Luftballong

 

ÄVENTYR I NORD & SYDAMERIKA


23. VENEZUELA | SKÄRMFLYGNING

Skärmflygning i Mérida. Staden Mérida är ett centrum för äventyrssporter, men mest känt för skärmflygning. Du kan glida fritt i upp till 30 minuter, nedför 850 vertikalmeter. Nybörjaren kan ta en tandemtur, den särskilt intresserade kan gå veckolånga kurser.

24. PERU | VANDRA INKALEDEN TILL MACCU PICCHU

Vandra längs inkaleden. Den har kallats världens bästa vandringsled. Den klassiska turen görs på fyra dagar, och målet är förstås den gamla staden Machu Picchu. Skulle man inte orka vandra, kan man alltid åka buss eller jeep upp.

25. USA | SURFA ‘The Pipeline’ i OAHU PÅ HAWAI

Oahu’s Banzai Pipeline är kanske en av världens mest berömda och eftersökta av surfare. Vågorna på revet här blir upp till 2,7 meter. Inget för nybörjare men kan vara en upplevelse även från tryggheten på stranden.

26. USA | HELI-SKIING I ALASKA 

Om du är en äventyrlig skidåkare är detta kanske något för dig. När du har åkt alla svarta diamant pistar du hittat är det dags för heli-skiing. Ta en helikopter till en plats med orörd snö och gör din dröm till verklighet.

27. MEXIKO | SIMMA I EN CENOTE

På Yucatánhalvön i Mexiko finns många cenotes. En cenote är ett slukhål som skapats då kalkstensberggrund rasat samman och synliggjort grundvattnet.

Mexiko, Yucatan, Valladolid

28. ECUADOR | SNORKLA PÅ GALAPAGOS

Snorkla på Galápagos. De avlägsna vulkanöarna har en unik fauna. Här kan du bland annat skåda havsleguaner och blåfotade havssulor. Sen tar du på dig simfenorna och beger dig ned under ytan för att bekanta dig med korallfiskar, rockor, hajar, dykande fåglar, pingviner, sjölejon och leguaner.

29. CHILE | ÅK KAJAK GENOM TORRES DEL PAINE NATIONAL PARK I PATAGONIEN

Enligt många är Patagonien en av världens vackraste platser och det finns många sätta att upptäcka regionen. Medan många upptäcker området genom vandring, kan man genom att paddla kajak få en helt annat vy. Man passerar berg, glaciärer och magiska vyer.

30. CHILE/ARGENTINA | VANDRA I PATAGONIEN

Vandra i Patagoniens vildmark. Praktfulla glaciärklädda bergstoppar möter vita slöjmoln. Däremellan ett strössel av turkosa fjällsjöar och grässlätter. I den södra delen av Sydamerika finns härliga och utmanande vandringsleder, bland annat i nationalparken Torres del Paine. Här har du chans att se puma och det lilla lamadjuret guanaco.

31. BRASILIEN/ARGENTINA | ÅKA BÅT UNDER IGUAZÚ FALLS 

På gränsen mellan Brasilein och Argentina hittar man Iguazú Falls. Vattenfallen här får andra att se ut som miniatyrer. De 200 vattenfallen med det högsta på 82 meter kan ses från båt eller från någon av de många broarna.

32. USA | SKÅDA GRIZZLYBJÖRNAR 

Skåda grizzlybjörn i Alaska. Katmai National Park i sydvästra Alaska är en av de björnrikaste platserna i världen. I natursköna Hallo Bay kan du studera dem i deras naturliga omgivning som är mycket spektakulär. Glaciärer, vulkaner, stränder, blänkande forsar och höga bergstoppar. Vildmarken nås med små chartrade flygplan.

33. NICARAGUA | SURFA NER FÖR EN VULKAN 

I Nicaragua kan du göra något så ovanligt som att surfa nerför en vulkan. För den orädde resenären kan klättra uppför den 727 meter höga vulkanen Cerro Negro och vulkansurfa ner.

34. USA | LÅNGRITT 

Långritt i Arizona. Rid Arizona trail, längs gamla gruv och diligensvägar i apachehövdingars fotspår. Fånigt likt en westernfilm, med Lucky Luke-kaktusar, röda kantiga berg och ökenlandskap. Målet är magnifika Grand Canyon.

35. PERU | ÅK BÅT LÄNGS MED AMAZONFLODEN 

Övre delen av Amazonfloden upplevs kanske bäst från en båt. I Peru kan man boka in sig på allt från alldagliga båtar till lyxiga kryssare för att uppleva naturen och det vilda livet här.

36. COSTA RICA | RAPELLERA NERFÖR ETT VATTENFALL

Fira dig nedför ett vattenfall. Costa Rica har satsat på ekoturism och lyckats med att både bevara och samtidigt slå mynt av landets fantastiska natur. Man kan cykla, paddla kajak, vandra, rida genom djungeln och bestiga vul­kaner. Men man kan också testa på rapellering. Med en sele firar man sig ner för ett stupande vattenfall.

Costa Rica, La Fortuna Vattenfall

 

ÄVENTYR I OCEANIEN


37. AUSTRALIEN | SURFA

Längs Australiens långa kust ligger några av världens bästa surfställen. Varenda surfare med något som helst surfintresse har hört talas om Byron Bay, Coolangatta och Seven Mile Beach, Geroa. Här finns förstås en uppsjö av kurser för nybörjare och mer erfarna.

38. AUSTRALIEN | UPPTÄCK DET STORA BARRIÄRREVET 

Det stora barriärrevet är en dröm för många dykare och snorklare. Här finns över 400 arter av korall och mer än 1 500 arter av fisk.

39. NYA ZEELAND | BUNGY JUMP

Adrenalinkickar är en hel industri på Nya Zeeland som är ett världscentrum för äventyrsturism. Här föddes fenomenet bungy jump. Ett sådant är förstås obligatoriskt. Men vi vill du ha en högre höjd, kan du kasta dig ut från ett litet propellerflygplan och lita på att fallskärmen bär dig.

 

Translation
Here are 39 of the best adventures in the world according to Conde Nast Traveler, Wanderlust,  Travel and Leisure and  Vagabond magazines.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Marias memoarer says:

    Jag har simmat med valhaj samt snorklat i Australien Samt vandrat här och där och campat i bushen, mött diverse vilda djur m.m. De flesta och mesta av mina äventyr har skett i just Australien får jag ju konstatera.

    1. Valhajen var verkligen en upplevelse. Ja, Australien verkar vara ett riktigt äventyrsland :). Inte varit där. Campa i bushen låter spännande. Har testat att snorkla, men är usel på det haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *