Det byggs väldigt mycket världen över och varje år tillkommer nya sevärdheter och turistattraktioner. I år har tidningen The Telegraph listat världens främsta sevärdheter som öppnar under 2015. “The world’s best new attractions in 2015″…

1. One World Observatory, New York, Usa
One World Trade Center har ersatt de raserade tvillingtornen på södra Manhattan och är nu den västra hemisfärens högsta byggnad. Här finns ett observatorium i tre våningsplan. Upp till 100:e våningen tar det bara 60 sekunder med de hypereffektiva hissarna. Väl där är panoramautsikten på 410 meters höjd över gatuplanet hisnande.

2. Dubai Frame, Förenade Arabemiraten
Dubai ligger i framkant i världen när det gäller spektakulära byggen, inte minst i form av världens högsta byggnad, Burj Khalifa, 828 meter hög. Men någon gång under andra halvåret invigs ett nytt spektakulärt bygge. Dubai Frame, en rektangulär skapelse som ser ut som en gigantisk tavelram. Det mesta är i glas och tanken är att man ska kunna ta in både det gamla Dubai och det nya i form av exempelvis Burj Khalifa och det segelliknande hotellet Burj Al Arab. 150 meter över marken blir det en 93 meter lång glasgång med härlig utsikt över emiratet och även under hissfärden dit upp går det att njuta av omgivningarna.

3. Grand Egyptian Museum, Giza, Egypten
480 000 kvadratmeter eller lika mycket som fyra fotbollsplaner. Egypten kan nu ståta med ett av världens pampigaste museer. Drygt 100 000 arkeologiska skatter ryms här varav 3 500 kan kopplas direkt till Tutankhamon, den mest legendomsusade faraon av dem alla. Fasaden bjuder på ett skådespel i sig eftersom den skiftar färg i dags- och kvällsljus.

4. The Goods Line, Sydney, Australien
Den australiska metropolen ska få sin motsvarighet till New Yorks hyllade High Line. The Goods Line ska bli en gång och cykelväg som förbinder flera kvarter med varandra. Från Railway Square genom förorten Ultimo till Darling Harbour.

5. Museu do Amanhã Rio de Janeiro, Brasilien
Morgondagens museum heter Rios nya vetenskapsmuseum, som ligger på Maua Pier och med stans varumärke, Jesus-statyn, långt i bakgrunden. Lagom inför sommar OS 2016 ska stadens nya attraktion stå klar.

sevärdheter, turistattraktioner

6. Funtasy Island, Indonesien
328 hektar stor gör Funtasy Island till världens största ekopark. Den ligger 16 kilometer från Sentosa Cove på Singapores Sentosa Island. Härifrån kan man åka på vattensafaris om man inte nöjer sig med att spana in, eller simma tillsammans med hajarna i områdets eget akvarium.

7. Eternity Passage, Peking, Kina
35 kilometer utanför Pekings centrum blir platsen för en 76 000 kvadratmeter stor nöjespark där ledordet stavas interaktivitet. Broar, gångvägar och teatrar ryms i det komplex som ska skildra Kinas kultur, historia och arv.

8. Louvre, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
Den heter som den klassiska förebilden i Paris som man dessutom samarbetar med. Tanken är att detta ska bli det första universella museet i Mellanöstern. Konst från hela världen ska visas i denna arkitektoniska skapelse som ska föra tankarna till en moské.

9. Caminito del Rey, Spanien
Det är en minst sagt spektakulär bergspromenad på spanska solkusten, som varit stängd ända sedan millennieskiftet efter att fyra vandrare dödsstörtat. Men nu i februari anses den ”säkrad” efter en reparation som kostat miljontals euro. Sex kilometer lång är promenaden och på sina håll får man njuta av utsikten genom glasväggar.

10. Damien Hirst Gallery, London, England
I detta museum i Lambeth kan man njuta av konstnären Damien Hirsts kreationer och mycket av det bästa i modern engelsk konst. Men även klassiker som Pablo Picasso och Jeff Koons får plats i nybygget.

Sevärdheter, turistattraktioner

11. Centre Pompidou, Malaga, Spanien
Malagas hamnområde får en fransk touch när Centre Pompidou slår upp dörrarna någon gång i vår. Här ska ett Picasso-museum, ett Carmen Thyssen-museum och ett Centro de Arte Contemporàneo alla få plats.

12. Broad Museum, Los Angeles, USA
Gratis inträde blir det i ett nytt Los Angeles-museum som lite försenat öppnar i höst. Det har fått sitt namn efter miljardärerna Eli och Edythe Broad som här ställer ut drygt 2 000 konstverk av cirka 200 konstnärer.

13. Philharmonie de Paris, Paris
Arkitekten Jean Nouvell har skapat denna futuristiska symfonihall som sägs ”bjuda besökarna på en unik och intim lyssningsupplevelse”. Lever byggnadens inre upp till fasaden lär det inte vara en överdriven slogan.

Sevärdheter, turistattraktioner

Translation;
These are the most interesting new attractions this year.

Källa; [Dagens PS][The Telegraph][Aftonbladet][Howesdubai][E-architect][Aspect][Funtasyisland][Archdaily][Today][Spain-Holiday][The Broad][Exponaute]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *