Om en bild är bra eller inte ligger självklart i betraktarens ögon. Men hur mycket skulle du kunna betala för en bild av en speciell konstnär eller fotograf? Nyligen sattes nytt rekordpris för en bild på en Christies fotoauktion i New York. Det höga priset har retat upp många och diskussionerna på olika fotosidor går höga kring värderingen av bilden.

27,5 miljoner kronor [4,3 miljoner dollar] blev slutpriset för Andreas Gurskys fotografi ”Rhein II” från 1999. Det är 394 kronor per kvadratcentimeter.  Bilden är 1,9 x 3,6 meter stor och finns i sex exemplar. De övriga fem finns på offentliga fotoinstitutioner. Detta exemplar har tillhört en samlare och vem som nu köpt bilden är hemligt.

“Bilden som heter “Rhein II” visar i princip just det, floden Rhen. På båda sidor grönt gräs, i mitten rinner floden fram under en grådaskig himmel. Inget mer. Inget spektakulärt ljus, inget spännande motiv och en bild som vem som helst med en mobilkamera skulle kunna ta” . Andreas Gursky klassades redan innan denna försäljning som en av vår tids största fotografer. Faktum är att han även några år tidigare sålde en print för flera miljoner. Den gången blev priset 3,3 miljoner dollar för en print av bilden “99 cent store”. Ironin i att ett foto som visar interiören av en affär med billiga erbjudanden säljs för en så astronomisk summa är kanske lite ironisk. Bilderna görs också i ytterst små upplagor vilket naturligtvis, enligt konstvärldens logik, drar upp priserna.

Vad säger du? Värt det eller värdelöst?

Källa: [Kamerabild][Fotosidan]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *