Reklamsamarbete med Momondo – 

 

När vi beslutade att genomföra vår resa till Mexiko hade Sverige ännu inte börjat med sina riktlinjer och Corona hade inte tagit världen med storm än. Och inga länder utöver Kina hade stängt sina gränser. Vi kollade spridningen på WHO, och då Sydamerika i princip inte hade några bekräftade fall alls, beslöt vi oss för att åka. Siffrorna i Mexiko visade noll.

 

Bara veckan efter att vi landat i Mexiko, bestämde man sig för att stänga gränserna även i Sverige. Och inte oväntat började vi spendera nästan hela våra dagar på stranden med att läsa om Corona. På Engelska, på Svenska, på BBC, på CNN. Och då och där, i Mexiko, bestämde vi oss för att när vi kom hem, skulle sätta oss i självvald karantän. Det för att inte ta med oss något hem till våra föräldrar och undvika onödig sprittsmidning. Oavsett var vi skulle kunna ha fått något med oss hem. Men också för att ta lite ansvar i allt som händer. Mannen tog också ett snabbt beslut, att alla på företaget skulle jobba hemifrån åtminstone den närmaste månaden.

 

THE COVID-19

 

Även om man just nu kanske börjar känna att maxgränsen nästan är nådd för hur mycket man orkar läsa om pandemin som pågår, kan man ändå inte låta bli att läsa lite till och lyssna lite till. Man vill ju ändå hålla sig uppdaterad. För att blanda upp artiklarna läser jag också en hel del filosofiska artiklar om hur människor beter sig i kris. Till exempel om “The-blame-game”. Behovet som vi människor har att lägga skulden på någon. Helst någon annan. Och de senaste veckorna har mitt intresse desdutom gått från just nu, till förr och då. Man glömmer lätt att det alltid funnits pandemier och virus som drabbat mänskligheten. Skillnaden i våra moderna tider, är att de lättare sprids eftersom vi rör oss mer globalt.

 

Så jag läser om Tuberkulos, om Ebola, om HIV, om Digerdöden och om pesten. Visste ni att till exempel att Europas befolkning halverades under Medeltiden på grund av den fruktade pesten? Corona sätts lite i perspektiv när man tittar tillbaka på de dödliga virus som tidigare drabbat vår jord. Och ändå inte. För det är här och just nu som vi oroar oss för våra föräldrar. För de som är i riskzonen. För våra jobb och för hur livet kommer blir de kommande åren. Samtidigt finns det de som drabbas oerhört mycket hårdare i denna stund. De som blir av med sina jobb och inte har ett skyddsnät. Dagarbetarna i Indien som tjänar sitt levebröd från dag till dag. Barnfamiljer i Usa där båda föräldrarna blivit av med sina jobb och inte har något att falla tillbaka på och nu måste förlita sig på matbanker.

 

Några av artiklarna som gav mig lite tankeställare och nya frågor att fundera på. 

Is China to blame for the Covid-19 pandemic? Av Alex Lo

The fall of the modern world. Av Nagehan Alci

Coronaviruset bra för klimatet, ändå är det svårt att glädjas. Av Erika Bjerström

How the World will look after the Coronavirus pandemic. Av Johna Allen med flera

Navigating the Covid-19 pandemic: We’re just clambering into a life raft. Dry land is far away. Av Marc Lipsitch och Yonatan Grad

 

 

HISTORIENS VÄRSTA PANDEMIER

 

1. SMITTKOPPOR. Sjukdomen orsakas av variolaviruset och sprids genom direktkontakt med en smittad. Den tros ha förekommit i tusentals år. Sjukdomen som var den dödligaste under 1700-talet och ska ha tagit 60 miljoner liv i Europa. Och ha orsakat miljontals indianers liv i Sydamerika… efter att Européer tog med sig sjukdomen dit. 1980 förklarade WHO världen fri från sjukdomen.

2. DIGERDÖDEN. Digerdöden var historiens största pestutbrott och tros ha spridit genom löss från svartråttor. Den härjade under Medeltiden och var tredje Europé miste sitt liv under farsoten vilket halverade Europas befolkning.

3. SPANSKA SJUKAN. Denna form av Influensa spreds under slutet av första världskriget och nära en tredjedel av världens befolkning infekterades. Den drabbade dessutom i första hand unga och friska. Man beräknar att upp till 100 miljoner miste sitt liv i denna pandemi. Forskning har i efterhand visat att den var en typ av fågelinfluensa.

4. KOLERA. Kolera tros ha funnits i Indien i tusentals år. Tarmsjukdomen orsakas av en bakterie. Man tror att den har skördat 100 miljoner liv. Och fortfarande, trots vaccin, skördar den hundratusentals liv varje år i utvecklingsländer.

5. HIV/AIDS. När denna epidemi tog fart på 80-talet stod världen lika lamslagen som nu. Viruset identifierades först fyra år senare och spreds genom kontakt av kroppsvätskor. Totalt beräknas 35 miljoner människor ha dött av AIDS trots att det idag finns bromsmediciner.

6. TUBERKULOS. Tuberkulos har existerat sedan forntiden och var den dödligaste farsoten under hundratals år. Med i princip hundraprocentig dödlighet. Under 1800-talet tros en fjärdedel av Europas befolkning ha dött i den “vita pesten”. 1920-talet infördes vaccinering, men trots det, skördar denna luftburna smitta fortfarande miljontals liv varje år i framför allt Asien och Afrika.

7. MALARIA. Malaria tros vara en av världens äldsta fortfarande existerande sjukdomar. Man spår den så långt tillbaka som 4 000 år. Den sprids via bett av Anopheles-myggan. Trots att det numera finns behandling, insjuknar fortfarande flera hundra miljoner människor i sjukdomen varje år.

8. FLÄCKTYFUS. Denna sjukdom orsakas av en bakterie som sprids mellan människor via klädlöss härjade som mest i början på 1900-talet. Man räknar med att minst 10 miljoner människor dog till följd av Tyfus.

9. GULA FEBERN. Detta är en akut virussjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen tros ha uppstått på 1600-talet och orsakar cirka 30 000 dödsfall per år.

10. POLIO. Polio, också kallad barnförlamning, tros ha existerat i flera tusen år och är en av de sjukdomar som skördat flest offer under det senaste århundradet. Vad många inte vet är att Polio fortfarande är ett stort problem i fattigare områden.

11. COVID-19. Upptäcktes i Wihan i Kina och har hittills tagit cirka 37 000 liv.

12. EBOLAFEBER. Upptäcktes 1976 i Afrika och skördade sammanlagt 11 000 människoliv.

 

Sverige, Skåne, Yangtorp Tempel

 

FILMER & SERIER OM PANDEMIER

Kanske är det lite underligt och lite förvånande. Framför allt när man läser om vad som händer i världen hela dagarna. Men det ligger kanske lite i den mänskliga naturen att söka sig till det makabra och underliga. Och det är inte bara jag. Filmer om pandemier och virus trendar just nu på många streamingsiter. I Coronavirusets spår har många gamla filmer som handlar om virus ökat i popularitet igen. Och trots att jag inte sett någon av dem än, kan jag inte låta bli att googla vad som finns. Lite mer vanliga tips på serier, filmer och dokumentärer här.

 

 

INSPIRATION

Det kommer en dag när även detta kommer finnas bakom oss. Fram till dess bör man inte vara rädd för att drömma och planera för framtiden. Jag hämtar inspiration på många ställen. Jag fortsätter läsa resebloggar och resetidningar. Och aldrig har jag väl tillbringat så mycket tid på Instagram som nu. Dessutom har jag några resesidor som jag också gärna läser. Som Momondos Discover-sida. Här kan jag inspireras om roadtrips och utflyktsmål i närområdet. För det är där vi kommer behöva spendera vår tid i vår och sommar. För oss innebär det Skåne och Danmark. Men här kan jag också läsa uppdateringar angående Covid-19 vad gäller resor och reserestriktioner. Momondos Flexible search filter, nedan, visar flygbolagen som har tagit bort sina avbeställnings och ändringsavgifter på grund av Covid-19. Här är några av de läsvärda artiklarna på Momondo.

 

Semester i Sverige: 10 städer att besöka i sommar 

Utflyktsmål i Skåne: Tips för spännande sevärdheter för familjen 

10 fantastiska vandringsleder i Sverige

 

 

SAKER ATT GÖRA I KARANTÄN

Jag googlar också saker att göra i karantän. Även om jag inte behöver. Efter att ha levt med ME i cirka femton år, har jag lärt mig leva stor del av min tid innanför lägenhetens fyra väggar. Men många som inte längre kan gå till jobbet, resa eller röra sig fritt i Sverige, är stressade och mår dåligt. Så jag tänkte att jag kanske kunde ge mina bästa tips på hur man överlever ett liv i delvis karantän. Den listan kommer nästa vecka.

 

OCH TÄNK PÅ

Det är viktigt att följa våra myndigheters rekommendationer. De har ett svårt jobb som det är. Och även om man själv vill få Corona, så man eventuellt blir immun, utsätter man ju andra som kanske kan bli drabbade hårt om de får det. Experternas bästa tips…

  • Undvik folksamlingar
  • Håll avstånd. Vare sig du är i affären eller träffar vänner och familj.
  • Använd handsprit och tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Om du känner du sjuk, stanna hemma. Om du bor själv i sju dagar, om du bor med andra i två veckor.
  • Lita inte på allt du läser. Många sidor sprider bara rykten, felaktig information och skapar rädsla. Källgranska, ifrågasätt och läs helst på WHO, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
  • Se den bra dokumentären i ämnet med läkaren Xand Van Tolleken. Coronaviruset, fast i karantän. 

 

Jag kikar också gärna på Who´s Experience Argis karta vad gäller av spridningen av fall i världen.

 

 

VAD VILL DU HELST LÄSA OM

Många av resebloggarna har förstående nog tappat lite av sin skrivglädje med allt som händer i omvärlden. Man känner att det kanske inte är läge att skriva om resor och att ingen kanske vill läsa reserelaterade artiklar just nu. Så jag behöver nu din hjälp. Vad skulle du vilja att vi skrev mer om? Kommentera gärna nedan.

 

 

Translation
Ritght now times are different. Many of the younger generations have never experienced hard times like now. We are used to having our helth. Being able to do what we want. And travel where ever we want. And even if many of us won´t notice any bigger effect of the Covid-19, we are asking all of you to listen to your goverment and WHO. This to protect those who might not be so lucky if they get infected with the Corona. We will see you all on the other side. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *