Om man vill se ställen som fortfarande är orörda av turismen och inte än har influerats av västvärlden, kanske man ska passa på att besöka några av världens minst besökta länder. Väldigt många har man hört talas om, men inte funderat på alls, och en del känner man inte igen alls. Och så finns det så klart de som faller bort av naturliga själ. Sådant som man önskar att alla här på vår jord slapp. Krig, kriminalitet eller en diktatur som inte tillåter besökare. 

 

Det finns egentligen ingen officiell statistik över hur många turister varje land har, men några försök har ändå gjorts för att sammanställa listor. Jag inser snabbt vilken djungel jag gett mig in i. Jag jämför listor på Svenska och på engelska och nästan ingen lista visar likadana siffror. Det beror självklart på att olika länder använder olika metoder att räkna och rapportera inresor och turister. Så jag gör ett försök med att begränsa mig till siffror från de senaste två åren.

 

Jag tar till slut beslutet att utgå från UNWTOs lista från 2019, World Bank och Passportsymphony som använts sig av flygplatsernas siffror. Utöver deras siffror använder jag mig av bland annat CNN, Travelers Digest, Vagabond, Far and Away, Garfors och Dailymail för att kunna lägga till länder som saknar siffror på listorna från UNWTO. Jag tar inte heller hänsyn till den politiska situationen i den här listan. Många av listorna som finns där ute, tar bara hänsyn till de turistvänliga länderna med få besökare.

 

Jag vill ha en hel bild med alla världens länder. Till sist landar jag i den här listan. Vill dock påpeka att siffrorna på antalet besökare kan variera beroende på varifrån de olika sidorna hämtat sin information. Det innebär alltså, att jag har information till olika länder från olika sidor och olika källor. Vill du ha en turistvänlig version hittar du en hos bland annat Garfors och Vagabond.

 

SÅ HÄR KOMMER VÄRLDENS 22 MINST BESÖKTA LÄNDER

 

1. NAURU | OCEANIEN 

Nauru är republiken tidigare känd som Pleasant Island. landet utgörs av en ö i Stilla Havet och är världens minsta oberoende republik. Det är ett av världens minsta länder både sett till invånare och areal. Under många årtionden levde man bra på att utvinna fosfat på ön. Fosfat skapat av att Nauru till stor del var täckt av fosfatrik fågelspillning. Numera utvinns fosfat endast i liten skala. Sedan 2013 får Nauru inkomster från ett kritiserat flyktingläger som Australien driver på ön.
12 704 invånare.
360 besökare per år.

 

 

2. CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN | AFRIKA

Centralafrikanska republiken är en republik i centrala Afrika, strax norr om ekvatorn. Politisk oro, kupper, inbördeskrig, korruption och vanstyre har gjort Centralafrikanska republiken till ett av Afrikas fattigaste länder, trots rika tillgångar på bland annat diamanter, guld och uran.
4.6 miljoner invånare.
1 000 besökare per år.

 

Foto: United Nations Photos

 

3. YEMEN | ASIEN

Jemen, alternativt Yemen, är en stat på södra Arabiska halvön i sydvästra Asien. Jemen betyder “Landet till höger” och är det område i Sydarabien som antikens grekiska och romerska geografer kallade Arabia felix. Idag pågår ett inbördeskrig som pågått i över 4 år och situationen blir värre för var dag som går.
28.5 miljoner invånare.
1 000 besökare per år enligt egen utsago. Dock hittar jag information på andra sidor där det anges betydligt högre siffror.

 


Foto: Shutterstock/Jay Hocking/UI

 

4. SYDSUDAN | AFRIKA

Sydsudan blev en självständig stat 2011. Självständigheten ledde till att Sudan delades i en nordlig och en sydlig del. Det hopp om en bättre tillvaro som invånarna bar på efter årtionden av krig mot norra Sudan grusades snart. Sydsudan saknar idag nästan helt modern infrastruktur och folkmajoriteten lever under vedervärdiga förhållanden. Vilket kan tes som synd, då stora möjligheter för turism finns. 15 procent av Sydsudan är skyddat naturreservat där Sudd är det största med över 400 fågelarter och 100 olika fiskarter.
11 miljoner invånare.
1 000 besökare per år.

 

Foto: Unitednationsdevelopment

 

5. SOMALIA | AFRIKA

Det kaos som har rått i Somalia sedan början av 1990-talet gör det svårt att ange hur stor befolkningen är och alla statistiska uppgifter är ytterst osäkra. Befolkningstillväxten är hög och 2012 uppskattades sju av tio somalier vara under 15 år. De flesta somalier bor på landsbygden och vid sidan av Mogadishu finns det bara ett fåtal större städer.
15 miljoner invånare.
1 500 besökare per år.

 

6. EQUATIORIAL GUINEA | AFRIKA

Ekvatorialguinea, formellt Republiken Ekvatorialguinea, är en av de minsta staterna i Afrika. Landet ligger dels på fastlandet och dels på fem bebodda öar. Landets största exportprodukter är virke, kakao samt kaffe. Under åren närmast före självständigheten bidrog kakaoplantagen på Bioko och fastlandet till att Ekvatorialguinea hade den högsta inkomsten per BNP (PPP) per capita i västra Afrika.
1.3 miljoner invånare.
2 000 besökare per år.

 


Foto: Wikivoyage

 

7. ERITREA | AFRIKA

Eritrea, formellt Staten Eritrea, är en stat i Östafrika, vid Röda havet. Namnet Eritrea kommer från den grekiska benämningen för Röda havet, Erythra thalassa. Asmara är Eritreas huvudstad. Sedan 1993 har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer, utan tillstymmelse till press- och yttrandefrihet.
5.3 miljoner invånare.
2 000 besökare per år.

 


Foto: Nick Redmayne/Indepentent

 

8. MAURETANIEN | AFRIKA

Mauretanien ligger vid kusten i nordvästra Afrika och består av öken och stäpp. Landet utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur.
3.6 miljoner invånare. 
2 500 besökare per år.

 

9.  TUVALU | OCEANIEN

Nio öar i Stilla havet bildar den lilla nationen Tuvalu. Öarna är små och höjer sig som mest knappt fem meter över havet. Mest känt för? När man sålde nationsdomännamnet .tv för ungefär 350 miljoner kronor i början av 2000-talet. Enda vägen hit går via Fiji, tre gånger i veckan går ett flyg, ibland går det någon båt hit också. Mitt emellan Hawaii och Australien, knappt synliga på kartan.
11 508 invånare.
2 700 besökare per år.

 


Foto: Veryjerly.wordpress.com

 

10. TURKMENISTAN | ASIEN

Turkmenistan ligger i Centralasien, och härifrån fortsatte Sidenvägen vidare mot Europa. Landet gränsar till Uzbekistan i nordöst och till Kaspiska havet i väst. Dessutom gränsar både Kazakstan, Afghanistan och Iran till Turkmenistan. Här hittar man bland annat den UNESCO-bevarade gamla staden Konye Urgench, som vittnar om svunna tiders riken och en sofistikerad kultur. Idag bjuder landet på enorma kontraster med guldfärgad öken med vilda sandstormar till en huvudstad som utgör en sjudande modern oas med enorma marmorpalats, höghus och monument i skinande glas och metall.
5.7 miljoner invånare.
6 000 besökare per år. 

 

11. MARSHALLÖARNA | OCEANIEN

Ännu fler öar, ännu mindre, men också väldigt långt bort,  Mikronesien i Stilla havet. Mest känt som platsen för USA:s kärnvapenprov, men medan röjningsarbetet fortfarande pågår lockar korallreven dykare till öarna. Runt Bikiniatollen finns även många vrak från andra världskriget. Landet består av 31 atoller, varav fem större, och 1 152 öar i två ögrupper.
58 000 invånare.
6 800 besökare per år, 2017.

 

 

12. KIRIBATI | OCEANIEN

Ännu en ytterst avlägsen ö-stat mitt i Stilla havet och inte bara vid ­ekvatorn utan på båda sidor om den. Närmaste granne är Hawaii, 200 mil norrut. Den som vill ta sig hit gör det troligen enklast med veckoflyget från ­Honolulu, men det går även flyg från ­Fiji och Nauru. De atoller som bildar Kiribati ligger i tre grupper som sträcker sig över ett enormt område längs ekvatorn i Stilla havet. Öarna är låga och hotas av översvämningar orsakade av klimatförändringar. Invånarna fiskar till husbehov, men i övrigt kommer de rika fiskbestånden bara landet till del genom försäljning av fiskelicenser till utlandet.
116 000 invånare.
7 100 besökare per år.

 

Minst besökta länderna
Foto: KevGuy4101 

 

13.  NIUE | OCEANIEN

Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi. Niue är en av världens största korallöar och landskapet består av branta kalkstensklippor längs kusten, med en central platå som stiger omkring 60 meter över havet. Ön omges av ett korallrev och den enda stora öppningen är på mitten av Niues västkust i närheten av huvudstaden Alofi, där mesta delen av befolkningen bor.
1 624 invånare.
6 500 besökare per år.

 

14. MONTSERRAT | NORDAMERIKA

Montserrat kallas ofta för Karibiens smaragd på grund av sin likhet med Irlands kustland. Men också för att många nybyggare som bosatte sig på ön kom från Irland. Det är en frodig, bergig ö av vulkaniskt ursprung i östra Karibiska havet, tillhörande ögruppen Små Antillerna.
5 900 invånare, 2008.
9.000 besökare per år, 2018.

 

15. MALI

Mali, formellt Republiken Mali, är en kustlös stat i Västafrika. Det är det sjunde största landet i Afrika. Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden.
19 miljoner invånare. 
14 000 besökare per år. 

 

16. AFGHANISTAN | ASIEN

Under historiens lopp har Afghanistan genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar, vilket har satt spår i befolkningens sammansättning. Dåliga kommunikationer har bidragit till att ge olika delar av landet särpräglade etniska och kulturella drag. Den största och av tradition politiskt dominerande folkgruppen är pashtunerna.
37 miljoner invånare.
20 000 besökare per år. 

 

 

17. AMERIKANSKA SAMOA

Amerikanska Samoa är ett amerikanskt territorium bland Samoaöarna i Polynesien i södra Stilla havet.
55 465 invånare.
20 200 besökare per år. 

 

18. MIKRONESIEN | OCEANIEN

Mikronesiens federerade stater eller Mikronesiska federationen är en självständig suverän önation. Men en amerikansk associerad stat bestående av fyra delstater, Yap, Chuuk, Pohnpei och Kosrae, som är utspridda i Mikronesien i västra Stilla havet norr om Papua Nya Guinea.
112 640 invånare.
22 000 besökare per år. 

 

 

19. SOLOMONÖARNA | OCEANIEN

Solomonöarna blev självständiga 1978 efter nästan 100 år som brittiskt protektorat. Många öar, närmare bestämt nästan 1 000, är belägna öster om Papua Nya Guinea. De som lyckas ta sig hit möts av ett fascinerande vulkanlandskap och dykning i toppklass. Salomonöarna är en suverän stat i Oceanien öster om Papua Nya Guinea. Staten omfattar en landmassa på 28 400 km². Huvudstaden Honiara ligger på ön Guadalcanal. Salomonöarna tros ha varit bebott av melanesier i många tusen år.
652 000 invånare.
28 000 besökare per år, 2018. 

 

20. LIBYEN | AFRIKA

Libyen uppstod som politisk enhet först under 1900-talet, när kolonialmakten Italien slog samman tre regioner. Olja hittades runt 1960 och blev snart den helt dominerande exportvaran. Landet styrdes med järnhand av Muammar Gaddafi i drygt 40 år, tills han störtades 2011. Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.
6.7 miljoner invånare.
30 000 besökare per år.

 

 

21. SÃO TOMÉ & PRINCIPE | AFRIKA

Fram till 1974 en portugisisk ­koloni utanför Västafrika. Afrikas näst minsta stat. Huvudöarna São Tomé och Príncipe ligger i en ökedja som består av slocknade vulkaner. Orörda stränder, tät djungel och en mycket avslappnad inställning till livet sägs utmärka öarna.
211 000 invånare.
33 000 besökare per år.

 

22. KOMORERNA | AFRIKA 

Med en yta på 1862 km² är Komorerna till ytan den tredje minsta afrikanska nationen. Komorerna har haft 21 statskupper och kuppförsök sedan landet blev självständigt år 1974 och landet är ett av världens fattigaste. Namnet är av arabiskt ursprung och betyder de små månöarna.
832 000 invånare.
36,000 besökare per år, 2018. 

 

Foto: Woodlouse

 

Translation
Here are 22 of the least visited countries in the world. Numbers are collected from sites like the World Bank, UNWTO and Passportsymphony. Keep in mind that this is my list created with available information right now. Also one should consider that different countries use different methods for counting visitors and tourists. 

 


Om inget annat angivet är bilderna hämtade från Unsplash.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

7 Comments

 1. Flera av länderna står på min önskelista som t ex Salomonöarna och Sao Tomé & Principe. Har dock besökt nr 18 Mikronesien. Fantastisk dykning!

  1. Har också några på önskelistan. Bland annat Libyen, Salomonöarma och Samoa. Gärna också Kiribati och Marshallöarna :). Men har inte besökt något av länderna på listan. Mikronesien måste ha varit speciellt.

 2. Nix, ingen av dessa har jag besökt! Det finns en del spännande kvar att upptäcka alltså! Men än så länge får man väl hålla sig till de länder UD inte avråder från, så man får vänta lite ;) Intressant inlägg!

  1. Visst finns det. Tyckte med det var spännande att sätta ihop den. Mycket research :). Vi får planera för framtiden. Tror vi kommer hålla oss här i norra Europa resten av året.

 3. Natalie says:

  Spännande lista! Dock så är bilden under nummer 14 en bild från Montserrat utanför Barcelona:)

  1. Det var inte helt lätt att sätta ihop den, men helt klart spännande. Å rack för att du uppmärksammade det. Ska ändra den. Unsplash är ju inte alltid tillförlitligt :).

 4. Var på Montserrat i mars, pre-covid. Spännande och intressant påmånga sätt. Två tredjedelar av ön är fortfarande stängt efter vulkanutbrott för 25 år sedan. Vulkanen ryker än…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *